Domaine A. et P. de Villaine - Bouzeron Aligote 2011 (Franta)

miercuri, 27 martie 2013

Pentru amatorii de vinuri fine, numele de Villaine nu ar trebui sa mai constituie un mister. Aubert de Villaine este sinonim cu Romanee-Conti. Astfel ca am fost oarecum surprins sa descopar ca modestul Aubert si sotia sa, Pamela, au numele asociate si acestui vin amintit in titlu. Este vorba de un domeniu aflat in Bouzeron, o regiune vazuta drept un soi de Mecca a soiului Aligote. Aceasta "enclava", asezata in inima Burgundiei, a fost revigorata de Aubert, cel care s-a luptat aproape de unul singur pentru ca zona sa obtina dreptul de AOC, misiune indeplinita in 1997. In zilele noastre, domeniul este manageriat de Pierre Benoist, nepotul lui Aubert. Chiar si asa, metodele aplicate au ramas aceleasi iar grija acordata vinurilor nu a dat nici un pas inapoi. Iar acest Aligote sta marturie in acest sens.

Culoare galben intens si stralucitor. Nasul este spectaculos, din punctul meu de vedere. Nu impresioneaza prin intensitatea aromelor, ci prin eleganta aproape eterica pe care o raspandeste. Fin, expresiv, cu note florale, fructe albe, para bine coapta, lime, grapefruit, dar si o usoara adiere vanilata. Totul este livrat cu o precizie si subtilitate de invidiat. De fapt, cred ca este cel mai elegant nas al unui vin alb, dintre cele pe care l-am intalnit pana acum. Acest vin te invita sa-l mirosi, nu iti ataca narile din toate directiile. Si gustativ, lucrurile stau cam la fel. Aceeasi naturalete in exprimare, cu fruct subtil si pur, aproape lipsit de orice greutate. Rotund si echilibrat, aciditate medie si perfect integrata. Finalul mediu-lung aduce un mix puternic de note citrice si minerale. Post-gust usor condimentat. Structura ii permite chiar sa mai stea cativa ani la sticla.

Eleganta, puritate si expresivitate. Cam astea sunt principalele atribute ale acestui Aligote. Da, nu da pe afara de complexitate, pana la urma vorbim de un soi cu limite evidente. Dar nu exista nimic fortat la acest exemplar, totul este lasat sa se exprime in voie. Aubert isi respecta blazonul, chiar si cand vorbim de vinuri de care se pot atinge si umilii pamanteni.

13,50 Euro - Vinatis. Am profitat de o eticheta usor deteriorata, ceea ce a mai dus pretul in jos, putin sub 12 Euro.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp