Vedere aeriana a podgoriei Clos de Vougeot - Maison Joseph Drouhin
(unul dintre cei mai importanti producatori din Burgundia)
Ne continuam periplul in fascinantul univers al Burgundiei si, asa cum am promis, voi face o scurta prezentare a principalelor denumiri de origine din zona (appellations). Deasemenea, va voi spune cateva cuvinte si despre sistemul de clasificare al regiunii, unul nu foarte complicat dar care poate crea putina confuzie, mai ales la nivelul inferior al piramidei. Voi incerca sa fiu cat mai schematic, deoarece este posibil sa va rataciti putin in multitudinea de sate, regiuni si denumiri de pe aici.
Simplificand lucrurile, Burgundia poate fi impartita in 5 mari regiuni (foto sus):
1. Cote d'Or - cea mai cunoscuta si respectata de toata lumea, specialisti sau simpli iubitori de vin. Aici se produc, probabil, cele mai bune vinuri Pinot Noir din lume. Cote d'Or poate fi si ea divizata in 2 mari sub-regiuni:
a. Cotes de Nuits, cu principalele denumiri de origine: Gevrey-Chambertin, Morey-St-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanee, Flagey-Echezeaux si Nuits-St-Georges.
b. Cotes de Beaune, cu principalele denumiri de origine: Corton & Corton-Charlemagne, Beaune, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet si Chassagne Montrachet.
2. Chablis - pentru multi, regiunea sinonima cu soiul Chardonnay.
3. Cote Chalonnaise, cu principalele denumiri de origine: Bouzeron, Mercurey, Givry si Montagny.
4. Maconnais, cu principalele denumiri de origine: Macon, Pouilly-Fuisse si St-Veran.
5. Beaujolais, cu cele 10 zone principale: St Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnie, Brouilly si Cote de Brouilly.
Bineinteles, pentru a incurca si mai tare itele, toate aceste regiuni si sub-regiuni sunt divizate la randul lor in multe alte denumiri. Dar acest aspect il vom analiza in detaliu cand ne vom opri asupra fiecarei regiuni in parte.
Deja celebra cruce de la intrarea in
podgoriile Domaine de la Romanee-Conti
Dupa cum am mentionat mai sus, clasificarea generala a vinurilor din Burgundia nu este complicata. In varful piramidei, avem vinurile clasificate drept Grand Cru si care totalizeaza un procent de doar 2% din productia totala a regiunii. Oricum, acestea sunt considerate drept cele mai importante si, bineinteles, cele mai scumpe (cand vine vorba de preturi, un aspect vital pe care trebuie sa-l retineti este si productia infima la acest nivel). Exista un numar de 33 de denumiri Grand Cru, dintre care 32 se afla doar in Cote d'Or (singura exceptie se numeste Chablis).
Coborand spre baza piramidei, intalnim vinurile cu denumiri comunale (in esenta, vinuri de tip villages), care ofera circa 45 % din productia totala. Aceste apelatiuni comunale pot fi, la randul lor, impartite in doua categorii: vinuri Premier Cru, cu circa 15 % din productia totala si restul de 30%, reprezentat de vinurile fara o astfel de mentiune pe eticheta. In sfarsit, la baza piramidei se afla vinurile generice cu denumiri regionale (de ex. Beaujolais, Beaujolais-Villages, Macon sau mai des intalnitul Bourgogne). Cu toate ca aceste vinuri nu prezinta prea mare interes, trebuie retinut faptul ca ele detin procentul cel mai mare din totalul productiei: 53%. Chiar daca sunt foarte des trecute cu vederea, astfel de vinuri pot reprezenta un foarte bun raport calitate-pret. Totul consta intr-o selectie foarte atenta, mai ales daca va indreptati atentia catre producatorii importanti gen: Leroy, Albert Bichot, Louis Jadot sau Armand Rousseau, sa mentionez doar cateva nume.
In episodul urmator, ne vom arunca privirea asupra catorva tipuri de etichete din aceasta regiune viticola, si veti vedea ca treburile se vor simplifica din ce in ce mai mult. Pentru ca, pe langa incercarea "pe viu" a unui vin, cel mai important lucru in intelegerea sistemului din Burgundia este simpla analiza a unei etichete...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu