In perioada 6 – 9
decembrie, la Palas Iasi Lifestyle Center a avut loc Festivalul de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO, cu
o suita de manifestari profesionale prin care organizatorul ABplus Events a reusit sa
impuna pe piata un nou concept de evenimente pentru industria vinului.
Folosindu-se de
experienta de peste 15 ani in realizarea evenimentelor expozitionale din domenii diverse, ABplus
Events a organizat intr-o alaturare corecta latura comerciala cu latura profesionala si
educativa a industriei careia i se adreseaza si a reusit sa ramana consecvent
in organizarea unor
evenimente prin care sa atraga pe termen lung si sa instruiasca cat mai multi iubitori de vin.
Avand ca tinta
permanenta apropierea dintre public si producatorii de vin, prin seria de
seminarii si degustari
profesioniste cu si despre vin, seri festive si momente speciale dedicate
culturii vinului, artei si
gastronomiei, festivalul PROVINO se pozitioneaza in segmentul premium al evenimentelor care au in
centrul atentiei vinul.
Ansamblul de manifestari
marca PROVINO are ca scop acoperirea unei game variante de nevoi ale
producatorilor: facilitarea contactului cu reprezentantii HoReCa si buyerii de
vin, urmarirea intereselor de
promovare, a intereselor comerciale, networking si schimb de experiente profesionale, promovarea
culturii pentru vinul de calitate.
Publicul prezent la
Palas Iasi Lifestyle Center a putut face cunostinta pe parcursul celor 4 zile
de eveniment cu producatorii
de vin al caror numar se situeaza pe un trend ascendent fata de anul trecut, colectionari,
pasionati si critici ai vinului si sa primeasca indicatii si sfaturi de consum
de la profesionisti ai acestei
industrii: reprezentanti ai invatamantului superior agronomic, degustatori autorizati, somelieri si
cavaleri ai vinului. De asemenea, producatorii de vin prezenti in expozitia PROVINO au avut ocazia
sa aiba in vizita la standul lor un Master of Wine, pe Frank Smulders MW, venit special la
Iasi la invitatia organizatorilor pentru a sustine primul wine masterclass din Romania realizat de un Master of Wine. La eveniment au participat specialisti in vin, precum
Presedintele Onorific al Festivalului, prof. dr. Valeriu
V. Cotea, Presedintele PNVV, Ovidiu Gheorghe, dr. ing.
Cintia Colibaba, bloggeri, colectionari si iubitori ai vinului.
23 de producatori si
importatori de vin prezenti in expozitie si in evenimentele PROVINO
Festivalul PROVINO a
adus in fata publicului peste 250 de tipuri de vin din intreaga tara si peste 50 de vinuri din tari
precum Australia, Africa de Sud si Spania. 23 de producatori si importatori de vin au fost prezenti
atit in expozitie, cit si in evenimentele PROVINO, cu 7 mai mult decit editia din anul trecut de la
Iasi: Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Vinicola Averesti, Agroindustriala Bucium, Gramma Wines, Senator Wine, Budureasca, Avincis,
Cramele Recas, Crama Oprisor, Viti-pomicola Samburesti, Vinarte,
Casa de Vinuri Husi, Loza Wine, MV Profession 34 Franta, Casa de vinuri Negrini, Crama Girboiu, Liliac Winery, WineRO,
Zarea, ABV Wine, Vinexpert, Remelluri Spania. in cadrul
expozitiei au avut loc, de asemenea, lansari de colectii de vinuri premium si pentru segmentul HoReCa.
“A fost o mare placere
pentru mine sa fiu invitat la PROVINO in Iasi. Mi-a placut extrem de mult ca am putut impartasi
din experienta si cunostintele mele despre Spania cu specialisti romani ai vinului. Organizarea a
fost perfecta, cu o sala bine aleasa, pahare bune si cu o buna manevrare a vinurilor de catre
sommelieri profesionisti. De asemenea, m-am bucurat foarte mult ca
am putut cunoaste producatori
romani de vinuri si degusta selectiile excelente ale vinurilor acestora care prezinta un potential
crescut de calitate. Tot ce a insemnat PROVINO a reprezentat o experienta minunata pentru mine”, a
declarat Frank Smulders MW.
Din suita de evenimente
PROVINO Iasi 2012 amintim: Conferinta Wine & HoReCa, in cadrul careia au fost sustinute
prezentari despre importanta unui wine list in restaurant, evaluarea senzoriala a unui vin la
achizitie, vinuri de import vs. vinuri romanesti si amenajarea unui restaurant, ale caror
speakeri au fost prof. dr. Valeriu V. Cotea, arhitectul Victor Grosu, dr. Ing.Oenolog Otilia Chirita,
owner Restaurant Enoteca Ralet, Tudor Balan si multi alti specialisti in vin; scoala Vinului in cadrul
caruia cursantii au primit informatii de la 6 specialisti – prof. dr. Valeriu V. Cotea, Catalin
Paduraru, Marian Timofti, Cintia Colibaba, Catalin Zamfir si Liviu Grigorica;
Seminarul Tutored Tastings Brunello di Montalcino,
sustinut de Presedintele OSR 2011 Marian Timofti, Seminarul Tutored Tastings Vinurile
premiate cu aur, sustinut de degustatorul autorizat ADAR, Ambasador al vinului, Catalin Paduraru;
Wine Masterclass sustinut de Frank Smulders, Master of Wine si Degustarile asistate de
specialisti.
“Este o mare onoare
pentru mine faptul ca ma aflu printre producatorii de vin si specialistii din festival si am reusit sa
schimbam idei si impresii, eu le multumesc tuturor celor care au sustinut fiecare seminar si
fiecare degustare la PROVINO, ma bucur ca am putut lua parte la cat mai multe evenimente”, a declarat Iulian Grigorescu din Braila, cel
mai fidel vizitator al PROVINO care a parcurs timp de patru
zile toate evenimentele.
Primul Wine Masterclass sustinut de un Master of Wine in
Romania
“Experienta participarii la wine-masterclass-ul sustinut
de Frank Smulders a fost una deosebita din mai multe considerente: am avut ocazia sa degustam
vinuri care nu se gasesc in Romania si sa aflam contextul general pentru ceea ce se intampla in
Spania in sectorul viti-vinicol, speram sa putem aplica aceste lucruri si in Romania. Am gasit si similitudini intre cele doua tari, spre
exemplu faptul ca la inceput
producatorii si publicul era centrat pe cantitate si nu pe calitate si a fost
nevoie sa treaca 20 de ani
pentru a schimba mentalitatea. in ceea ce priveste procesul de schimbare a mentalitatii in privinta
calitatii si consumului de vin consider ca acesta este unul continuu iar evenimentele de talia
festivalului PROVINO contribuie la realizarea acestui proces. Participarea lui
Frank Smulders MW la
PROVINO este si un indicator de calitate a evenimentului intrucat el este un specialist cu o
experienta de necontestat in domeniu si reprezinta un model aspirational pentru tinerii specialisti din
domeniu”, a declarat dr.ing. Cintia Colibaba, cercetator in sectorul viti-vinicol.
“In opinia mea Festivalul
PROVINO contribuie seminificativ la cresterea perceptiei cetatenilor din Iasi privind
consumul de vin si instruirea acestora pentru un consum avizat”, a declarat
Mihai Anghel, organizatorul
Legatului Iasi al Ordinului European al Cavalerilor Vinului.
Mai multe detalii despre
cea de-a doua editie a Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO de la
Iasi cat si fotografii de la eveniment regasiti pe siteul www.iasi.provino.ro
dar si pe pagina de Facebook
http://www.facebook.com/festivalul.provino.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu