Asa cum v-am promis in episodul anterior dedicat Burgundiei, vom analiza o serie de etichete specifice acestei zone viticole. Veti vedea ca simpla analiza a etichetei unui vin va poate dezvalui cam tot ce e nevoie sa cunoasteti despre sticla respectiva. Bineinteles, ideal ar fi sa gustati vinul propriu-zis, dar cu acest aspect nu va pot ajuta prin intermediul undelor internaute :)
Am ales etichete din diverse regiuni si am incercat sa acopar mai toate treptele de clasificare, despre care puteti afla mai multe aruncand o privire aici. Deci, sa purcedem.
Acesta este un Chablis clasificat Grand Cru, al producatorului Louis Michel & Fils. De retinut este ca exista o singura mare denumire Grand Cru in Chablis, formata din 7 micro-climate, iar Vaudesir este unul dintre ele. In aceleasi coordonate se inscriu si etichetele pe care veti vedea mentiunea Chablis Premier Cru.
Bineinteles, puteti intalni si denumirile generice Chablis, asta insemnand ca vinurile respective nu fac parte din clasificarile de tip Grand Cru sau Premier Cru.
Ne mutam in Cote d'Or, mai exact in partea nordica a regiunii - Cotes de Nuits. Spre deosebire de Chablis, aici fiecare podgorie de tip Grand Cru are propria denumire de origine si, mai important de retinut, nu este obligatorie mentionarea pe eticheta a comunei de origine. In consecinta, chiar daca Echezeaux face parte din comuna Flagey-Echezeaux, acest lucru nu este mentionat pe eticheta. Singurul indiciu in acest sens il puteti gasi la mentiunea producatorului; in cazul de mai sus, Domaine Dujac se afla in comuna Morey Saint-Denis.
Ramanem in Cote d'Or si iata un exemplu clasic de vin cu denumire generala comunala, neclasificat Grand Cru sau Premier Cru. De obicei, pe etichetele unor astfel de vinuri va aparea doar mentiunea comunei de origine (village). In functie de fiecare zona in parte, mai poate aparea in plus denumirea sub-climatului, daca este cazul (vezi cazul Chablis de mai sus); sau, cu referire la exemplul nostru, unde apare mentiunea Vieilles Vignes (vite batrane sau vechi). In anii foarte buni, astfel de vinuri comunale pot fi o alegere inteleapta si datorita preturilor mai mici.
Ajungem in Cotes de Beaune, unde puteti vizualiza un Grand Cru al denumirii de origine Corton. Producatorul este Faiveley, unul dintre marile nume ale Burgundiei. Corton este o apelatiune "uriasa" pentru Burgundia, acoperind o suprafata de peste 160 ha; exista un numar de micro-climate in zona, care pot sau nu aparea pe eticheta (in acest caz, climatul este mentionat - Clos Des Cortons). Cu o astfel de intindere, vinurile din regiunea Corton pot varia destul de mult in calitate, asa ca este necesara o atentie in plus din partea celor interesati.
Un exemplu din Volnay, una dintre cele doua denumiri comunale din Cotes de Beaune care au productie 100% de vinuri rosii (cealalta fiind Pommard). Climatul in cauza - Clos Des Chenes - este unul clasificat Premier Cru. Un element decisiv atunci cand doriti sa achizitionati vinuri din Burgundia este numele producatorului (cunoscuti mai mult drept negociants). Aici este vorba de Joseph Drouhin, unul dintre numele importante din zona si ale carui vinuri le puteti gasi si pe la noi.
Un exemplu din zona Cote Chalonnaise, apelatiunea Mercurey, Domaine Faiveley; avem de-a face cu un vin neclasificat, cu denumire generala comunala (deasemenea, este specificat si micro-climatul - Clos Rochette). Ce apare in plus, fata de exemplele de mai sus, este mentiunea monopole - o podgorie aflata in posesia exclusiva a domeniului amintit.
Si, in sfarsit, am ajuns si la baza piramidei de clasificare unde gasim vinurile cu denumiri generice. Cel mai des intalnit exemplu pe rafturi este ca acesta de mai sus, cu denumirea generica Bourgogne. Dupa cum am mentionat si in episodul trecut, aceste vinuri detin procentul cel mai mare din productia totala a Burgundiei. Daca va opriti asupra producatorilor cunoscuti, atunci aveti o sansa buna sa descoperiti un Pinot Noir de calitate, la un pret rezonabil. De remarcat si inscrierea soiului pe astfel de etichete, o practica foarte rara cand vine vorba de vinurile frantuzesti, dar destul de des intalnita la acest nivel in Burgundia.
Exista si alte zone din Burgundia pe care nu am reusit sa le acopar aici, Maconnais sau Beaujolais dar, in general, se aplica aceleasi reguli ca in cazul exemplelor de mai sus.
Ce concluzii putem trage dupa o astfel de analiza? Ei bine, la o prima vedere, aceste etichete pot fi destul de complicate pentru cei care abia patrund in universul Burgundiei. Eu, unul, sper ca prezentarea de fata sa fi facut putina lumina si ordine in acest haos aparent. Daca alegem informatiile cu adevarat importante de pe aceste etichete, putem invata lucruri esentiale despre originea fiecarui vin in parte, fara prea multe batai de cap.
*Scuze pentru calitatea nu foarte grozava a imaginilor. Pentru o analiza mai clara, puteti da un click pe fiecare eticheta.
4 comentarii:
Eu am impresia ca tu cam ai de gand sa scrii o carte...Hm?
Interesante articole. Oricum este dificil de ales un vin frantuzesc la un pret rezonabil si care sa fie memorabil. Iar sistemele de clasificare diferite dintre Burgundia, Bordeaux etc nu fac deloc viata prea usoara cumparatorului.
George,
:)) Pai sa stii ca, daca patrund si mai adanc in zona asta, adun material pentru o carte.
Mihnea,
Ai dreptate. Dar aceasta dificultate este oarecum la suprafata. Cu putine informatii specifice, se pot alege usor destule vinuri. Burgundia este o zona foarte complexa dar, in final, trebuie sa tii cont de chestiile importante: denumirile de origine, producatorii si recoltele.
Pentru Franta, vinuri memorabile la un pret rezonabil se pot gasi in alte zone, aflate sub actiunea radarelor: Languedoc, Rhone, Cahors, Madiran, etc...Singura lor problema e ca nu au parte de o recunoastere generala la nivelul publicului amator.
... iar asta nu e, de fapt, problema lor, ci a "publicului amator" :-) dacă-mi este permisă completarea
Trimiteți un comentariu