Ieri am acceptat cu deosebita placere invitatia lui George de a ne delecta in compania unuia dintre slovenii sai proaspat achizitionati, un Santomas Refosk 2007. Odata cu trecerea timpului, la masa ni s-au mai alaturat si doi "canguri" de rasa, cel putin pe hartie: Jacob's Creek si Penfolds.
Dar sa trecem direct la subiect, si anume la impresiile lasate de cei trei care si-au dat obstescul sfarsit in paharele noastre.
1. Santomas Refosk 2007 (Slovenia)
- a fost prima mea intalnire cu acest producator sloven mult-laudat pe plaiurile mioritice si trebuie sa recunosc, una destul de reusita. Va spun din start ca vinul nu m-a impresionat peste masura, dar nu ii pot nega virtutile evidente pe care le-a afisat. Culoare rubinie intensa, cu reflexii violete ce m-au dus cu gandul la primul meu Cotes du Rhone. Un nas dominat de fructe rosii, zmeura, mure, afine, condimente si chiar putin bacon. La inceput, am avut impresia ca detectez iarasi note de lactate. Probabil am devenit si eu sensibil la astfel de nuante, asa cum George depisteaza cauciucul ars :). Chiar ne-am interesat sa vedem daca vinul este baricat, dar nu am gasit informatii clare in acest sens. Oricum, sa revenim la obiectul muncii. Gustul este dominat de aceleasi fructe rosii, atacul este delicat, taninii foarte fini si aciditatea la loc de cinste. Final elegant nu din cale afara de intens si putin acrisor, dominat de note condimentate si putina cafea. Un vin corect, vinificat cu atentie si destul de fresh. Sincer, mi s-a parut o combinatie de Syrah (nasul) cu Pinot Noir (gustul), la care se adauga prospetimea unui veritabil vin de Loire. Nu sunt inca hotarat daca l-as recomanda, la cei aproape 60 de Ron/sticla. Cu toate ca este clar un vin peste medie, raman la ideea ca poate fi replicat in alte parti si la preturi ceva mai mici. Dar poate sunt eu prea carcotas...
2. Jacob's Creek Shiraz Cabernet 2005 (Australia)
- contributia mea la acest mini-festin si o dezamagire crunta :). N-aveam eu prea multe asteptari, dar chiar si asa...Culoarea nu foarte limpede si cu o pronuntata bordura caramizie a dat semnalul de alarma. Nas extrem de slabut, dominat de alcool si ceva fructe de padure. Gust dulceag de fructe supra-coapte si din nou o senzatie de fierbinteala pe final. Tanini inexistenti si aciditate putin cam mare care dezechilibreaza ansamblul. Un vin obosit, imbatranit prematur si prea dulce pentru gusturile mele. Australia, deh...
3. Penfolds Koonunga Hill 2003 (Australia)
- cupaj clasic de Shiraz si Cabernet Sauvignon. Aceasta sticla a venit sa-mi demonstreze, inca o data, de ce nu agreez vinurile Lumii Noi si, mai ales, cele australiene. Prima surpriza a fost culoarea neasteptat de intensa pentru varsta acestui Penfolds. Nas dominat de un amalgam de fructe supra-coapte, in special prune si curmale. A fost ca si cum am mirosit un gem de fructe concentrat (sau magiun de fructe, cum bine a sesizat George). Gustul a fost in aceeasi nota cu nasul: magiun sau gem de fructe sau cum vreti voi sa-i mai spuneti, post-gust dulceag si final scurt spre mediu. Taninii au fost ceva mai prezenti decat in cazul Jacob's Creek, dar acea senzatie greoaie data de trilioanele de fructe a invins. In concluzie, un vin care a rezistat bine in timp dar care nu prea are o directie precisa, este oarecum ratacit intr-o zona crepusculara. Normal ca il are pe acel vino-ncoa de Lumea Noua dar, pentru mine cel putin, e ceva cam prea mult. Dupa vreo doua pahare de asa ceva, deja devine obositor pentru bietele papile gustative. Si inca ceva: rog pe cineva mai priceput ca mine sa ma lamureasca cu ce fel de mancare poti acompania un astfel de magiun. Eu inca mai caut raspunsul la aceasta intrebare.
In final, ii multumesc inca o data lui George pentru invitatie si sper ca astfel de intalniri sa se mai repete. A fost o seara mai mult decat reusita.
12 comentarii:
Senzaţia mea despre Jacob's Creek este că a fost copt datorită proastei depozitări, cel puţin aşa sună din descrierea ta. În 4 ani nu avea cum să ajungă în aşa hal.
Cât despre asortarea unui vin plin de fruct, eu aş merge pe o carne cu un sos de fructe de pădure sau ceva asemănător. Sau alături de o mâncare cu o garnitură mai dulceagă cu fructe confiate sau ceva. Sau alături de mititei la grătar - este o alegere foarte bună, întrucât carnea la grătar se caramelizează şi are note dulci, care se potrivesc cu fructele puternice din vin. În niciun caz nu merge cu un preparat mai firav, cu arome fine, subtile.
Offf Mihnea, eu vorbeam de mancare :)) Eu raman la parerea ca bombele fructuoase nu prea merg cu mancarea si nu sunt singurul care o spune.
Cat despre Jacob's Creek, stiu ca asa pare din descriere, posibil sa fi avut de-a face cu depozitarea. Am mai baut vinuri coapte din cauza proastei depozitari, dar asta parea ca asa era de la mama lui. Asa sunt vinurile din parte asta a Lumii - over the top, cu senzatie de fruct tinut excesiv de mult la soare, etc...si, in plus, astea nu au potential de invechire grozav. Nu stiu ce sa mai spun, ideea e ca eu nu ma impac defel cu genul asta de vinuri
Si inca ceva referitor la proasta depozitare; tin minte ca vinurile respective prezentau nuantele supra-coapte in ansamblu, incepand cu mirosul si terminand cu tot gustul cap-coada. Acest Jacob's nu era asa. Pur si simplu era din cauza fructului cules exagerat de tarziu, de acolo si caracterul dulceag. In rest, pur si simplu a evoluat prost; taninii disparusera (daca a avut vreodata), aciditatea era destul de pronuntata si corpul era obosit. Doar senzatia aia de dulce mai ramasese. Un vin industrial care trebuia consumat in primii 2 ani de viata, parerea mea...
Eu am incercat Shirazul Lindemans bin 50 cu o prajitura de ciocolata neagra si visine, deci dulce-amaruie. N-a fost o asociere rea.
cat despre australienele astea bombate- am cam terminat cu ele.
Gata, George? Nu mai sare cangurica pe la tine prin casa? :)) Mda, cred ca si eu m-am linistit definitiv cu australienele astea focoase...
Ma gandesc ca nu le-am facut niciun favor desfacandu-le dupa sticla de refosco. Am parut si mai "fondante" decat sunt...
Eu cred ca le-am facut cel mai mare favor desfacandu-le, si atat :)) Cred ca ar fi fost fondante in orice imprejurare. Iar sticla de refosco nu a facut decat sa evidentieze ca un vin facut cu toate componentele in echilibru, fara sa se sara calul, este al mai placut papilelor noastre, cel putin...
OK,
Lasati cangurii in seama mea.
In general, soiurile cabernet, shiraz, se asociaza perfect cu carnea de vita, vanat sau sosurile rosii.
ca desert, poate fi asociat cu o ciocolata belgiana, amaruie.
Boris,
Asa este si ai punctat bine. In general...
Dar, in particular, cand ai de-a face cu vinuri bombastice, faza asta nu prea mai tine. Mihnea a propus niste combinatii interesante dar...nu stiu ce sa spun. Tare imi este ca in astfel de combinatii, senzatiile dulcege sunt si mai tare amplificate. De aceea, vinurile mai echilibrate, mai austere, mai complexe se potrivesc mai bine cu diverse sortimente de mancare. Ele nu vin sa amplifice aromele, ci sa le completeze. Oricum, discutia ramane deschisa...
Dragul meu,
Joi, pe 22 :))), seara, la Ginger, Monteko organizeaza degustare intreaga gama Santomas din care sunt, mai nou, fanul Cabernet-ului Sauvignon Antonius 2005. Daca vrei, poți și îți face plăcere să participi, te așteptăm cu drag și cu un pahar cu numele tău pe dânsul :)))
Răzvan
Razvan,
Multumesc mult pt invitatie! Stiam deja de la Alin de acest eveniment. Din pacate, pica nu prea bine in timpul saptamanii si este cam greu sa pot obtine un liber si sa trag o fuga pana la voi :(
In cele din urma, tot ma ambitionez sa ma alatur voua intr-o astfel de degustare. Chiar as vrea sa ne cunoastem face-to face :)
Trimiteți un comentariu