Supravietuitorul

vineri, 16 octombrie 2009

5 comentarii


Este anul de gratie 1943. Lumea este deja devastata de "Marele Razboi", aflat la apogeul sau. Trupele germane ale Armatei a VI-a cedeaza la Stalingrad, ducand razboiul intr-un punct critic. In luna mai, un atac aerian al trupelor aliate devasteaza regiunea Bordeaux.

Si, totusi, o mica minune se produce. Recolta anului 1943 este cea mai reusita din anii celui de-al doilea razboi mondial. In ciuda tuturor nenorocirilor, bombardamentelor, cei din Bordeaux continua nestingheriti sa faca ce stiu mai bine - vin. Era probabil o modalitate de a trece mai usor peste acest stupid razboi. Era poate legatura unica dintre viticultor si bucata sa de vie care nu putea fi rupta nici macar de zecile de bombardamente sau de lacomia ofiterilor germani.

Milioane de oameni au disparut de pe fata pamantului in acei ani. Dar cateva sticle de vin au supravietuit miraculos pana in ziua de astazi. Ele au fost acei martori tacuti si nevazuti a peste 60 de ani de istorie, timp in care alte zeci si zeci de milioane de oameni nu au supravietuit...

Este si cazul unei sticle de Chateau Leoville Poyferre 1943 care isi asteapta rabdatoare un nou stapan. Pentru mine este putin important daca acest vin mai este baubil sau nu (in cadrul unei degustari private din acest an, se pare ca sticla in cauza se prezenta perfect din toate punctele de vedere). Aceasta sticla are o valoare istorica inestimabila, pentru mine cel putin; este un vin care a luat nastere intr-un an in care moartea era vioara intai in lume...Pretul de achizitie este unul mai mult decat rezonabil - undeva in jurul a 100 de Euro. Sticla face parte dintr-o mare colectie particulara scoasa la vanzare. Merita acest supravietuitor o noua sansa? :)

* Pozele de mai sus sunt ale celui care comercializeaza acest vin. A se observa nivelul lichidului, unul incredibil pentru un vin de o asemenea varsta.

Chateau Margaux sau eternul feminin...

vineri, 2 octombrie 2009

4 comentarii





Bordeaux reprezinta marea mea dragoste in materie de vinuri fine. Stiu, dintre toate regiunile viticole ale lumii, s-a nimerit sa ma atraga cel mai mult exact aceea care ofera unele dintre cele mai scumpe vinuri de pe planeta. Dar odata ce patrunzi in acest univers, este imposibil sa nu devii fascinat de miraculosul amestec de traditie, istorie, povesti desprinse parca din romane si oameni dedicati total pamantului pe care il trudesc.

In consecinta, ma voi apleca din ce in ce mai mult asupra acestui adevarat rai viticol numit Bordeaux, probabil numele cu cea mai mare rezonanta cand vine vorba de vinuri de calitate. Pentru ca mi-ar lua pagini intregi sa vorbesc despre istoria si geografia acestei regiuni sau despre diversele clasificari, m-am gandit ca cel mai nimerit lucru ar fi sa incep direct cu profilurile celor mai cunoscute chateaux-uri de pe aici. Voi incepe cu Chateau Margaux, un nume legendar pentru cunoscatori dar si un vechi favorit de-al meu.

Scurta istorie...

Istoria acestei proprietati incepe undeva in sec. al XII-lea (mda, ati citit bine), cu toate ca impozanta cladire pe care o putem admira astazi a fost construita sapte secole mai tarziu. In acele vremuri intunecate, aceasta bucata de pamant se afla in mainile nobilimii franceze si purta denumirea de La Mothe de Margaux. Abia in sec. al XVI-lea, proprietatea a intrat in posesia familiei Lestonnac, iar Pierre Lestonnac a reusit in doar 10 ani sa schimbe dramatic fata acesteia. La inceputul sec. al XVIII-lea, Chateau Margaux detinea deja 256 ha de pamant arabil, dintre care circa o treime era destinata viticulturii. Aceasta perioada a insemnat imbunatari semnificative pentru Chateau Margaux, in special datorita ideilor revolutionare pentru acea vreme ale managerului Berlon. Acesta a pledat impotriva culegerii strugurilor in conditii de umiditate, pentru a evita diluarea; a observat ca anumite parcele produc un fruct mai bun decat altele, recunoscand astfel varietatea terroir-ului sau; in plus, a inceput sa vinifice separat soiurile rosii si cele albe (pana in acel moment acestea erau vinificate impreuna). In aceste conditii, vinul a cunoscut o imbunatatire dramatica devenind, in 1771, primul vin de Bordeaux vandut in cadrul celebrei case de licitatii Christie's.

Ca in orice poveste de succes, exista si o perioada de declin care a venit imediat dupa Revolutia Franceza, cand Chateau Margaux a trecut prin mainile mai multor proprietari dezinteresati total de proprietate. In 1801, mosia a fost achizitionata de Marchizul de la Colonilla, Bertrand Douat. Interesul acestuia fata de vin a fost si el scazut, dar macar lui ii datoram ceva: actuala cladire care poate fi admirata in zilele noastre. Singura performanta notabila din aceasta perioada neagra ramane impunerea la rangul de premier grand cru classe in cadrul deja faimoasei clasificari din 1855.

Pentru foarte multi ani, Chateau Margaux a avut o istorie destul de zbuciumata, trecand mereu de la un proprietar la altul. In anul 1949, Fernand Ginestet si fiul sau, Pierre, au achizitionat chateau-ul. A urmat o scadere majora in calitate a vinului, mai ales in anii '60 si '70. Criza din Bordeaux de la inceputul anilor '70 provocata de cateva recolte dezastruoase, i-a determinat pe cei doi sa vanda Chateau Margaux. Acesta este momentul esential in care intra in scena familia Mentzelopoulos.

Grecul Andre Mentzelopoulos achizitioneaza proprietatea in 1977. In ciuda crizei economice din Bordeaux, acesta investeste masiv fara asteptari prea mari pe termen scurt. Introduce un nou sistem de drenaj, replanteaza masiv, reintroduce folosirea unui vin secundar pentru cresterea in calitate, construieste o noua pivnita subterana, achizitioneaza butoaie noi de stejar si renoveaza chateau-ul. Din pacate, Andre Mentzelopoulos nu a apucat sa guste pe deplin roadele muncii sale, decedand neasteptat in 1980. Afacerile familiei, precum si Chateau Margaux, au revenit fiicei sale, Corrine Mentzelopoulos. Cu ajutorul lui Philip Barre si al prestigiosului consultant Emile Peynaud, Corrine si echipa Margaux au continuat programul de investitii inceput de regretatul Andre. Anul 1983 marcheaza venirea in echipa a lui Paul Pontallier, cel care a dat vinurilor produse aici o noua dimensiune a calitatii. Cuplul Corrine Mentzelopoulos - Paul Pontallier este cel care a restabilit faima acestui chateau si care este responsabil de succesele din ultimii 20 de ani. Astazi putem spune ca Chateau Margaux isi merita cu prisosinta statutul de premier grand cru classe.

Vinul...

Astazi, Chateau Margaux se intinde pe o suprafata de 262 ha, dintre care 82 ha sunt plantate cu vita-de-vie. Sunt plantate toate soiurile rosii tipice pentru Bordeaux: Cabernet Sauvignon (75 %), Merlot (20%), Cabernet Franc (3%) si Petit Verdot (2%). Plantatiile cu soiuri albe sunt formate exclusiv din Sauvignon Blanc. Solul este cu pietris si un subsol argilos cunoscut sub denumirea de Calcaire de Plassac.

Fermentatia are loc in cuve de stejar, dupa care vinul este transferat in butoaie care sunt fabricate chiar pe proprietate. Vinurile rosii sunt maturate pana la 2 ani in baricuri, iar cele albe pana la 6 luni. Limpezirea se face cu albus de ou inainte de imbuteliere. De obicei, se produc circa 12 500 de cutii de grand vin anual. Al doilea vin, Pavillon Rouge de Chateau Margaux, se bucura de o productie ceva mai mare, in jurul a 16 500 de cutii anual. Pavillon Blanc de Chateau Margaux, vinul alb al casei, are parte de o productie limitata - 2750 de cutii anual.

Experienta personala cu acest minunat vin este una mai mult decat limitata. Am avut o singura ocazie pana acum sa beau un Chateau Margaux 1996 si pot spune ca, de atunci, m-am atasat iremediabil de acest vin. Combinatia de finete, feminitate, concentratie a aromelor si putere este unica si nu am mai experimentat-o cu nici un vin pana acum. Ceea ce m-a uimit a fost echilibrul perfect al acestor componente, atat de greu de obtinut in multe cazuri. Din pacate, vinul produs de Chateau Margaux este foarte scump si foarte greu accesibil datorita productiei destul de limitate. Sper doar ca sansa pe care am avut-o sa revina intr-o buna zi...

Doar o nevinovata constatare...

joi, 1 octombrie 2009

8 comentarii

Magazinele de vinuri de pe la noi sunt foarte putine. Tinand cont de cota vinurilor de calitate in tarisoara noastra, este mai mult decat imbucurator ca aceste magazine exista, chiar daca le poti numara pe degetele ambelor maini. Astfel, exista sansa ca iubitorul de vinuri bune sa achizitioneze sticle ceva mai deosebite si care nu se gasesc de obicei in ultra, super sau hypermarketuri.

Problema pe care doresc sa o semnalez este cea a preturilor practicate pentru anumite vinuri, in special pentru cele de import. De aceea, va invit acum sa facem un mic exercitiu de aritmetica simpla care implica un cunoscut magazin autohton si un cunoscut distribuitor de profil din Franta. M-am oprit asupra unor sticle de Bordeaux care se regasesc in portofoliile ambelor stabilimente si iata rezultatele in toata splendoarea lor:

Chateau Cheval Blanc 2001
- 263 Euro/sticla aici
- 393 Euro/sticla aici

Chateau Margaux 1999
- 245 Euro/sticla aici
- 379 Euro/sticla aici

Chateau Mouton Rothschild 1995
- 279 Euro/sticla aici
- 450 Euro/sticla aici

Chateau Mouton Rothschild 1998
- 263 Euro/sticla aici
- 450 Euro/sticla aici

Chateau Angelus 2005
- 251 Euro/sticla aici
- 369 Euro/sticla aici

Chateau Beau-Sejour Becot 1998
- 75 Euro/sticla aici
- 131 Euro/sticla aici

Cam acestea sunt cele mai graitoare diferente de pret intre cei doi "jucatori". Am tot respectul pentru "jucatorul" autohton, dar in cazul anumitor sticle diferentele de mai sus sunt foarte mari (asta ca sa fiu bland). Inteleg ca sunt taxe de platit, ca sunt achizitionate cantitati limitate si alte motive care pot fi invocate dar sa-mi fie cu iertare: ce anume nu este in regula in toata aceasta imagine?

Nu vreau sa polemizez cu nimeni, e treaba proprietarilor acestor magazine cum isi stabilesc politica de preturi si cum considera ca ar trebui sa-si atraga clientii. Eu am facut doar o nevinovata constatare...concluziile le puteti trage singuri.

Si inca ceva. Mai tineti minte celebra sticla de Chateau Petrus 1975 comercializata de un importator autohton (deja decedat, daca nu ma insel) la stratosfericul pret de 9900 de lei? Ei bine, la acel moment gasisem aceeasi sticla la jumatate din acest pret pe un site de specialitate din afara...

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp