In primul rand, multumiri lui George care a avut amabilitatea de a-si imparti cu mine lichidul ce i-a provocat un sentiment de furie - Feteasca Neagra Origini 2007, Budureasca, Dealu Mare. Despre prima experienta negativa cu acest vin, puteti citi cateva impresii aici.
Dupa ce am stabilit ieri seara sa facem o degustare ad-hoc a celei de-a doua sticle achizitionate de George, astazi am trecut la actiunea propriu-zisa. Nu pot spune ce gen de defect a avut prima sticla (George stie mai bine), dar aceasta de fata a fost o crunta dezamagire pentru mine, tinand cont mai ales de pretul la care poate fi achizitionata - 41 lei.
Buuun, turnat in pahare, asteptat putin sa se adapteze la temperatura camerei si mirosit. Hmmm, ceva nu este in regula, imi zic. Puteti face urmatorul experiment: taiati o felie de cascaval, tapetati-o cu putina vanilie si voila, rezulta un nas de Feteasca Neagra! Imi exprim nedumerirea catre George, iar acesta zambeste smechereste cu subinteles. Ce-i drept, dupa cateva ore, aceste nuante s-au mai disipat putin, dar acel ton evident de cascaval inca mai era acolo. OK, trecem la gust. Atacul initial a fost putin condimentat dar nu cred ca a durat mai mult de o secunda aceasta impresie; ceea ce a urmat m-a facut sa ma gandesc serios daca Feteasca Neagra are vreun fel de viitor in tara noastra si daca nu ar trebui sa le-o dam altora care vor sa faca ceva decent cu acest soi. Gura mi-a fost invadata instant de o astringenta monstruoasa, extrem de suparatoare si care a omorat din fasa orice fel de arome; fruct inexistent, arome inexistente, corp uni-dimesional; doar aceasta astringenta care a maturat totul in cale de parca in acest vin s-au folosit struguri necopti impreuna cu samburi pisati separat. George, sincere condoleante pentru finantele tale irosite pe aceste 2 sticle!
In final, acest vin m-a facut sa-mi pun eterna intrebare: ce se intampla cu Feteasca Neagra, fratilor?! Pana acum, am baut cateva vinuri din acest soi si toate au fost diferite - mai ales in sens negativ. Ba pe unele le poti confunda cu merlot-ul, ba unele sunt condimentate si altele nu, ba unele sunt ceva mai fructate iar altele prezinta o astringenta de-ti explodeaza gura. Oricum, toate au pretentia ca prezinta specificitate de soi. Serios?! Care specificitate? Poate spune cineva, in acest moment, ce inseamna specificitatea de soi la Feteasca Neagra, cand nici un vin nu semana cu altul? In felul acesta dorim noi sa valorificam un soi autohton pe pietele externe? Mai bine stam cuminti si facem in continuare Pinot Noir ieftin si bunicel, asa cum suntem recunoscuti mai ales pe piata englezeasca.
George, stai linistit, papilele tale inca functioneaza bine :) Altceva nu functioneaza in toata aceasta ecuatie, unde eterna necunoscuta ramane Feteasca Neagra...
Do you Magnum?
Acum o săptămână
10 comentarii:
Of, Doamne :( Nu mai este nimic de spus.
Mda, intr-adevar, nu stiu ce ar mai putea fi de spus. Sticla asta nu prezenta defectele primei incercate de George dar...41 de lei?!
Ciprian, cred ca te inseli. Conform Ghidul Vinurilor 2009, autorii, adica Boerescu si Paduraru, atrag atentia asupra legaturii dintre acest tip de vin (feteasca neagra) si cascavalul afumat. Deci acesta feteasca neagra este absolut tipica. Are aroma de cascaval!
Bineinteles! Asta era!
E vorba de o legatura amoroasa? :)
Pai poate pana la urma asa sunt Fetestile. Dupa cum le zice si numele ... schimbatoare. Acum zic ca vor la shopping peste 2 minte ca vor la film. Eu stiu?
Lasand gluma la o parte. M-am gandit, independent de pataniile voastre legate de Fetasca Neagra, ca daca as fi baut, de exemplu, ultimul vin de pe blogul meu dintr-o sticla pe care sa fi scris Feteasca Neagra, 1. nu cred ca m-as fi indoit prea mult ca este chiar acest soi si 2. probabil ar fi costat undeva in jurul sumei pe care bietul George l-a platit pe vinul de care vorbiti.
Cred ca despre feteasca se spune de obicei ca este un vin cu note condimentate, dar si de prune uscate si fructe de padure. Si cam atat. Daca ne gandim bine, majoritatea vinurilor rosii au aceste caracteristici:)
Alin, eu am baut un zinfandel pe care l-as vota la orice ora cea mai buna feteasca neagra! Oare merge?
Primitivo ... offf, de cate ori sa-ti mai spun :))
Exact. Feteasca Neagra se apropie destul de mult de Primitivo/Zinfandel. Ceva imi spune ca sunt si inrudite.
Dar, din nou, te intrebi care feteasca?
Pe acelasi subiect! :) Wine Party! - Competitie de Feteasca neagra la Hotel Christina Bucuresti - http://hotelchristina.ro/pages/evenimente/15/Competitie-de-Feteasca-neagra-la-Hotel-Christina
cat adevar este in afirmatia ca feteasca neagra regleaza tensiunea arteriala?!!
Trimiteți un comentariu