Chateau Holden 2002 - Haut-Medoc (Franta)

duminică, 19 decembrie 2010

In 2002, deveneam "romanticul" absolvent al Facultatii de Istorie din Galati. Au fost vremuri frumoase de studentie, dar acestea au ramas doar amintiri bune de povestit eventualilor fii, fiice sau nepoti, la ceas de seara. La cateva luni dupa fericitul eveniment, incepea recolta strugurilor prin Europa. Din pacate, anul 2002 se dovedea a fi un fiasco in cea mai mare parte a batranului continent. Au existat si exceptii ca Burgundia sau Alsacia, dar prea putine intr-un ocean de vinuri problematice, datorate vremii extrem de capricioase din acel an. Cat priveste Bordeaux, 2002 a fost un an care a favorizat Cabernet Sauvignon-ul, salvat in ultima clipa de un Septembrie neasteptat de insorit.

Chateau Holden este un umil Cru Bourgeois din regiunea Haut-Medoc, fiind un var mai mic al celor de la Chateau Puy Castera. Sticla in cauza a fost achizitionata acum vreo 5 ani din Carrefour, la banalul pret de 20 Lei. Dupa ce am uitat de ea prin mica mea adunatura de vinuri, m-am hotarat, intr-un final, sa-i dau cep. Trebuie sa mentionez ca vinul nu a fost pastrat in conditii perfecte, asa ca ma asteptam la orice. Bine ca nu am avut parte de dezamagiri majore...

Nas: tipic pentru Medoc, cu nuante florale, vegetale, lemn bine integrat si neasteptat de fresh; exista tonuri placute de prizonierat la sticla, tabac si ierburi aromate, in special oregano. Al doilea strat vine cu obisnuitele tuse de pamant si piele. Pana acum, totul e bine.

Gust: la inceput, atacul este extrem de soft, aproape ca a unui vin de Burgundia. Dupa jumatate de ora de respirat, vinul mai castiga putin in corp, dar ramane la un nivel light spre mediu, cu nuante de pamant, fructe rosii, visina si cirese negre. Atac liniar, uni-dimensional, fara prea multe complexitati. Din pacate, actorul nostru se afla pe o panta descendenta a carierei sale; totusi, este extrem de usor de baut si tinut in viata de o aciditate sanatoasa pe final. Post-gust dominat de cirese negre si putin condiment.

Concluzii:
- cu toate ca are momente cand il tradeaza anul recoltei, acest vin nu prezinta nuantele verzi si crude, de gasit in foarte multe exemple din regiune. Intr-adevar, acel septembrie insorit a fost un soi de Mesia pentru Cabernet.
- chiar daca este in declin si simplu in exprimare (nu si nasul, insa), m-a uimit cat de bine a rezistat un banal cru bourgeois, dintr-un an deloc grozav si pastrat in conditii departe de a fi ideale. In plus, acesta este tipul de vin perfect pentru masa, matur si cu o prezenta discreta in compania unei game largi de preparate culinare.

La cei 20 de lei dati pe el, ce sa-mi doresc mai mult?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp