Bodnar Tokaji Aszu 6 puttonyos 2003 (Ungaria)

vineri, 15 noiembrie 2013

Am tot incercat sa scriu cateva impresii despre aceasta licoare produsa de vecinii nostri, dar abia acum am gasit o poarta deschisa in camera chefului personal. Despre Tokaji cred ca stie cam toata lumea interesata de lumea vinului, fiind locul unde se obtin unele dintre cele mai renumite vinuri dulci ale lumii. Tinand cont de metoda deloc usoara de obtinere a acestor minunate vinuri, as putea spune ca preturile sunt inca la un nivel decent. De altfel, cam asa stau lucrurile si in Sauternes, iar daca doriti vinuri dulci de exceptie, cam astea sunt cele doua zone unde trebuie sa va concentrati atentia.

Intotdeauna am fost de parere ca un vin bun nu are nevoie de prea multe cuvinte, pentru a surprinde impactul pe care il exercita asupra celui care il incearca. Pe scurt, nasul este intens, cu mult fruct uscat si confiat, in special caisa, curmale si note puternice de dulceata de portocale. Exista si aluzii de condiment, foarte bine integrate in context. Gustativ, este ca si cum ai lua in gura o bucata de matase. Exact aceasta este senzatia pe care ti-o lasa vinul, are o putere lipsita de greutate, concentratie foarte buna, mijloc consistent cu mult fruct confiat. Aciditatea este inca buna, finalul este proaspat si vireaza spre note citrice si usor picante. Este ireal cum la o asemenea cantitate de zahar, vinul reuseste sa nu agaseze papilele si sa nu fie absolut deloc "lipicios". Finalul este aproape interminabil, dupa 2 minute am renuntat sa mai cronometrez persistenta aromelor.

Daca va spun si pretul de achizitie, nu o sa ma credeti. Ei bine, am avut marele noroc sa beneficiez de o promotie pe okazii.ro, la momentul respectiv, pretul de vanzare fiind 27 lei/sticla (!!). Sincer, asta este cea mai buna afacere pe care am facut-o vreodata cu un vin. Acum, vinul este de gasit pe vinstore.ro, dar la 110 lei. Chiar si asa, este un pret normal pentru un 6 puttonyos cu 10 ani la bord.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp