Dealu Mare vs. Bordeaux: forte inegale?

duminică, 5 februarie 2012

Observ de ceva vreme ca s-a inmultit numarul competitiilor organizate intre diverse vinuri de pe la noi sau din lumea larga. Cea mai noua batalie de acest gen va fi organizata de baietii de la Vinul.ro, si se va da intre Dealu Mare si Bordeaux. In primul rand, doresc sa salut o asemenea intiativa, care se poate dovedi extrem de distractiva si instructiva. In al doilea rand, nu ma pot abtine sa nu fac anumite previziuni legate de rezultatele infruntarii ce va sa vina. Dar mai intai, am sa va citez din comunicatul oficial:

"Prietenii si apropiatii lumii vinului sunt invitati miercuri, 8 februarie, sa participe la prima etapa a „Turneului kWine” – singura „competitie de contact” pentru vinuri din Romania. Competitorii primelor infruntari vor fi cinci cupaje premium din Dealu Mare si cinci vinuri frantuzesti din Bordeaux, de pe aceeasi latitudine si de pe acelasi palier de pret. „Meciurile” vor avea loc la restaurantul Charme (Str. Smardan 12), incepand de la ora 18.00"



Armata romaneasca se prezinta cu urmatorii soldati de nadeje:
Cuvee Charlotte 2008 (SERVE)
Domaine Ceptura Rouge 2008 (Davino)
Golem rosu 2008 (Crama Basilescu)
Lacerta Cuvee IX 2009 (Lacerta Winery)
Red Artisan 2007 (Domeniile Sahateni)


Cohorta bordoleza are in componenta urmatoarele nume:
Chateau Saint Nicholas 2006 – 62 lei /sticla
Vieux Chateau Gachet 2004 – 84 lei / sticla
Chateau de Parenchere Cuvee Raphael 2007 – 74 lei / sticla
Chateau Dubois Gramont 2008 – 46,19 lei / sticla
Reserve Dulong 2009 – 62,39 lei / sticla

Detalii despre modul in care se va desfasura competitia, precum si despre tarifele de acces, puteti gasi aici.

Si acum sa analizam putin problema. Dupa cum se poate observa, preturile pentru vinurile de Bordeaux s-au dorit a fi cam la acelasi nivel ca ale celor autohtone. Si de aici rezulta si inegalitatea fortelor implicate in razboi. Si nu, balanta nu va inclina in favoarea cui banuiti. De ce spun asta? Pai este destul de simplu. Cel putin la noi, vinurile romanesti din lista sunt toate considerate premium si chiar super-premium. Problema e ca in aceiasi bani, din Bordeaux vom avea parte de vinuri considerate basic, in cel mai fericit caz. Cand vorbim de Bordeaux sau Burgundia, stim cu totii ca preturile sunt gandite altfel. Un vin entry-level din aceste zone nu va fi la acelasi nivel de pret cu unul din Lumea Noua, sa zicem. Asta este realitatea, fie ca ne convine sau nu.

In lista bordolezelor, cel mai scump vin este si cel mai matur dintre toate, un alt element care va cantari in degustare. Ce-i drept, este un Lalande-de-Pomerol, cam cea mai rasarita zona dintre participanti, dar va fi greu sa faca fata tinerilor nostri vanjosi :) In rest, al doilea mai rasarit ar fi Parenchere, un cunoscut nume din Bordeaux Superieur. Dar marea lui problema este anul de recolta - 2007 a fost mediocru, asta ca sa fiu indulgent. Urmeaza Saint-Nicholas, care aici a facut o figura frumoasa. Si un vin de negociant (?) - Dulong, care mi se pare ca are un pret urias la noi. Dar asta-i alta discutie.

In concluzie, globul meu de cristal mi-a infatisat urmatoarea imagine glorioasa: vinurile noastre vor spulbera bordolezele, pe toata linia. Daca vom avea parte de vreo vreo minune, inseamna ca se intampla lucruri ciudate la nivelul de jos din Bordeaux. Hmm, ma cam indoiesc...

13 comentarii:

Cezar spunea...

Ciprian, imaginează-ţi cum ar fi sărit în sus producătorii români ai vinurilor aliniate la start dacă le puneam în confruntare cu nişte Bordeaux-uri de 2 ori mai scumpe. Ar fi cerut arbitri străini, FIFA, UEFA, Amnesty International şi o audiere în Parlament... Pe de altă parte, vinurile astea concurează pe piaţă între ele pentru acest nivel de buget din partea consumatorilor. Am zis să vedem ce se întâmplă. E posibil să iasă cum zici tu, dar asta nu înseamnă că meciul n-a fost atât instructiv cât şi distractiv. Până la urmă, e doar o nouă ocazie să ne întâlnim şi să discutăm nişte vinuri :)

Anonim spunea...

Da' cine va opreste sa aranjati si o competitie cu Bordeaux-uri mai scumpe?! Cu aceiasi competitori romani. Daca ar fi vorba de Bordeaux, eu as paria pe ai nostri, si nu din patriotism. Nu m'as baga insa cu Bourgogne.

Ciprian spunea...

Cezar, ai perfecta dreptate. Relax, si mie mi se par distractive astfel de competitii. Dar imi cunosti obsesia pt Bordeaux, ce sa-i fac, trebuia sa analizez putin situatia de fata :))

@Anonim, alaturi de Bourgogne nu poti pune decat un alt Pinot Noir. Competitorii de mai sus n-au treaba cu soiul de acolo :) Un Bordeaux cu pedigree va fi intotdeauna dezavantajat intr-o competitie blind, din varii motive pe care nu vreau sa le dezvolt acum. Mai pe scurt, mi se pare o tampenie sa compari un chilian din 2008 cu un Margaux 2008, etc. Si chiar daca am castiga acum, la aceeasi degustare peste 15 ani, cu acelesi vinuri, Bordeaux ne-ar spulbera fara drept de apel :)

Berbecutio spunea...

"baietii de la Vinul.ro"? eu stiu ca sunt si fete, mai ales la partea de organizare :P
Eu n-am inteles de ce nu sunt date si preturile vinurilor romanesti - e multa lume care nu stie ca exista atatea vinuri scumpe. Lupta e total inegala- francezii n-au nici cea mai mica sansa.

Ciprian spunea...

Stiam eu ca se va lega cineva de faza cu baietii :)) Imi cer scuze fetelor de la Vinul.ro, ma voi revansa cumva :)

Pai sa vedem:
- Charlotte undeva la 60-70 lei
- Ceptura Rouge undeva la 90 lei
- Golem undeva la 85 lei
- Lacerta undeva la 60 lei?
- Artisan undeva la 45 lei

Preturile sunt informative, ele pot diferi in functie de comerciant. Defect profesional :))

Dan spunea...

Eu am o mica supozitie ca producatorii romani, care presupunca au aderat cu entuziasm la intiativa, vor sa faca un pas inainte incercand sa justifice niste preturi. Si cum pot fi niste preturi justificate mai usor decat titrand mare prin reviste, ziare si internet: "Dealul Mare bate Bordeaux!"
Pe cat facem pariu ca vor urma apoi niste cresteri de preturi si "smantanirea" la buzunar a consumatorilor usor impresionabili.. ca sa ma exprim elegant..:))
Deja vad ca avem conceptul de "reserva proprietarilor" prin Dealul Mare si multe alte obiceiuri preluate (fortat) de prin Bordeaux folosite cu unicul scop de a justifica mariri de preturi.
Este pentru mine un caz clasic de teoria formelor fara fond, a la Titu Maiorescu.
Total de acord cu ce a zis Ciprian mai sus. Dulong am baut si eu si ma mir de pretul din magazine... dar deh, etichjeta suporta orice, vorba unui director de marketing de hypermarket.
Meciul de mai sus imi suna ca meciurile prin care ajuns Bute super-campion la profesionisti evitand cu dibacie cam toti adversarii de valoare...sau impunand niste conditii care i-au determinat sa nu boxeze cu el. Asa ca sa fac o analogie comestibila..:))

Dan spunea...

Sa notam preturle inainte de "marea confruntare" si sa vedem cat isi va pune fiecare dupa..:))

Ciprian spunea...

Dan, vezi cazul "China a batut Bordeaux la vinuri". Crezi ca i-a pasat cuiva ce vinuri au participat? :)

Reserva proprietarilor nu prea exista in Bordeaux, poate in alte parti.

Si nu te lega de Bute, ca-i galatean de-al meu :))

Dan spunea...

De aia m-am si bagat..:))

Berbecutio spunea...

Pai nu tuuuuu!! In anuntul oficial sa fie preturile! Bine, daca au venit de la producatori, o estimare ar fi suficienta; dar daca au fost luate de la Vinexpert se puteau gasi niste adversari mai de soi ;)

George Mitea spunea...

De acord o sa-i spulberam. Si victoria va avea aceeasi insemnatate precum victoria Romaniei A impotriva unei selectionate de ospatari din nu-stiu-ce departament de rezerva al Frantei.

alibus spunea...

Pot sa va confirm deja pronosticul.

Ciprian spunea...

Alin, era de asteptat :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp