Nachbil(ul) si Margareta

joi, 31 ianuarie 2013

Aceasta saptamana a inceput cum nu se putea mai bine: cu o degustare de vinuri Nachbil, puse la dispozitie de acelasi neobosit Ionut Popescu (Vinescu).

Locatia: restaurantul "Perla Dunarii", un stabiliment probabil unic in Romania, aflat la vreo 80 m inaltime, in deja celebrul turn de televiziune al Galatiului.

Participanti: Alina, Ionut "Vinescu", George "Lucruri bune" si, invitat special, Mihai "Berbecutio".

Suspecti: din partea Nachbil - Chardonnay Barrique 2011, Riesling de Rhin 2010, Trei Gratii 2011, Cuvee Selection 2008, Pinot Noir 2008 si Syrah 2011. Au mai participat la sesiune: Castellroig Brut Nature, Domeniul Coroanei Principesa Margareta 2008 si Geiben Auslese Riesling 1999

Impresii detaliate despre fiecare vin in parte puteti gasi la George, asa ca nu voi insista prea mult in acest sens.

Batalia a inceput cu o cava foarte buna - Castellroig Brut Nature; bule fine, destul de persistente, nas dominat de drojdii fine, gust crocant, citric si elegant. Dupa care s-au prezentat la raport soldatii Nachbil. Chardonnay s-a prezentat destul de retinut, cu lemn foarte bine integrat, rotund in gura, echilibrat si cu potential bun pentru viitor. Riesling-ul de Rhin a fost o surpriza foarte placuta, cu un nas tipic si cu o evolutie buna gustativ; final tonic si extrem de citric.

 
A urmat cohorta de rosii. Trei Gratii este inca un infant, cu note condimentate si rustice, aciditate buna si taninuri bine infipte (are nevoie de ceva timp). Cuvee Selection se tine inca bine, are o puritate a fructului interesanta, condimentat dar si cu usoare note balsamice, ceva volatili facandu-si de cap pe acolo (oricum, nu din cale afara de deranjant); structural sta bine si o mai poate duce cativa ani.

Trecem la artileria grea din Beltiug. Pinot Noir 2008 este, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai reusite exemplare de pe la noi. Nu ca am avea prea multe, si mai ales la astfel de preturi, dar m-au surprins puritatea fructului, echilibrul si structura inca nealterata de trecerea timpului. Pastrat in conditii corespunzatoare, cred ca va oferi surprize foarte placute celor pentru care rabdarea este o virtute. Am incheiat cu un Syrah 2011, complet diferit de varianta 2008 si pe care o incercasem acum vreo 2 ani. La sfarsit, am ramas un fan al celui din 2008, mult mai clasic in abordare. 2011 marseaza mult pe fruct, are si unele note gemoase dupa care nu ma omor, extract puternic. Aciditatea este buna, taninurile fine dar ii cam lipseste zvac-ul pe final. Sunt curios cum va evolua in 3-5 ani de acum incolo.


Ca o concluzie generala privind Nachbil, as putea spune ca toate vinurile au acel feeling de climat racoros, prezinta o rusticitate foarte placuta, nu dau pe afara de arome dar sunt bine facute; au structura destula si mi-au lasat impresia ca trebuie lasate cativa ani pentru a se integra cum trebuie. Momentan, doar Syrah-ul sare putin din aceasta schema.

Spre sfarsit, ne-am delectat in compania unui Marselan "Principesa Margareta" de la Segarcea; unul dintre cele mai feminine vinuri de pe la noi, cu un nas diafan dominat de afine si lemn bine integrat in peisaj. Corp mediu, cu mult fruct rosu dar nefortat, aciditate putin iesita din sistem dar, per total, o experienta foarte placuta.

Am incheiat cu un Geiben Auslese 1999, unde nu sunt prea multe de spus. Stiam la ce sa ma astept, exact asta am primit: un Riesling simplut dar bine facut, cu o capacitate fantastica de a rezista in timp. E o varianta ceva mai retinuta a celui din '96, dar lipsit de precizia lui '95.

A fost o seara foarte reusita, parol. Sa vedem ce ne va rezerva viitorul :)






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp