Nici bine nu s-a terminat incursiunea in universul SERVE, ca a trebuit sa-mi suplimentez munitia pentru o noua vizita la Murfatlar, mai exact la M1.Crama Atelier. Dupa cum probabil stiti deja, acest proiect mai este cunoscut publicului drept "crama mica din crama mare" si beneficiaza de expertiza riguroasa a lui Razvan Macici.
Ajuns in Constanta destul de devreme, cazat la hotel si plecat in explorari gastronomice impreuna cu George. Niciodata nu m-am dat in vant dupa acest oras, iar impresiile mele nu s-au schimbat nici cu aceasta ocazie. Gasesti cu greu un restaurant unde sa fii servit decent, iar fast food-ul este institutie nationala. Unde vezi cu ochii, shaorma si kebab. Pana la urma, am nimerit intr-o bodega old school, denumita plastic "La Bubu", genul de loc incremenit in timp unde gasesti bere la 3 lei si cafea la ibric la 2 lei. In cele din urma, a ajuns si divizia din capitala si plecat in tromba spre Murfatlar.
Aici am fost intampinati de Dan Bundur si Cosmin Popescu, gazde perfecte ca intotdeauna, si invitati sa servim cate un pahar de Sable Noble alb si rose. Au inceput discutiile aprinse intre invitati, Razvan Macici fiind cel mai solicitat partener de conversatie. Ahh da, era sa uit. A mai fost cineva care mi-a confirmat ca nu sunt batut in cap atunci cand vine vorba de preturile exagerat de mari ale multor vinuri romanesti. Nu va spun cine este, dar va dau un indiciu: este roman si sta mai mult peste hotare. Ghici ghicitoarea mea :)
A urmat o incursiune in racoroasa crama M1 Atelier, unde ne asteptau cateva surprize, multe dintre ele dovedindu-se foarte placute la sfarsit. Pe scurt, ne-au fost prezentate cateva noutati din 2011, printre care si rosiile lucrate de Razvan dar care inca se odihnesc in baric. Voi trece rapid in revista vinurile incercate:
1. Arezan Feteasca Alba + Feteasca Regala 2011 - un nas foarte interesant, cu o nuanta de originalitate, floral, note verzi placute, mar, fan proaspat cosit; rotund in gura, echilibrat, fructe albe proaspete, mar verde, aciditate foarte buna si final usor calcaros-mineral. Se duce pe gat cu o usurinta care te sperie...pozitiv.
2. Leat 6500 Pinot Gris 2011 - aici, taberele au fost impartite. Au fost unii care l-au apreciat destul de mult, iar altii mai putin. Eu fac parte din a doua categorie. Vinul nu este rau, dar a prezentat nuante prea grele pentru gustul meu, un nas inchis lipsit de expresivitate la acest moment, cu alcool-ul iesind clar in evidenta (14,5%). Gustativ, este rotund, cu greutate, apasator, fruct bine copt, aciditate ok. Din pmdv, ii lipseste finetea si acel factor crescut de baubilitate.
3. Pinot Noir 2011 - mostra din baric. Nas dominat de note lemnoase, vanilate si condimentate; o idee afumat si carnos, cu mult fruct rosu in spate. Gustativ, e mai aproape de ideea mea de PN, atac usor, cu mult fruct, rotund, condimentat pe final. Aciditate buna si destul de suculent. Stil New World, dar ok.
4. Merlot 2011 - mostra din baric. Din nou, iese in fata lemnul cu toate paleta sa de arome secundare. Fructe rosii din abundenta, putine masline negre si foarte fine note mentolate. Gustativ, este un vin rotund, se duce usor pe gat, fruct foarte bine copt, usor condimentat. Aciditate buna, suculenta este acolo, dar taninurile sunt aproape impercetibile. De fapt, lipsa de structura e tot ce i-as putea reprosa, dar la Murfatlar se stie ca rosiile sunt mai molatice. Oricum, acest stil de Lume Noua, cu mult fruct, atac moale si usor de inteles, e posibil sa prinda destul de mult la noi.
5. Cabernet Sauvignon 2011 - mostra din baric. In mare, e cam aceeasi poveste ca in cazul Merlot-ului, doar cu un plus de seriozitate datorat soiului. In rest, stilul e acelasi, un vin moale, cu mult fruct, aciditate buna. Sa vedem cum va mai evolua la baric, mai are de stat vreo 6 luni.
6. Feteasca Neagra 2011 - mostra din baric. Lemn surprinzator de bine integrat, fara notele de lactate care ma enerveaza la culme (bine, o idee de iaurt de fructe e acolo dar nimic deranjant), fructe rosii proaspete si suculente, pruna si condimente. Corp mediu dar bine structurat, cu fruct usor dulceag, prune de toate neamurile, aciditate foarte buna dar si o structura taninoasa mult mai bine infipta decat suratele incercate inainte. Final destul de lung, concentrat si usor piperat. Cred ca va fi o surpriza foarte placuta atunci cand va iesi pe piata si, pentru mine cel putin, cel mai reusit vin rosu al degustarii.
Totul s-a incheiat apoteotic cu un Icewine 2011 din Muscat, un mic experiment marca Razvan Macici. Inutil sa va spun ca e un vin cu o bogatie aromatica debordanta, oferind o senzatie aproape bombastica. Dulce dar fara a fi greu, caise uscate si confiate, concentrat si cu o aciditate foarte buna care iti spala gura, lasand in urma note citrice foarte placute.
In concluzie, va spun doar atat: este o diferenta de la cer la pamant intre vinurile create de Murfatlar pana acum si cele mesterite de Razvan. Daca nu ma credeti, va invit sa le incercati atunci cand vor iesi la lumina.
Dupa aceasta experienta reusita, am fost "tarati" la punctul turistic al statiunii, unde s-a incins ditamai distractia, dupa cum e obiceiul pe aceste meleaguri. As mai remarca doar o noua formatie vocal-instrumentala care a reusit sa intretina atmosfera la cotele cele mai inalte si vesele, plus o friptura de vita argentiniana la gratar, marca aceluiasi Razvan. Intors la hotel si, bineinteles, discutii si Arezan FA+FR pana in zorii zilei urmatoare.
Multumiri pentru invitatie si sper sa ne vedem sanatosi la urmatoarea recolta.
Photo credit: Bogdan Dobritoiu (multumiri speciale)
Un Soave de te-mpuști!
Acum o săptămână
2 comentarii:
Mai, daca aveau si mancare la Bubu, ii puneam pe Tripadvisor
:)))) buna asta, mi-ai inveselit seara :)) si o camera de oaspeti in spate, eventual
Trimiteți un comentariu