Incep prin a marturisi ca nu sunt un mare consumator de Chardonnay. Cu exceptia celor din Burgundia, in special Chablis, nu prea ma pasioneaza acest subiect. De cele din Lumea Noua nu-mi pasa mai deloc pentru ca, de cele mai multe ori, se exagereaza cu baricarea, au un caracter supra-copt si sunt mult prea untuoase. Intr-un cuvant, plictisitoare. Pentru unii muma, pentru altii ciuma (cazul meu).
Acest vin a tot fost disecat de colegii mei in ale blogging-ului. Toate rapoartele au fost pozitive, asa ca nu m-am suparat defel cand George l-a pus la bataie, in cadrul micii noastre degustari de acum cateva zile. Asteptand ca minunatia de Lagrange 1989 sa ajunga la parametrii optimi pentru consum, ne-am delectat in compania acestui Chardonnay de la Nyakas.
Ce pot sa mai spun in plus fata de ce s-a trambitat despre acest vin? Pai, mai nimic. Recunosc, este un exemplar foarte reusit, mai ales la pretul la care poate fi achizitionat: 25 Lei. O culoare atractiva, galben-auriu deschis. Un nas delicios, marcat de note ierboase, citrice si florale. Mult pepene galben si o gramada de mango. Gustul este plin, onctuos, cu o greutate surprinzatoare. Iarasi, multe fructe tropicale. Aciditate buna, exact cat trebuie sa balanseze greutatea mijlocului. Final proaspat, citric.
M-a uimit echilibrul dintre onctuozitatea si prospetimea acestui Chardonnay. Alcool-ul (14%) este integrat fantastic de bine si nu-l simti nici macar la temperaturi mai inalte. De fapt, vinul s-a comportat admirabil in acest departament. Si-a mentinut echilibrul si nu s-a rupt absolut deloc. Un vin modern? Bineinteles dar, din fericire, nu din acelea ce te fac sa te intrebi daca bei vin sau un soi de suc de struguri alcoolizat, ajustat cu o portie de unt si putin whisky.
Poate fi gasit la Crama Noastra, dar mare atentie la an. In acest moment, pe site apare versiunea 2010, asa ca mai bine aruncati o intrebare inainte de a cumpara.
Budapesta: ce să faci, mănânci și bei în 3 zile
Acum o săptămână
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu