Lidl nu e mort: Chateau Des Perligues blanc 2012 - Graves (Franta)

vineri, 11 iulie 2014

Astazi as dori sa ma opresc putin asupra unui vin care mi-a mers direct la suflet. Acest exemplar este de gasit in Lidl, la 22 lei. Sunt cateva aspecte care recomanda vinutul in cauza sa fie o optiune viabila. In primul rand, provine din zona Graves, probabil cea mai importanta pentru vinurile albe din Bordeaux. Aici includ si Pessac-Leognan, chiar daca cele doua au devenit apelatiuni distincte in 1987. In cele mai multe cazuri, vinurile de Graves ofera consumatorilor un raport calitate-pret excelent, plus o tipicitate specifica regiunii care beneficiaza de un terroir distinct, in toata pleiada de apelatiuni bordoleze. In al doilea rand, 2012 a fost un an foarte reusit pentru Graves, mai ales la albe. Chiar si rosiile de aici au iesit mult mai decente decat in Medoc, sa zicem, in acel an considerat mediocru per total, in special pentru Cabernet Sauvignon. Deci, daca sunteti in cautare de chilipiruri, aici ar trebui sa fie statie obligatorie. In al treilea rand, pretul este unul foarte tentant pentru un alb de Graves. Toate aceste elemente adunate laolalta m-au facut sa am ceva asteptari si ma bucur ca nu am fost dezamagit. Ba din contra, am fost chiar putin prins in offside. Cupaj clasic de Sauvignon Blanc si Semillon. Va avertizez ca voi folosi destul de des termenul "elegant", deoarece este cea mai puternica impresie care mi-a fost lasata.

Culoare galben-auriu deschis, cu irizatii verzui. Olfactiv, vinul a trecut prin doua faze. Initial, a iesit in fata SB-ul, cu note verzi foarte placute, ceva grapefruit si ardei gras, plus adieri minerale. Dupa circa 20 de min de aerare, minunatul Semillon a preluat fraiele; superbe note florale, mieroase, de fruct bine copt (caisa in prim plan). Un parfum neasteptat de elegant, complet lipsit de agresivitate si cu o intensitate medie, perfect dozata. A fost ca si cum mi-am atins narile cu o bucata de matase. Gustativ, am fost din nou surprins de compozitia compacta a vinului, fructul este light dar pur si bine copt si mangaie cerul gurii cu o eleganta de necrezut pentru un lichid la doar 5 euro. Pur si simplu, simti cum toate datele ecuatiei se imbina fara efort; aciditatea moderata contribuie si ea la senzatia generala de eleganta, fiind perfect integrata. Sa amintesc si nivelul ultra decent de alcool, doar 12%, care contribuie si el la echilibrul aproape perfect al vinului. Finalul curat, extrem de sec si destul de expresiv, aduce in prim plan puternice note citrice si minerale. Gradul de baubilitate este foarte ridicat, sticla fiind consumata in timp record.

Eleganta peste medie, puritate, precizie si echilibru. Repet, toate astea pentru doar 22 lei. Cred ca este interesant de incercat si varianta rosie a acestui producator, de gasit la acelasi pret. Nu cred ca mai are rost sa fac vreo comparatie cu ceva de pe la noi, doar expresivitatea nasului desfiintand circa 99% din ce am incercat in banii astia sau chiar exemplare mai scumpe.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp