Prin amabilitatea lui Florin, am intrat in posesia unor sticle de Riesling direct de la sursa, mai exact de la un producator mic numit Weingut Geiben. Nu am putut rezista tentatiei, mai ales datorita preturilor de lista excelente, in special pentru multe vinuri mature. Impreuna cu George, am incercat degraba unul dintre suspecti, dupa care a venit randul unui Golem 2008. Thanks, man!
Geiben Klüsserather Bruderschaft Spätlese trocken 2010 (5,20 Euro)
Culoare galbena stralucitoare. Nas foarte expresiv, plin de aluzii citrice gen mandarina, clementina si ceva lime. Mai tarziu a aparut si marul verde plus o nota usor minerala. Nici zare de piersicuta sau alte chestii exotice gen mango, guava sau fructul pasiunii. Gustul este destul de plin la intrare, mere bine coapte si fructe albe in mijloc, dupa care urmeaza un finish puternic citric si sec, cu o aciditatea buna si exact cat trebuie. Nu este un vin complex, dar unul foarte bine definit pe compartimente si bine echilibrat. Depaseste clar celelalte Riesling-uri in banii astia, incercate in ultima vreme. In plus, tipa dupa un peste sau preparate de inspiratie asiatica.
Golem 2008 - Crama Basilescu (aprox. 22 Euro)
Despre Golem s-a tot scris in blogosfera de profil si nu numai. Toti sunt de acord ca este un vin foarte reusit si unul dintre reprezentantii autohtoni care s-a impus destul de rapid in peisajul premium si super-premium. Subscriu in privinta calitatii peste medie dar este ceva la el care nu ma incanta, cel in putin in stadiul actual al evolutiei sale. Nasul este expresiv, aluzii vanilate, fructe negre bine coapte, boabe de cafea, piele si usoare nuante vegetale. Plus ceva cernelos, intrigant. Gustul este plin, glicerinos, cremos, coacaze, pruna afumata si cirese negre suculente. Aciditate foarte buna si tanini extrem de fini, final lung si post-gust persistent dulce-amarui (porumbe). Si totusi veti spune, ce ti s-a parut in neregula, ca totul suna ok pana acum. Ei bine, nu e neaparat o chestie negativa cat mai mult o dorinta de a mea ce tine de gusturile personale. Ce mi-as fi dorit mai mult de la acest vin este ca el sa aiba macar un strop de eleganta si finete. O fi legat si de concept, sa emane asprime si greutate dar, totusi, la bani mai putini pot gasi tone de vinuri facute in acest stil. Sper ca in anii ce vor veni, sa castige si la capitolul eleganta. In rest, numai de bine.
13 comentarii:
Am incercat si eu versiunea 2006 de Klüsserather Bruderschaft - foarte echilibrat, cu ceva complexitate in plus fata de cum suna 2010, dar inca tanar si cu potential frumos in fata - chiar e o afacere la cei 5,20 EUR.
Cat despre Golem, eu sunt unul dintre ciudatii care nu sunt deloc de acord ca este un vin foarte reusit - dar vreau sa mai incerc macar o sticla, poate l-am prins in forma proasta. :)
De gustibus non discutandum est... Cu atat mai greu este de satisfacut cand apartine unui obraz fin, cu o subtilitate fascinanta a perceptiei senzoriale... Este perfect adevarata si condamnabila imperfectiunea acestui vin rosu: asprimea lui taraneasca irita gatlejul fin al poetului de birt, precum palma batatorita de munca a unui taran zgarie pulpele albe sidefii ale unei balerine. Sa-i dam asadar fiecaruia ce i se cuvine, chiar daca balerina viseaza mult timp dupa aceea incestuoasa atingere, sperand la un redivivus plin de virilitate al zgariosului pipait.
Anonim,frumos spus dar te puteai opri după primul paragraf.ai spus esenţialul acolo
@Anonim: interesanta, pe alocuri chiar miscatoare confesiunea ta. In fata unui asemenea acces de sinceritate nu pot decat sa sper ca visul reintalnirii sa ti se indeplineasca. :)
alt poet de birt...
Anonim, te-as ruga cand mai comentezi pe aici, sa fii la obiect si sa lasam ironiile ieftine la o parte. O fi ele impachetate frumos, ca mai sus, dar tot ieftine sunt. Multumesc anticipat
"Or fi ele..."
Da, te rog "sami" scuzi gramatica deficitara, mai ales cand tastez rapid la calc
@Sorin, de acord cu neamtul; la banii dati, o afacere foarte buna
Eu am incercat trei vinuri din serie, pana acum, si nu-mi pare rau de banii dati. Toate au un soi de simplitate, data de tinerete(2x2010 si 1x2009) si de metoda. La un auslese trocken am raman nitel nedumerit, adica simplitate sa fie, dar nici chiar asa, dar merge.
Sorin, am si eu un 2006 din acela, m-ai facut curios
Cat despre Golem, as vrea sa spun ca vinul a devenit mai discret aromatic dupa un an de la imbuteliere. Cred ca se duce la culcare, motiv pentru care l-as lasa in pace cativa ani.
Pai din ce mi-a spus Florin, vinurile sunt facute fara drojdii selectionate, enzime si alte adaosuri.
Da, am auzit. Asa o fi.
Trimiteți un comentariu