Ce poate aduce aceasta interminabila ploaie, daca nu un chef ceva mai mare de scris? In aceasta perioada am avut sub lupa o serie de vinuri produse de vecinii mei de peste Dunare, Alcovin Macin. De fapt, daca as arunca o privire ceva mai agera de la propriul balcon, cred ca i-as detecta undeva in departare. Sa incepem scurta si rapida disectie regulamentara:
1. Curtea Regala Aligote
- lipsa an pe eticheta, o situatie care este comuna mai tuturor exemplarelor incercate, mai putin Chardonnay. Nas usor retinut, cu note vegetale completate de aluzii florale si de fructe albe. Atac light, are o rotunjime placuta, aciditate medie si un final scurt, destul de curat. Nu este cel mai bun Aligote autohton incercat de mine, dar nu pot sa remarc o consistenta destul de mare a acestui soi pe meleagurile mioritice. Inca nu am dat de vreun astfel de vin care sa fie facut aiurea. Se pare ca-i prieste pe aici. Atentie la temperatura de servire, tinde sa alunece in abis la temperaturi mai mari si sa capete un gust usor intepator si artificial. Ok.
2. Pelegrin Merlot Rose
- demisec; olfactiv, destul de intens si greu, cu dulceata de trandafiri, fragute si capsuni. Gustativ, atac sustinut, direct, putin cam incarcat pentru gusturile mele; initial, se simte restul de zahar, dar impresia generala este salvata de un final citric, tonic, cu multa pulpa de grapefruit in prim plan. Per total, nu este rau deloc dar se adreseaza celor care prefera un stil mai greu si apasat. Interesant este ca, la temperaturi mai ridicate, rezista surprinzator de bine, structural vorbind. Ok.
3. Pelegrin Riesling Italian
- nas interesant si tipic, note florale placute si multa para bine coapta. Atacul este mediu, are consistenta buna in mijloc, fruct copt, rotund si destul de echilibrat; Aciditate medie, bine integrata si un final scurt, cu note citrice si salcii, care mi-au amintit de gutuie. Bun.
Varful de lance, Renatus, va avea onoarea unei postari separate :) Ca o concluzie generala, din ce am incercat pana acum, pot spune ca am avut de-a face cu vinuri cat se poate de ok, corecte si tipice zonei din care provin. In ordinea preferintelor: Muscat dry, cu cel putin o clasa peste celelalte; Chardonnay, surprinzator de tipic si bine inchegat; Riesling italian, impresiile nu le mai repet.
Tămâioasă Roză cu pere și amor
Acum 3 zile
1 comentarii:
Adevaratele vinuri sunt cele de casa. Fara chimicale si toate minunile farmaceutice, vita de vie stropita de x-ori, se poate si altfel(vizitati Uruguay-ul) Cine nu este de acord cu ceea ce afirm-sa traga o betie cu vin comercial si una cu cel de casa:))) Am vizitat un producator italian, tot ceea ce produce vinde in china dar pt consumul personal si al familie-are in gradina 4 randuri pe care le lucreaza traditional, fara ingrasaminte si ierbicide si nici nu foloseste sulf , foloseste baloane de sticla, face cam 200L. De aceea generatia de 80-90 ani este fier iar cea care urmeaza este praf. Se spune ca daca se consuma putin e ok-dar chimicul isi face efectul in timp, putin cate putin. Clar, cine este interesat de ceea ce spun acum, in nici un caz producatorii care umbla dupa profit-VINUL ADEVARAT SE FACE CU PASIUNE SI PT CA ARE O VIATA, RELATIV SCURTA( CONTRAR OPINIEI GENERALE)DOAR 5 % DIN STRUGURI SE PRETEAZA LA O I NVECHIRE DE MAI MULT DE 3 ANI., SI ASTA PANA LA 5-6 ANI CEL MULT-MA REFER LA VINUI ORGANICE %%%% SA FIE VINUL BUN SI ZIUA DE DUPA CHEF UNA MINUNATA:))
Trimiteți un comentariu