Astfel de exemple mature sunt foarte rare in peisajul autohton. Poate multe zac prin pivnitele milenare ale patriei, mai sunt unele care se gasesc prin diverse magazine de specialitate dar si acelea sunt mai mult destinate unui scop clar: sa le faci cadou, ca da bine nu de alta. Sansele sa gasesti ceva baubil in acele sticle prafuite si cu dopurile acoperite de ceara, sunt extrem de reduse. Dar vinuri mature ale unor producatori importanti, si aici ma refer la cei aparuti in ultimii 20 de ani, se gasesc cu taraita si trebuie sa ai o bafta fantastica sa dai peste asa ceva. De aceea, trebuie sa-i multumesc lui George ca a impartit aceasta licoare cu mine, intr-o calduroasa seara de iulie.
Culoare rubiniu inchis, opac, extractiv, fara semne de maturitate. De fapt, te cam sperii cand torni vinul in pahar, iti vine cu greu sa crezi ca are 10 ani in spate. Initial, nasul este dominat de note gemoase de fruct, dar acestea dispar dupa cateva minute lasand loc aluziilor pamantoase, prafoase, de pielarie, tutun, lemn bine integrat, dulceata de visine, ciocolata amaruie si ceva cafea. Nas destul de complex, old school, serios si aflat abia la inceputul maturitatii. Gustativ, vinul este surprinzator de rotund si catifelat, cu o densitate buna a fructului in mijloc, evolutie liniara, clasica; aciditate puternica si tanini inca prezenti la datorie. Final mediu, dominat de cirese negre si putin condiment. Este recomandat ca vinul sa respire o vreme si sa fie usor racit. Chiar daca nasul nu se schimba din cale afara, gustativ castiga la capitolul precizie, integrare si suculenta.
Trebuie sa recunosc, am fost chiar impresionat de performanta acestui Cabernet de Minis. In conditii ideale de pastrare, mai are destui ani in fata si asta nu prea apuci sa spui despre multe vinuri romanesti. Cred ca inca se mai gaseste online, undeva in jur de 60 lei/sticla. Tinand cont de starea sa actuala, face banii.
2 comentarii:
Microclimatul local de la Minis ajuta foarte mult , sunt tanini mai bine integrati si pleaca de la inceput cu suficientă aciditate. Contează si vinificatorul pe deasupra .
De acord
Trimiteți un comentariu