Chateau Grand-Pontet 1990 - St. Emilion GCC (Franta)

duminică, 30 decembrie 2012

Am dorit initial sa pastrez impresiile despre acest minunat vin pentru o postare la inceputul anului viitor. Dar m-am gandit ca merita o mentiune chiar la sfarsitul acestui an, pe care l-am incheiat apoteotic in compania vinului cu pricina.

1990 a fost un an de exceptie in Bordeaux si deja este legendar pentru patimasii zonei. Bineinteles, si preturile sunt pe masura. Dar daca sapi indeajuns de mult, poti gasi mici chilipiruri, chiar si la nivel de grand cru classe. Un exemplu perfect este acest Grand-Pontet, un gcc de St. Emilion care a dovedit constanta in calitate de-a lungul anilor. Alaturi de Grand-Mayne, reprezinta unul dintre cele mai bune rpc-uri in zona de clasificare amintita.

Dar sa vedem cum s-a prezentat dragutul nostru vin, dupa 22 de ani de somn la sticla.

Culoare rubiniu deschis, cu o usoara bordura caramizie. Nasul, ahh nasul! Superb, puternic, intoxicant. Este destul de greu sa descrii in cuvinte buchetul unui vin matur reusit. Esti luat pe sus de un amalgam de arome, care rabufnesc din pahar de la 1 metru. Fructe rosii mature, visina putreda, flori uscate, condimente, masline negre si un minunat iz de trufe. Totul vine in valuri si iti vine sa duci paharul la nas din secunda in secunda. Gustativ, vinul are o alura tinereasca, atac initial in forta, fructat si condimentat. Aciditatea este killer, iar taninurile sunt inca fortoase, strangand gingiile ca un cleste. Chiar si asa, tot poti detecta eleganta tipica unui Bdx, chiar daca in acest caz da un pas in spate, lasand loc intensitatii sa-si faca de cap. Finalul este lung, cu note usor ierboase, condimente uscate si, din nou, trufe.

Anul extrem de cald isi face simtita prezenta prin toti porii acestui St. Emilion. Fruct, structura de tip monolit, aciditate mirobolanta, arome secundare care creeaza dependenta. Mai are ani buni in fata. Pretul este prea putin important in acest caz. Daca doriti sa aflati musai, va spun doar ca am platit o suma cat se poate de decenta pentru sticla respectiva :)

An nou fericit si la cat mai multe vinuri bune!



2 comentarii:

Dan spunea...

You lucky bastard..:D

Ciprian spunea...

I am :D

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp