Cum trebuie sa arate un vin pana in 25 lei: Faurar alb 2010

luni, 27 mai 2013

Daca varianta 2009 m-a surprins foarte placut, atunci 2010 apoape ca m-a impresionat. In primul rand, datorita ligii "inferioare" din care face parte, aceea a vinurilor pana in 25 lei. Si sunt 99% convins deja ca multe vinuri albe romanesti au destul potential si surprinzator, la toate categoriile de pret. Singurul lor ghinion este ca se consuma mult prea rapid dupa lansare si nu li se ofera vreo sansa sa se manifeste plenar dupa cativa ani la sticla. Bine, ar mai fi si reticenta multora atunci cand vad cate o sticla "trecuta" pin rafturi. Stiti voi, stupidul mit cum ca vinurile albe ar trebui musai consumate in primul an dupa lansare. Cum eu nu dau doi bani pe astfel de mituri, imi permit sa experimentez si, pana acum, am avut noroc destul cu sticle care s-au prezentat excelent.

Culoare galben deschis, cu reflexii verzui. Initial, nasul este foarte putin intens dar surprinzator de bine focusat. Se simt adieri de gutuie, caisa coapta si soc. Mai sa fie, e chiar si un strop de eleganta pe acolo. Dupa ceva timp, intensitatea creste treptat si controlul este preluat de notele florale de tei si, mai ales, mult grapefruit. Alcool excelent integrat, nu se simte deloc si nimic nu sare dintr-o schema parca prestabilita. Gustativ, am avut iar un moment de usoara buimacire. Foarte proaspat, fruct alb care gadila placut papilele si nu le agreseaza, atac liniar si foarte bine definit. Aciditate excelenta, perfect integrata si un final mediu, citric. Post cu usoare nuante salcii, dar fara a fi deranjante. Vinul o mai poate duce 2-3 ani fara probleme, pastrat in conditii corespunzatoare.

Ce mi-a placut cu adevarat la acest vin a fost echilibrul aproape impecabil de care a dat dovada. Mult mai reusit din acest punct de vedere decat cel din 2009, care era putin defazat intre atac si final. Ei bine, 2010 ofera acea senzatie ca toate elementele sunt la locul lor, iar rezultatul este impresionant pentru un vin de nici 25 lei.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp