Acest producator dobrogean mi-a captat cu adevarat atentia acum cativa ani, ca urmare a unei vizite de "lucru" la crama din Macin. Vizita cu pricina ramane inca una dintre cele mai interesante pe care le-am facut, mai ales din punct de vedere gastronomic. Atunci mi s-a confirmat ceea ce banuiam si, din pacate, ceva ce nu explorasem indeajuns de mult: Dobrogea este regiunea cu cea mai mare varietate gastronomica din toata tarisoara asta. Nici nu e de mirare, daca stam si analizam problema in detaliu. Varietatea etnica impresionanta din zona si-a pus amprenta definitiv pe cultura gastronomica a zonei si nu numai. Cat despre vinuri, am trecut atunci print absolut toate gamele disponibile la acea vreme. In cea mai mare parte, am avut de-a face cu vinuri corecte, multe aflate in stadiu beta, usor nefinisate. Cel putin la albe, treburile stau mai mult decat bine, cu un Dry Muscat si un Aligote care ar face concurenta fara probleme unor nume mult mai titrate de pe la noi.
Cam la fel sta treaba si cu acest Chardonnay proaspat, din recolta anului trecut. Culoare galben-pai, foarte deschis. Inca din debut, nasul indica tipicitate de soi, cu note de mar verde, doar o adiere de vanilie si ceva nuante de patiserie, dar in nici un caz exagerate. Putin miez de paine, caisa coapta si aluzii citrice. Gustativ, vinul se prezinta cu o rotunjime placuta, are densitate in mijloc, probabil si o senzatie creata de nivelul ridicat de alcool: 14,1%. Fructe albe coapte, coaja de paine, aciditate medie, plus un final citric scurt, dublat de note vegetale. Toate elementele sunt deja bine integrate, iar vinul este "ready to go". A se consuma bine racit, este ceva mai expresiv si fresh la temperaturi mai mici.
In concluzie, un exemplar fara fasoane, simplu, corect si tipic. Ramaneti pe receptie, vor urma si alti reprezentanti ai acestui producator.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu