Feteasca Neagra 2007 Special Reserve - Halewood (Romania)

duminică, 18 septembrie 2011

Adevarul e ca nu mai incercasem demult o Feteasca Neagra. Motivele sunt binecunoscute celor care-mi citesc umilul blog. M-am lovit de prea multe dezamagiri de-a lungul "carierei" mele. Asta sa scurtez lungul sir de explicatii.

Am mai incercat acest vin acum vreo 2 ani, cand inca era cam tinerel. Plimbandu-ma prin Billa cu vreo 2 luni in urma, ochii mi-au picat pe deja celebru pachetel la reducere, marca Halewood. 2 sticle la 19 lei. Despre celalalt vin prezent in cutie nu am ce sa povestesc. Era vorba de un Pinot Noir Special Reserve - demidulce. Pinot Noir zic ei, pentru mine nu prea a avut nici o caracteristica a acestui soi. Datorita prezentei masive a zaharului probabil. Ma rog, in orice caz e un exemplu mult mai reusit decat notoriul Murfatlar.

Sa trecem totusi la Feteasca Neagra 2007. An excelent, zic unii. Mai e mult pana departe, zic eu.

Culoare: rubiniu intens, fara urme de evolutie.

Nas: ca sa vezi, dom'le! Nici zare de lactatele care mi-au ramas intiparite pe creier la atatea exemple. Initial, usoare note florale, urmate de multe fructe rosii bine coapte, cirese negre, visina, pruna uscata. Ceva ierburi aromate si destul piper macinat.

Gust: corp mediu spre plin, din nou multe cirese negre, visine, condimente. Mijloc destul de intens, aciditate foarte buna si tanini inca destul de naravasi. Totusi, toate componentele sunt bine echilibrate. Final mediu, condimentat.

Din cate stiu, vinul cu pricina poate fi gasit sub 20 lei prin hypermarket-uri. La banii astia, e o afacere mai mult decat buna. Este bine lucrat, echilibrat si, foarte important, baricat cu cap. Prefer sa nu bat campii despre tipicitate. La Feteasca Neagra, asta este un subiect delicat. Exemplul de fata l-am perceput ca pe un soi de mix intre Merlot si Primitivo. Mai stiti, poate chiar asta-i Feteasca Neagra :) Inca ceva: m-a suprins cat de bine se tine inca vinul; nu prezinta urme evidente de evolutie, cred ca mai rezista vreo cativa ani in stadiul asta.

6 comentarii:

Berbecutio spunea...

De apreciat ca au ajuns aici cu nivelul de calitate; avansez parerea ca e cea mai bauta FN din RO.

Ciprian spunea...

Pai cred ca poate fi considerata una dintre cele mai "reliable" FN de pe la noi

Dan spunea...

Stiu ca mai demult aveau parca si ceva
Feteasca pe alb, si acum parca am mai vazut-o in supermarket. Iarasi un vin corect la bani respectivi.
Consum de pe vremea de cand se semna Aurelia Visinescu pe sticla...:))

Berbecutio spunea...

Se gaseste si FA, dar sporadic. Are "binecuvantarea" vinul.ro legata de grumaz.

Anonim spunea...

Da, cred ca e intr-adevar ce mai bauta (sau macar cumparata) FN. Tipicitatea si corectitudinea i-au asigurat acest loc, ca si promovarea intensa in segmentul Horeca (sincer, in multe restaurante e greu sa gasesti o alta FN).
Sora ei mai mare, Private Reserve, are in plus si o oarecare adancime a gustului -de la baricarea mai lunga, si costa cu vreo 5-6 lei in plus. Tot rezonabil.

Anonim spunea...

puteti sa o comadati de pe www.winery-outlet.com

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp