Una dintre problemele arzatoare in randul pasionatilor de vin din SUA este daca se poate produce un Pinot Noir decent sub 20 de dolari. Dragii mei americani, aici! aici!, in Romania! :) Nu se produce cel mai complex Pinot de pe planeta, dar chiar puteti gasi ceva decent sub palierul de pret mentionat.
Acest Pinot Noir La Cetate, produs la Oprisor, tot lancezea de vreo 3 ani prin mica mea adunatura de vinuri; asa ca m-am hotarat intr-un final sa-i dau cep. Retez capisonul si prima surpriza neplacuta imi sare in ochisori: infime urme de lichid pe marginea dopului. Hopa, imi spun, stai sa vezi ca n-am noroc de data aceasta. Scot dopul care iese destul de usor, semn cam nasol. Bineinteles, de ce mi-a fost frica n-am scapat - urme clare de scurgere pe langa dop (vezi foto stanga sus). Miros imediat si, din fericire, nu depistez urme evidente de oxidare. Dupa vreo 10 minute, nu mai rezist si torn putin in pahar sa vad ce si cum. Culoare rosie-caramizie lipsita de intensitate, de obicei semn de maturitate destul de avansata. Mirosul complet inexpresiv, nimic notabil. Iau o gura si iar nimic demn de remarcat; gust plat de vin mort si ingropat, o aciditate ridicata dar culmea, cu o structura taninoasa ferma. Damn! Not my lucky day, I guess...
Totusi, cum speranta moare ultima, imi zic sa-l las sa respire sanatos, poate-poate. Ceea ce a urmat in continuare mi-a demonstrat ca este esential sa nu renuntati niciodata la un vin care porneste cu stangul; decat daca are vreun defect de dop, bineinteles. Dupa circa 1 ora de respiro, torn iar in pahar si deja apar primele semne pozitive. Culoarea este ceva mai intensa, nasul are note de fragi, capsuni si alte fructe rosii. Gustul este ceva mai inchegat dar, in continuare, destul de timid in arome; post-gust aproape inexistent si final scurt. Taninii inca sunt acolo, la fel si aciditatea. OK, insist eu, hai ca poti mai mult, stiu eu ca poti mai mult!
Dupa vreo 2 ore si jumatate, torn in pahar si voila! Culoare rubinie sanatoasa, nu foarte intensa (ceva normal cand vorbim de Pinot Noir). Duc paharul la nas cu nerabdare si, in sfaaarsit, ceva demn de remarcat. Fanii vinurilor din Lumea Noua sa dea un pas inapoi. E vremea unui Pinot cu un nas clasic, Old World pana in maduva oaselor. Pe langa subtile nuante de stejar, ma loveste un puternic miros de pamant. Yes, babyyy! In sfarsit, ceva care se plimba pe aleea mea. Pentru cateva secunde, m-am lasat transportat in mijlocul viilor de la Oprisor, stand in genunchi si adulmecand pamantul. Dar pamantul nu a fost totul; cirese si visine, dar subtile, piele si chiar ceva urme de tutun. Un nas fix pe placul meu, probabil neatragator pentru multi care se asteapta la o explozie de fructe. Gustul este totusi bland si subtire, dominat de aceleasi note austere de pamant si de tanini destul de incapatanati. Postgust nu foarte intens si final scurt spre mediu. Din nou, aciditatea mi s-a parut putin cam mare, dar taninii ramasi incercau sa o tina sub papuc.
In concluzie, un vin bunicel dar nu din cale afara de complex; daca gustul ar fi fost pe masura nasului, mai ales in cea de-a treia faza a evolutiei sale, ar fi fost un vin foarte bun. Oricum, a mers de minune cu un muschiulet de porc preparat ceva mai in sange si fara ulei.
Sfat: dati mai multe sanse unui vin, lasati-l sa respire si degustati-l in mai multe faze pentru a-i urmari evolutia. Se prea poate sa aveti surprize din cele mai placute cu unele sticle. In plus, este un exercitiu foarte interesant si educativ :)
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
5 comentarii:
Mi s-a intamplat si mie de cateva ori. Ultima oara cu Casillero del Diablo Carmenere 2007. Daca 2008-ul s-a prezentat la datorie dupa vreo 2 ore, 2007-le a avut nevoie de 4 ore pentru a se exprima.
Sunt vinuri la care parerile sunt unanime in sensul aerarii prelungite, cum ar fi Brunello si bordeaux-urile de calitate. Vinurile tinere facute pentru a fi imbatranite pot, de asemenea, castiga de pe urma aerarii. Vinurile care nu sunt facute pentru a fi pastrate nu cred sa castige ceva din aerare, chiar din contra. Dar subiectul este oricum controversat.
Cat despre asocierea cu mancarea, eu n-as fi ocolit grasimea, care ar fi potolit putin taninii si aciditatea vinului, care par sa fi fost putin in exces. Iar aciditatea stiu ca se adauga taninilor ca facand parte din componentele "tari", ce sunt echilibrate de componentele "moi", fructul, zaharul si alcoolul (in cantiate rezonabila). Alcoolul este de fapt o componenta swing, in cantitate mica se alatura componentelor soft, iar in cantitate mare devine hard. Asta am invatat la cursul de degustare si asociere vin-bucate!
Mihnea,
Vinul de fata a beneficiat clar de aerare si asta a reiesit din micul meu experiment; chiar daca e putin deficitar la capitolul fruct, structura generala il face chiar sa mai reziste inca vreo 2-3 ani. Problema e ca nu stiu daca mai poate castiga in complexitate, asa ca mai bine e baut acum :)
Poate ar fi mers mai bine si cu ceva grasime, dar problema cea mare e ca eu nu suport grasimea :)) Asta e, asa s-a nimerit sa am in ziua aia la masa; n-am preparat eu ceva special pt vinul asta :)
Taninii nu au fost chiar in exces si nu foarte tari. Doar ca m-a luat putin pe nepregatite prezenta lor ferma la un Pinot Noir care era pe cale sa implineasca 6 ani :)
Felicitari pt curs!
Grasime este si uleiul de masline, care face bine si e foarte gustos. Chiar si pus peste o carne la gratar (asa cum de fapt se si face in toate restaurantele) dupa ce este gata prajita, completeaza structura si adauga complexitate aromatica. Plus ca imblanzeste un vin mai taninos.
Cursul a fost de fapt 2 cursuri urmate online in 2008 (parca). Foarte interesante.
Mda, m-am prins si eu mai tarziu ca la ulei faci referire, dara asta e. Dupa cum am mai spus, am judecat vinul ca fiind ceva mai taninos pt un Pinot Noir...stii prea bine ca taninii unui Pinot nu pot fi comaparati cu cei ai unui Cabernet sau Syrah...
Trimiteți un comentariu