Crama Atelier vs. restul lumii

luni, 4 martie 2013

Foarte pe scurt despre cea mai noua intalnire la inaltime, mai precis in incinta turnului de televiziune din Galati (restaurant Perla Dunarii).

Impreuna cu Ionut "Vinescu" si George, ne-am razboit cu o noua cohorta de vinuri interesante, dupa cum urmeaza:

- 4 exemplare de la Crama Atelier: Sable Noble in ambele variante, alb si rosu; Arezan Feteasca Alba + Feteasca Regal; Amprenta Muscat Ottonel.
- 2 spaniole: Teorema Garnacha 2009 si Enate Merlot 2007.
- 1 frantuz: Bila-Haut 2010 de la Chapoutier
- 1 spumant autohton: Recas Sole Rose.


Despre vinurile de la Crama Atelier nu ar fi prea multe de spus. Le cunosc pe toate, interesant a fost sa vad cum au mai evoluat sau involuat, dupa caz. Cu Sable Noble alb am avut iarasi o mica problema, posibil datorata si dopului (nu este o premiera in cazul nostru). Prospetimea de acum cateva luni s-a cam dus, nasul e destul de plat si cu usoare intepaturi de acetona. Gustativ, se prezinta cam la fel, fara zvac. Sable Noble rosu e un vin placut, chiar daca incepe usor-usor sa devina uscat pe final. Cupajul de fetesti Arezan se prezinta, in continuare, foarte bine; fresh, mineral, fruct, are de toate. Este de departe vinul meu alb preferat, din noile game. Amprenta este un vin dulce reusit, nu o mai lungesc inutil.

Teorema 2009 s-a prezentat la fel cum il stiam: fructat, fresh si se duce usor pe gat. Vinul perfect pentru conversatii pana in miez de noapte. In schimb, Enate Merlot mi-a provocat aceleasi sentimente contradictorii atunci cand vine vorba de vinuri "grele": tehnic, nu prea ai ce comenta, este bine facut, destul de precis in exprimare, lemn si alcool integrate ok; dar, la fel ca si in alte multe cazuri, factorul placere a fost pentru mine aproape de zero. Degeaba te dai bine asamblat, daca esti plictisitor, obositor si, dupa un pahar, dai omului ameteli. La cei circa 150 lei/sticla (pret de pornire), spun un mare pas.

Bila-Haut este si el o mica bestie in stil modern. Totusi, nu stiu cum se face ca, in astfel de cazuri, francezii reusesc sa aduca acel extra care face ca experienta sa fie mult mai placuta. Mult fruct dar ai parte si de note secundare intrigante de asfalt, tonuri minerale. Plus o aciditate si un factor de baubilitate superioare.

Am incheiat seara cu un spumant rose Sole de la Recas. Un vin reusit, dar nu mi s-a parut nimic special. In aceiasi bani, as merge mai degraba pe mana lui Bendis de la Petro Vaselo. Sau, si mai bine, incercati o cava.


2 comentarii:

Dan spunea...

Interesant ca si mie mi s-a parut Leat 6500 Rose destul de plat cand l-am baut la cateva luni dupa lansarea din mai (parca). Atunci arata mult mai fresh si mai spre Provence, intre timp o virase usor spre Spania..:D Cam ce ziceai tu de Sable Noble alb.
Bine sunt vinuri New World facute pentru a fi baute "on the spot" (cat mai repede)
FR cu FA e la cote maxime si acum...au nimerit-o bine de tot cu ala. Bine cu o usoara lipsa de tipicitate si un nas cam aromat (deh drojdiile). Dar foarte bun vinul!
Sunt curios cand or sa scoata rosiile alea de asta toamna...ca aratau frumos...

Din cele doua de la Enate (le-am vazut la Goodwine)nu stiu de ce, prefer Grenache-ul..:D
Iar Billa Haut am 2009 si 2010 si nu am de gand sa le desfac curand..:D

Ciprian spunea...

si eu clar tot Teorema, e mai sincer

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp