Tsinandali 2005 - Tiflisi Marani (Georgia)

marți, 14 iunie 2011

In timp ce savuram acest exemplar, ma gandeam cat de ciudat este, cateodata, sa nu prea ai de unde sa apuci un vin. Atunci cand esti asaltat de soiuri familiare, gen Chardonnay, Sauvignon Blanc sau mai stiu eu care, iti vine destul de greu sa descrii ceva diferit si care iese din tiparele obisnuite. Cam asa a fost situatia cu acest vin georgian din regiunea Tsinandali, obtinut din soiurile Rkatsiteli si Mtsvane. Stiu ca, probabil, aceste denumiri nu va spun mare lucru, dar este de inteles. Georgia are sute de soiuri autohtone, de care n-au auzit decat cei din zona. Dupa ce am incercat mai demult un Saperavi al aceluiasi producator si, cum nu sunt un mare fan al rose-urilor, m-am hotarat sa-mi incerc norocul cu acest alb georgian. Si n-am regretat, cu toate ca anul inscris pe eticheta i-ar face pe multi sa-l ocoleasca. Din fericire, am avut noroc inca o data.

Culoare: surpriza mare - galben-pai extrem de deschis, de parca vinul a fost produs anul trecut.

Nas: aici lucrurile s-au complicat putin. In primul rand, nici o urma de oxidare, lucru remarcabil tinand cont de varsta vinului. Deodata, m-am simtit transportat pe litoral, adulmecand briza marii. Nuante sarate, minerale, dar si usor amarui (migdale); ceva citrice pe acolo, dar nu din cale afara de evidente, si cateva tonuri florale. Din categoria fructelor, mai mult de mar verde nu prea am putut detecta. Nu tu piersicuta, caise sau alte minunatii tropicale.

Gust: aici, registrul e cam acelasi ca in cazul nasului; atac proaspat si destul de elegant, mar verde, mijloc citric, aciditate inca foarte buna pentru varsta vinului. Final mediu si post-gust dominat de tuse minerale, sarate si o usoara amareala (sambure de caisa), dar din aceea placuta, deloc dezagreabila (cel putin, pentru mine).

Pentru cei 17 lei cheltuiti (Real), acest Tsinandali este un best-buy. Totusi, daca sunteti fanii fructului, baricatelor si onctuoaselor, este de evitat. Nu veti gasi asa ceva aici.

13 comentarii:

George Mitea spunea...

Pe mine faptul ca-i din 2005 m-a tinut la distanta.

Ciprian spunea...

Hehe, aveam eu o banuiala :)

Unknown spunea...

Interesant, dar greu de pronuntat numele soiurilor :)

Berbecutio spunea...

Rkatsiteli asta nu era si pe la noi, cel putin pana acum niste ani?
Citeam deunazi "Cultura vitei de vie" de Bernaz si ne spunea acolo despre el diferite lucruri.

Ciprian spunea...

Cred ca inca mai este, ca soi de masa, nu stiu exact situatia lui in acest moment

Berbecutio spunea...

L-am gasit intre timp si eu, la 22 de lei undeva (si mai ziceam de Real ca-i scump) si subscriu in totalitate impresiilor tale. De incercat. M-a mai si vazut vanzatorul cu un La Cetate SB 2010 in mana si mi-a zis in fata ca mi-am luat teapa. Si a avut dreptate.

Ciprian spunea...

Berbecutio,

Ma bucur ca ai nimerit o sticla buna :) Pt un vin alb din 2005, si luat din market, m-a surprins placut. Oricum, si factorul bafta conteaza mult in astfel de situatii

Berbecutio spunea...

Ar fi totusi o mica observatie de facut: e placut un pahar-doua, dup-aia parca se transforma in ceva mai putin placut.

Ciprian spunea...

Ce pot sa zic? Pt mine a fost ok; vinul a rezistat la acelasi nivel mai multa vreme. Printre altele, am avertizat ca nu este material pt cei care cauta fructul :)

Anonim spunea...

Dupa ce am gustat un saperavi de la Telaini Valley, unul din cei mai vestiti producatori de la ei, am ramas placut impresionat. Am decis sa explorez. Am cumparat din Real vinul remarcat mai sus. Sunt dezamagit in totalitate. Primul nas - un miros neplacut, sters, cred a ceva statut. Gustul a fost la fel ca mirosul. Sters, oxidat, fara consistenta, iar post-gustul lipseste cu desavarsire. Am impresia ca am baut un vin de butoi obisnuit de calitate media. La acelasi pret, sau mai mic, avem o lista lunga de producatori locali cu o calitate superioara.

Ciprian spunea...

Anonim, inseamna ca e foarte probabil sa fi nimerit o sticla cu probleme; al meu era departe de a fi oxidat

Anonim spunea...

Poate ca a fost oxidat, dar nu-l mai incerc odata. Cred in continuare ca avem vinuri mai bune. Nu mai spun de vinuri din R. Moldova, care se gasesc in supermarkturi si sunt foarte ok in mare parte. Nu merita 18 ron, o mare parte din pret este dat de taxe.

Ciprian spunea...

Anonim, te inteleg si este alegerea fiecaruia ce vinuri alege. Pe acest blog vei gasi, in primul rand, parerile mele proprii si personale vis-a-vis de vinurile incercate. Daca si altii vor sa le incerce, foarte ok, dar asta nu inseamna ca ofer garantii ca vor place tuturor. Nu uita avertismentul de la sfarsitul acestui post despre georgian. Eu asa l-am judecat si simtit, este vorba de gusturi si opinii diferite

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp