De ce?

marți, 19 iunie 2012

De ce sa arunc bani fara numar fara numar, pe vinuri romanesti umflate cu pompa si care nu aduc nimic in plus fata de mii de exemple straineze la jumatate de pret?

De ce sa nu ma indrept spre alte zari, unde exista un ocean intreg de vin bun, la preturi decente, fara sa am senzatia ca sunt luat de fraier?

De ce ar trebui sa mi se para normal ca unele vinuri premium romanesti pot fi gasite la jumatate de pret in afara, iar la noi se dau in continuare la preturi de porc?

De ce mi se creeaza impresia ca odata cu investitiile masive, este normal ca preturile sa fie mari? De ce ar trebui sa iau de buna aceasta axioma si sa scot banii fara cracnire din buzunar? Si, din nou, de ce am senzatia ca sunt luat de fraier?

De ce sunt intoxicat cu info despre milioane si trilioane de medalii, castigate la milioane si trilioane de concursuri, daca multe dintre acele vinuri nici macar nu se gasesc pe piata? Sau cel putin se pare ca numele ramane acelasi, dar lichidul se schimba miraculos odata ajuns la raft.

De ce as mai promova aceasta stare de fapt?

Si de ce oare ma agit inutil?


20 comentarii:

Dan spunea...

Ai venit cu chef de la festival..:) Mai sus te puneai in pielea consumatorului, ca oricum tu nu prea achiesezi la preturile respective...:)

Ciprian spunea...

Dane, eu intotdeauna m-am pus in pielea consumatorului. Pana la urma dau bani ca orice individ :)

George Mitea spunea...

Eh, pe toti ne apuca furia cand in cand. Da' chiar asa: de ce te agiti inutil? E caldura mare, face rau:)

Ciprian spunea...

Sunt in continuare agitat de la fest :)) Man, stii cum suna tata Lemmy live? Un-fucking-believable

George Mitea spunea...

Hard? Very hard?

Ciprian spunea...

yep, loud and dirty rock'n'roll. 3 oameni la Motorhead fac cati 6 pe scena

Dan spunea...

Sau te-ai uitat iar pe un site de vinuri de pe afara..:)) Oricum mi-ai ridicat o minge la fileu pentru postarea de maine..

Ti-au luat doza de rock pe anul asta se pare ..:)

Ciprian spunea...

A fost o doza mica, sper sa nu fie si ultima pe anul asta :)

newyorkescu spunea...

cum se intampla cam peste tot unde nu este concurenta adevarata, cei care detin monopolul fac cam ce vor cu preturile; plus de asta romanii (si aici ma refer la imensa majoritate) nu sunt inca falimiarizati cu vinurile straine si le cumpara pe cele romanesti, probabil negandindu-se ca vor lua un vin mai bun cu aceeasi bani, dar care nu este romanesc
ca fapt divers romanii din NY cumpara vinuri romanesti si chiar nu au nicio scuza, poate doar preturile foarte mici

Ciprian spunea...

@newyorkescu, ai dreptate in ceea ce priveste concurenta. Dar nu stiu cat va mai tine smecheria asta intr-o piata libera, unde trebuie sa fii competitiv. Ai nostri inca merg pe eternul: las-o bai ca merge si asa...

Cat priveste romanii din afara, cred ca ei cumpara chestii romanesti pentru a le reaminti oarecum de tara. Si in SUA, ce-i drept, vinul bun nu este ieftin deloc

Anonim spunea...

Zua buna di la Cluuuj!
Ma numesc Razvan Demian
Bade,perfect pertinent comentariul.Al naibii de multa dreptate.Din pacate totul este regizat perfect pentru consumator(de catre producatori-guverne si supermarket).Storc cat pot de la consumator pe un vin romanesc(mai baga din cand in cand si ,,aia cu frunza"), cand icepe s-o ia la vale, coboara pretul la jumate(ei profitul il au deja din adaosul anterior mare).Producatorii de afara impun atat pretul maxim cat si cel minim.Au de construit un nume, de pastrat onoarea unor producatori si de respectat tara lor de origine.Numai noi...Stia Alifantis ce simtea cand a scris ,,Eu as fi de parere".In rolul lui Lenon, Vinul Romanesc:

Pe pamant idiotii au arme
Ei cu ele pot face orice.
Pe pamant bunul simt daca doarme
In zadar intreba-veti de ce
Pe pamant idiotii au arme.

Cel mai greu se procura o paine
Cel mai lesne iti iei revolver.
Si John Lennon murind ca un caine
Ne mai canta un cantec din cer
Cel mai greu se procura o paine.

Dintr-un Beatles ramane o chitara
Pieptul lui portativ impuscat
Generatia noastr-omoara
Si ce clopote mamei ii bat
Dintr-un Beatles ramane o chitara.

Tot prostia castiga in toate
Topul vietii falsifica tot
Moartea noastra vanduta e-n rate
In reviste ce rad idiot
Tot prostia castiga in toate.

Frate Lenon rentabila moarte
Tu pe gade-l il chemai inadins
Daca-n lume au fost sapte arte
Jumatate dintr-una s-a stins
Frate Lenon rentabila moarte.

Contra lumii de sarme ghimpate
Contra marilor regi de nimic
Si a prostiei ce-n lanturi ne zbate
O chitara impuscata ridic
Contra lumii de sarme ghimpate.

Idiotii drapati sunt in arme
Ne vaneaza mereu mai atent
Daca lumea-i crdula si doarme
Vom ajunge in maini de sergent
Idiotii drapati sunt in arme.

O solutie totusi mai caut
Cand pe ranile marelui John
Vantul canta bolnav ca pe flaut
Revansat si uimit monoton
O solutie totusi mai caut.

Despre Vin, numai de bine!!!

Anonim spunea...

Razvan Demian
Apropos, Nachbil ai incercat:D

Ciprian spunea...

Razvan, multam mult pentru comentariu :) Mda, misto versurile :D

Am incercat Nachbil, dar acolo respect in primul rand filozofia lui Brutler. El a avut o directie cat de cat precisa de la inceput, fara sa-i pese de trend. Nu am zis ca nu voi da bani mai multi pe toate vinurile noastre, ci doar pt cele unde consider ca mi se ofera si altceva decat mediocritate. Iar astea sunt putine, cel putin din pmdv. Dar problema e cand le compari cu multe din afara, iar daca acolo mi se ofera acelasi nivel de calitate la jumate de pret, ghici cui voi spune pas :)

newyorkescu spunea...

probabil nu va mai tine atunci cand romanul mediu va avea bani sa consume, si mai e mult pana atunci....mai mult decat atat mai trebuie sa existe si o cultura ceea ce nu prea este....ar mai trebui sa fie si magazine de specialitate cu oameni pregatiti care sa-ti explice ce si cum despre vinuri....mai e mult
vinul in SUA bag mana in foc ca este mai ieftin ca in Europa si mai mult ca sigur ca in Romania, cum de altfel sunt marea majoritate a lucrurilor...cat despre romani ma voi abtine sa comentez

Anonim spunea...

crezi ca poti face un top personal al vinurilor straine, sa zicem sub 10 Euro'pe care le putem gasi in Romania?

Ciprian spunea...

Anonim, imi ceri imposibilul :)) In primul rand, daca doresc vinuri straine, cea mai buna varianta ramane un magazin din afara. Asta in conditiile in care ce se importa la noi are adaosuri nesimtite, chiar si pt vinuri entry level ieftine. Deci serios ca nu merita.

Sa zicem ca ar fi cateva vinuri de Lumea Noua decente pana in 10 euro la noi, gen Vina Mar, Tarapaca, Nederburg, Misiones de Rengo, Casillero del Diablo, poate si o Villa Maria pe acolo. Eu nu ma omor dupa stilul lor, dar mergi oarecum la sigur cu ele. Poate ar mai fi dar asta inseamna sa cunosc tot portofoliul fiecarui magazin de pe la noi, ceea ce recunosc ca nu imi vine acum in minte :) In plus, selectia de import este destul de slaba la noi, multe dintre vinurile considerate basic la ei, la noi li se creeaza o impresie falsa de chestii premium.

Ar mai fi cateva spaniole prin hypermarket-uri, dar gasesti exemple mult mai ok tot in afara.

Anonim spunea...

Da, stiu ca este foarte greu de facut un astfel de top, curiozitatea me in privinta alegerilor tale era una legata sa spunem de o anumita stare de moment in care vreau sa dau 30-40 de lei pe un vin "acum", si sa nu ma simt pacalit de banala "realizare" a unui producator roman, fara sa astept cele acteva zile pana cand vinul comandat pe net ar sosi.Eu am un favorit clar pentru suma respectiva, la Crama Musat gasesc vinurile Appolonio si pe urma la Hallewod gasesc Torres.Poate faci un post separat si-ti inviti cititorii sa faca topul despre care vorbeam, ii pui pe ei la munca :)Toate bune.
Catalin

Ciprian spunea...

Catalin, am incercat si eu un Appolonio, vin bun la banii lui dar cam prea dens pt gusturile mele :) Mersi pt ideea cu topul, o s-o am in vedere

Mihnea Mironescu spunea...

Ciprian, noi am mai discutat parca despre asta. Parerea mea este ca sunt foarte multi romani in care zbiara nationalismul si cumpara vinurile (super)premium locale doar din acest motiv. "Lasa, ba, ca avem si noi bunatatile noastre, ce sa dau banii pe prostii straine" cred ca e o explicatie destul de probabila.

Iar producatorii locali au prins imediat pulsul si cu ceva investii in partea de brand si imagine (vezi in special Davino si Oprisor) au ridicat preturile de la an la an fara un salt semnificativ in calitate. Si le merge.

Cred ca si romanii au nevoie de vinurile lor cult sau macar vinurile lor scumpe si rare. Poate ca e o tendinta fireasca, chiar daca uneori enervanta pentru consumatorul ceva mai avizat. In fond cati isi mai permit sa guste macar o data numele grele din Bordeaux? Ei?

Calitatea in final nu cred ca are prea mult de-a face in ecuatia vinurilor de peste un palier de pret. Aici e vorba de ori de nationalism, ori de mandria (nejustificata poate) de a fi roman. Si de a dori sa sustii un producator local si nu unul strain. Sau de a oferi un cadou scump cuiva care e nationalist. Si asa mai departe :-)

Ciprian spunea...

Mihnea, ai perfecta dreptate :) Dar asta era o intrebare mai mult personala. Pana la urma, fiecare e liber sa dea banii pe ce doreste, cum doreste si cat doreste. La mine e simplu. Dau bani multi doar pe vinurile care imi plac cu adevarat. Ai uitat snobismul :)

Voi sustine producatorii locali atata timp cat nu voi mai descoperi anomalii de genul "acelasi vin la jumate de pret in afara", atunci cand voi simti ca nu sunt jecmanit doar pt ca unii vor sa-si scoata investitia rapid si doar daca imi plac cu adevarat (si astia sunt foarte putini). In rest, sa fie sanatosi, le urez succesuri vaste si nebanuite...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp