Despre acest vin puteti gasi o descriere si la George. Imi promisesem ca nu ma voi atinge de el cel putin 1 an de zile dar, in cele din urma, nu am rezistat tentatiei. Asta e, totul e trecator in viata.
Paul Mas este unul dintre cele mai cunoscute nume din Languedoc si este o proprietate care in general face vinuri bune la preturi mai mult decat decente. Este si cazul acestui Carignan 100%, obtinut din vii vechi de peste 50 de ani. Este un single vineyard - Savignac - si clasificat doar Vin de Pays d'Herault. Chiar daca aceasta clasificare este una cat se poate de umila, e posibil sa mai fi auzit numele pe undeva. Ei bine, daca va suna cunoscut, poate Mas de Daumas Gassac aprinde vreun beculet :) Asadar, regiunea in cauza nu duce lipsa de nume ilustre. Despre Carignan se spune ca e aproape imposibil sa obtii un vin decent doar din soiul respectiv. De obicei, este folosit in cupaje, pe post de "intaritor", fiind foarte aspru si cu aciditate ridicata. Dar norocul nostru ca mai exista curiosi care accepta astfel de provocari si care ne arata ca, totusi se poate daca vrei cu adevarat.
Vinul a fost decantat vreo 2-3 ore si cred ca ar mai fi putut beneficia de pe urma unei aerari suplimentare.
Culoare: purpuriu foarte intens.
Nas: la acest capitol, am avut de-a face cu un vin destul de ciudat si schimbator. Initial am fost intampinat de nuante puternice de aluat de paine, ceva baric dar nu foarte mult si urme vegetale. Dupa ceva vreme, au aparut si fructele negre de padure, mure, zmeura si pruna afumata. Dar toate acestea sunt undeva in spate, deoarece peisajul este dominat de condimente puternice (mai ales piper alb), note pamantoase, brusturoase si un distinctiv iz de...praf de pusca. Radeti cat doriti dar cei care au mirosit asa ceva, stiu la ce fac referire. Fanii fructului nu au prea multe motive de bucurie in acest caz.
Gust: aici insa, este alta poveste. Vinul este dens, concentrat si rotund, fructul bine copt iese mai mult in evidenta, prin senzatii suculente de cireasa neagra, visina si pruna. Interesant este ca aceasta densitate nu este nici pe departe obositoare pentru ca, imediat dupa debutul fulminant, esti intampinat de o aciditate foarte buna ce ofera vinului binemeritata doza de prospetime. Taninii sunt prezenti la datorie, dar fara a-ti anestezia papilele. Post-gustul mediu este dominat de puternice note condimentate si usor ierboase. Un vin puternic dar si usor de baut, in acelasi timp
La cei 38 de lei, acest Carignan ofera destul de multe. Are cate putin pentru fiecare gust dar si o binevenita tusa de personalitate, lucru din ce in ce mai rar intalnit in zilele noastre. Il puteti gasi la Vinexpert si Le Marche (Galati).
Do you Magnum?
Acum o săptămână
2 comentarii:
Din descriere deja ma vad cu paharul in mana ...ador genul asta de vinuri, mai aspre si ascunse.
Cu soiul Carignan nu m-am intalnit varietal decat rose, ceea ce nu m-a ajutat sa-mi fac o idee clara depre el.
Mihai, vinul asta este aspru mai ales in nas. Pt mine cel putin, in sens pozitiv. Sunt putini care se arunca la Carignan rosu si solo. Am mai vazut prin Australia parca, unde mai sunt temerari de genul asta
Trimiteți un comentariu