Conform unui articol din Ziarul Financiar se pare, ca la sfarsitul acestei luni, va avea loc o licitatie destul de interesanta pentru o colectie de 288 sticle de Bordeaux. Evenimentul va fi organizat de compania Le Manoir, in colaborare cu casa de licitatii Artmark. La o prima evaluare, colectia scoasa la mezat ar face cam 67.200 Euro.
Cristian Preotu (Le Manoir) sustine ca vinurile prezente la aceasta licitatie se pot gasi si in New York sau Paris, la aceleasi preturi de pornire. Iata si o estimare a celor mai importante loturi oferite spre vanzare, conform aceluiasi Cristian Preotu: "Vor fi licitate loturi precum o ladă de Chateau Petrus 1979 cu un preţ de pornire de 20.300 de euro, o colecţie de vinuri Bordeaux (120 de sticle) din 1995 până în 2008, la preţul de pornire de 23.450 de euro, dar şi o colecţie de vinuri de la Chateau Rauzan Segla de 120 de sticle la preţul de pornire de 11.250 de euro"
Si acum, gandurile mele vis-a-vis de "marele" eveniment. Cum se intampla de obicei la noi, vinurile in cauza mi se par supraevaluate. Sa notam, de altfel, ca preturile mentionate sunt cele de pornire. O medie de aproape 100 euro/sticla pentru Rauzan Segla mi se pare cam mult. Nu stiu despre ce ani e vorba in ecuatie, dar pentru a se ajunge la o asemenea medie de pret ar trebui sa fie o serie de recolte excelente in lot. Cat priveste Petrus 1979, pretul de pornire imi starneste un zambet ironic. Daca vorbim de o lada de 12 sticle, media pe sticla ar fi undeva la 1691 euro. Daca veti cauta pe gugal, veti vedea ca preturile pentru Petrus '79 variaza destul de mult dar ca, in medie, valoarea pe piata in acest moment, se situeaza undeva intre 1000-1200 euro/sticla. Chiar daca scrie Petrus pe eticheta, 1979 a fost un an destul de mediocru si asta se traduce si in valoarea de piata a vinului, indiferent de numele asociat. Spre comparatie, un lot de 6 magnum-uri Petrus '79 a fost vandut de Christie's cu 5.475 Dolari. Ce-i drept, licitatia a avut loc in 2005 dar, in nici un caz, valoarea vinului respectiv nu a crescut chiar atat de mult pana acum. Motivele vi le-am expus mai sus. Sincer, imi vine greu sa cred ca un asemenea lot ar avea preturi de pornire similare la New York sau Paris. Imi dau doar cu presupusul.
Oameni cu bani avem, dar nu stiu cat succes va avea o astfel de licitatie la noi. Sa nu fie o alta bula sparta, cum a fost cazul acelei licitatii de vinuri vechi romanesti, desfasurate cu ceva timp in urma. Si acolo, preturile de pornire erau de domeniul fantasticului. Si, vorba lui Marius, e foarte probabil ca, dupa licitatia respectiva, sa nu mai vedem scris nimic pe nicaieri :)
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
3 comentarii:
Bravo Sergiu,sa mai zica si cineva ca un vin e mediocru, ca de superlative m-am saturat.
De multa obiectivitate e nevoie in Romania.
@Octavian,
In primul rand, multumesc pentru comentariu. In al doilea rand, nu ma cheama Sergiu :) Cred ca e vb de Sergiu Nedelea, care a pus articolul meu pe fecebook :) In al treilea rand, nu am sustinut ca vinurile sunt mediocre din pdv calitativ, ci ca sunt supraevaluate ca pret. E o diferenta. Vinurile scoase la licitatie sunt orice, mai putin mediocre...
Daca am cateva sticle de vinuri vechi inca din anul 1939 unde as putea legatura pentru a le licita????Adresa mea de mail e mady18moon@yahoo.com.Daca aveti vreo sugestie...Multumesc
Trimiteți un comentariu