Dupa meteoricul periplu bucurestean, cu ocazia degustarii organizate de Murfatlar, nici nu am avut timp sa-mi revin prea bine ca a urmat o noua degustare. De data aceasta, in minunatul meu oras de bastina, Galati. Evenimentul a fost pus la cale de
Razvan Avram si Ana Maria Nazarie, cei care se ocupa de destinul magazinului
Good Point din Iasi. Toate meritele organizarii "la sol" ii revin lui
George. Dar sa trecem direct la descrierea vinurilor, pe care le puteti gasi si pe acest blog, la sectiunea dedicata magazinului online Good Point.
1. Lafazani Prorogos 2010 - Alb
Cupaj de
Roditis (70%) și
Savatiano (30%). Un vin entry-level cu un raport calitate-pret bun. Nas floral, citric si mineral, care nu te agreseaza defel. Gust usor, rotund, predomina nuantele citrice, aciditate medie. Vin de baut la baterie :)
2. Lafazani Prorogos Retsina 2010
Din nou, un cupaj de
Roditis si
Savatiano. Pentru cei care au fost prin Grecia si au baut asa-numita Retsina prin diverse taverne, e bine de stiut ca acest exemplu nu prea are legatura cu "bombele" respective. Bineinteles, nuantele de rasina si pin sunt acolo, dar sunt mult mai elegante si subtile. Un vin rotund si extrem de usor de baut, din nou. Imi place filozofia acestor greci, pana acum...
3. Lafazani Moschofilero 2010
Tot un vin alb, obtinut din soiul Moschofilero. Deja am intrat in categoria "medie", asa ca acest vin s-a prezentat o idee mai serios, cu note minerale, plus ceva fructe albe. Gust destul de elegant, echilibrat, floral, din nou aciditate medie. Finish proaspat si crocant. Favoritul meu dintre albe.
4. Lafazani Prorogos Rose 2010
Un cupaj de
Roditis (65%),
Moshato (20%) si
Agiorgitiko (15%). O culoare ceva mai inchisa decat a unui rose traditional, apropiata
clairet-ului bordolez. Nas dominat de fructe rosii proaspete si flori (nu neaparat trandafirul atat de des intalnit). Gust tipic, fructe rosii dar si usor mineral. O idee cam apasator pe final. Bine, eu am o problema cu rose-urile si nu prea ma impac bine cu ele, asa ca altora s-ar putea sa placa mai mult.
5. Lafazani Prorogos 2010 - Rosu
Cupaj de
Agiorgitiko (70%) și
Cabernet (30%). Nas proaspat de fructe rosii si, din nou, o mineralitate placuta. Echilibrat, prezenta usoara si subtila in gura, se duce pe gat cat ai zice peste. Un soi de mixtura intre o Babeasca si un Pinot Noir. Vin de petrecere, ce sa mai.
6. Lafazani Agiorgitiko 2009
Obtinut din soiul
Agiorgitiko (100%). O treapta superioara de calitate si s-a simtit inca din nas. Visine bine coapte, cirese negre si, din nou, usoare nuante florale. Gust usor, poate parea subtire pentru unii, dar nu e cazul la mine. Ca si exemplele anterioare, acest vin este facut tot pentru a-l bea rapid si nu pentru a contempla la nemurirea sufletului in prezenta lui. Incep sa simt din ce in ce mai mult lipsa unor astfel de vinuri. Echilibrat, elegant, proaspat, aciditate medie. Post-gust suculent si mediu.
7. Lafazani Nemea 2007
Ultimul vin al serii si varful de gama al producatorului. Tot
Agiorgitiko (100%). Baricat 12 luni. Cum era de asteptat, acest lucru se simte, prima data fiind invaluit de note de vanilie, cafea si ceva piele. Dupa care urmeaza fructe rosii bine coapte, pamant si aceleasi obsesive nuante florale. Nasul mi-a amintit de un Chianti Classico de calitate. Gustativ, din nou m-au surprins eleganta si usurinta cu care poate fi baut. Nu este greu, ci bine echilibrat si suculent. Aciditate buna si tanini fini, finish mediu spre lung.
In concluzie, o seara mai mult decat reusita. Apreciez filozofia producatorului grec, deloc in ton cu moda vinurilor moderne. Toate exemplele incercate au dat dovada de autenticitate si prospetime. Chiar si baricatul Nemea reuseste sa nu apara in fata ta cu un machiaj strident, crezand ca te poate pacali astfel la capitolul complexitate. Multumiri lui Razvan pentru scurta sa incursiune in orasul noii campioane a Ligii 1 la fotbal, hehe :)