Artizanal

miercuri, 8 decembrie 2010

Numele lui este Chateau Lafleur. Se vinde la preturi la care muritorii de rand suspina adanc. Nu este detinut de vreo mare multinationala sau de vreun miliardar excentric, ci reprezinta o traditie exclusiv de familie. Multi specialisti il considera mai bun decat marele Petrus. Beneficiaza de unul dintre cele mai diverse terroir-uri din Bordeaux. Este un vin aproape complet artizanal, cu interventii tehnologice minime; doar natura, solul si devotamentul familiei Guinaudeau, in frunte cu mustaciosul Jacques si sotia sa, Sylvie. Nu-l veti gasi pe aproape nici o harta a zonei Bordeaux, daca faceti o escala prin Pomerol. Este, probabil, cel mai greu de gasit chateau din zona. Ce-i drept, chateau este mult spus; e, mai degraba, o casa de tara, prin fata careia veti gasi tot felul de oratanii care macane si ciugulesc graunte.

Mai jos aveti unul dintre foarte putinele filmulete care prezinta imagini din interiorul acestei proprietati. Enjoy, este o poveste frumoasa si vorbeste despre un vin unic, munca si dedicatie totala.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Mi-a placut cum vorbea despre vecinii "de peste gard" de la Petrus :).

Ce nu inteleg eu. Tot vorbeau de terroir foarte diferit pe arii reduse in Pomerol si in Bordeaux, in general. Vorbeau de blend-uri din diferite soiuri la fiecare chateau in parte. Si cu toate astea lumea vorbeste de vinul de Bordeaux in general si de caracteristicile comune zonei. Care sunt partile astea comune si de ce? :)

Ciprian spunea...

Off, asta este o intrebare grea :) Lumea vorbeste de o zona in general, pt ca e mai usor sa faci o astfel de referire. Bordeaux este recunoscut, traditional, ca oferind vinuri ceva mai retinute in fruct, cu aciditate mare si tanini puternici, dar in acelasi timp, echilibrate, catifelate si cu un mare potential de invechire. Balansul este cuvantul de ordine aici. Normal, timpurile s-au mai schimbat si in Bordeaux se produc acum si exemple ceva mai moderne, axate pe extract puternic si fruct cat mai saritoriu in nas - mai ales in St Emilion si Pomerol.

Totusi, in momentul in care sapi adanc in regiune, vei gasi o diversitate de micro-cilmate, in functie de o comuna sau alta. Problema nu este simpla deloc. Aici intervine diversitatea terroir-ului din fiecare comuna. Iar la partile comune ale regiunii in general, se adauga si caracteristicile fiecarei zone in parte. Nu stiu cum sa ma fac inteles mai bine :) In final, pentru a sesiza aceste caracteristici, trebuie sa bei mult Bordeaux, din zone cat mai diferite :) Abia atunci, iti vei da seama de partile comune regiunii si de diferentele dintre zonele comunale...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp