Moartea definitiva a sperantei

marți, 20 aprilie 2010

Cezar tocmai  a publicat lista castigatorilor de la Vinvest 2010.  Analiza acesteia mi-a provocat un acces de ras de era sa pic pe jos din fotoliu. Unele punctaje si numele din dreptul lor sunt demne de absurditatea episoadelor cu Mr. Bean.  In acelasi timp, imi cam vine sa plang pentru ca, in continuare, nu se schimba absolut nimic in componenta acestor liste de la concursurile de vin autohtone.

Cum bine a remarcat acelasi Cezar,  publicul roman este obsedat de aceleasi vinuri albe demiseci, demidulci si dulci. Daca in zonele unde consumul de vin este la loc de cinste, vinul rosu sec reprezinta standardul, la noi este fix pe dos. Aceasta realitate este evidenta daca aruncati o privire pe lista de care aminteam, unde numarul vinurilor albe este coplesitor. Dar, trecand peste aspectul asta, cei mai multi dintre suspectii obisnuiti sunt in frunte, cu multe medalii de aur si argint. Spicuiesc la intamplare cateva nume, cu punctajele aferente:

Marea medalie de aur
- Vincon Vrancea Tămâioasă românească 2006 „Comoara Pivniței” (96 puncte)


Medalii de aur

Vincon Vrancea
Tămâioasă românească 2003 „Viță Românească” (94 pct)
Cabernet Sauvignon 2008 „Beciul Domnesc” (90 pct)

Domeniile Viticole Tohani
Sauvignon blanc 2009 „Princiar Special Reserve” (90 pct)
Cabernet Sauvignon 2008 „Princiar Special Reserve” (90 pct)

Medalii de argint

Jidvei: Fetească regală 2009 demisec (89 pct), Sauvignon blanc 2009 demidulce (89 pct), Fetească albă 2004 „Castel Jidvei” dulce (89 pct).

Vincon Vrancea: Tămâioasă românească 2008 „7 păcate” (89 pct)

Dintr-un total de 49 de medalii, doar vreo 18 au fost acordate unor vinuri rosii. Si inca ceva: ce naiba sa mai comentezi cand Tamaioasa Romaneasca de Vincon este rasfatata cu 94 si 96 pct, iar Cuvee Uberland de Recas primeste 89 pct?!

Ce concluzie pot trage de aici? Simplu. Pentru mine, cel putin, speranta ca publicul mioritic poate fi educat in ale vinului, a murit. Definitiv.

37 comentarii:

Anonim spunea...

No comment ! la cine a dat astfel de note. Eu am fost la o degustare mai oficiala cu oameni care jurizeaza concursuri si la un moment dat a fost un vin cu defect de dop care a fost laudat vreo 10 min de vreo 2-3 ilustrii meseni pana sommelierul a zis ca vinul are defect de dop. Deci No comment !

Ciprian spunea...

Asa este, Cosmin. Pier si comentariile la ce situatie trista exista in lumea vinului de la noi

George Mitea spunea...

Se confirma doua mituri, idei fixe, dar si realitati: anume ca Romania e tara vinului dulce si apoi ca juratii invitati sunt niste neofiti. Ca sa-ti iasa 94 de pct la un vin ca Tamaioasa Vita Romaneasca, trebuie sa nu fi baut prea multe vinuri la viata ta, eventual sa fii o doamna subsecretar de stat in Min. Turismului

Andrei spunea...

Medaliile acordate si mai ales punctajele sunt penibile. Cei de la Rotenberg nu au luat nici macar argint, erau dezamagiti, dar in locul lor eu nu aş fi, pentru ca la acest clasament....... Jidveiul vad ca s-a specializat pe Sauvignon blanc, dulci, demidulci, nu prea conteaza, seci sa nu fie.... Bine ca nu a participat si Oprisorul, poate agata vreun argint cu Smerenia, precum cuvee Uberland de la Recas. Dar ce s-a premiat cu adevarat acolo, doar ei ştiu.

Un iubitor al vinurilor adevarate spunea...

Nu inteleg de ce se mira toata lumea de rezultatele concursurilor de vinuri din Romania. Inainte de orice ar trebui sa aveti in vedere cine este organizatorul salonului de la TM, functia pe care o detine in ADAR, si modul in care atrage expozantii. Am cunoscut un fost director de la un mare premiant din 2010, care este membru ADAR si care a facut parte dintr-un juriu la acest concurs in anii trecuti. Mi-a povestit ca i-a fost rusine de el, si a refuzat sa mai faca parte din aceste jurii. Apropo, stie cineva componenta juriului? Ar fi interesant de vazut o lista cu nume si CV-uri aferente. S-ar explica, poate, alegerile facute. Si, ca sa fiu malitios, pot spune ca pana si in cazul vinurilor, Romania bucks the trend, ca si in economie, social sau alte domenii. Ai naibii romani, fac pe dos decat restul lumii. O fi bine, o fi rau? Parerea mea este ca marii producatori sa nu se mai planga ca exporturile sunt de toata jalea, si daca totusi se duc la targuri internationale in strainatate, pe banii statului, macar sa incerce basele marketingului si sa afle ce naiba vrea mapamondul sa bea si la ce preturi.

Mara spunea...

Imi crapa obrazul de rusine cand vad ca suntem la fel de inapoiati ca in trecut, cand nu prea aveam acces la vinuri bune si nu prea stiam despre ce este vb. asa cum spunea cineva mai sus cei care prefera vinurle dulci si demidulci nu au baut altceva, mai trist este atunci cand te duci cu vinuri de exceptie la asa-zisi cunoscatori care-si dau aere de mari specialisti, nici macar nu au bunul simt sa nu fie cu aburii de alcool in cap atunci cand degusta ceva, pe urma ai vezi cum incep sa-si dea cu parerea in "gard" pentru ca oricum nu mai simt valoarea vinului prezentat. E de-a dreptul jenant ce se intampla la noi, la fel de jenant cum e sa pui Cola in Cuvee Uberland

Anonim spunea...

sunt un cititor fidel al revistei online, cat si cea tiparita- vinul.ro..... am ramas masca, si mi-am zis ca poate nu vad bine, punctajele obtinute de comoara pivnitei.... sunt un amator de vinuri, vinuri rosii in special, si klar seci! am avut ocazia sa calatoresc pe glob, sa cunosc somelirei profesionisti, in bransa de zeci de ani.....dar niciodat nu mi-am putut imagina ca-comoara pivnitei, vin pe care am refuzat sa-l comercializez in fost mea 'crasma", are un asemenea punctaj! nimic in tara asta nu mai este original! totul este contrafacut, pana si "concursurile" astea! Jidvei?? 7pacate??? beciul domnesc??? doamne sfinte, dar puteau lua direct premiu si puncte doar pt prezenta pe "piata", nu pentru calitatea vinului...care, e venit tot din R Moldova...... halal concurs! si hilar!

mona spunea...

Ciprian, iti inteleg indignarea. Trebuie sa privesti medaliile date intr-o expozitie ca o diploma de participare data expozantilor, pentru “prietenie si buna intelegere” si nimic mai mult. Pe de alta parte, mi se pare o exagerare afirmatia ca publicul vrea doar vinuri albe, demi-dulci si dulci. Cred ca e o poveste sustinuta de cei care au tot interesul sa vanda aceste vinuri, mult mai usor de fabricat si de contrafacut. Ma uit destul de atent in jurul meu cand intru intr-un bar, si la Bucuresti n-am prea vazut lume band vinuri albe demi-dulci si dulci. Lumea calataoreste azi destul de mult, si vrand nevrand, oamenii se mai educa si din ce vad pe la altii, daca pe la noi e mai greu...

Ciprian spunea...

In primul rand, multumesc tuturor pentru comentariile extrem de interesante si pentru vizita pe al meu blog :)

Chiar daca aceste distinctii sunt oferite mai mult in semn de multumire, este chiar atat de greu sa le dai avand ca principal vector calitatea produsului respectiv? De ce se mai obosesc atunci sa alature si punctaje vinurilor degustate? Sau de ce le mai fac publice? Mai bine s-ar abtine pt ca uite in ce penibil au dat. Chiar si in conditiile astea, astfel de rezultate exprima o realitate si spun multe despre cum este inteles vinul la noi. In ceea ce priveste afirmatia cu publicul larg doritor de vinuri albe dulci, aceasta nu imi apartine, doar am preluat-o de la Cezar. Iar acesta a facut-o in urma a ceea ce a observat chiar in cadrul targului.

Ai dreptate, Mona, sunt destui oameni care se auto-educa dar acestia sunt inca o minoritate si vor ramane astfel pt ca oriunde este nevoie si de o forta externa care sa ia taurul de coarne. La noi, aceasta putere este extrem de firava si inca bajbaim prin intuneric. In SUA, Parker si Wine Spectator au facut minuni in cativa ani. Nu au rezultat doar lucruri pozitive, dar macar acestia si-au adus contributia din plin la educarea publicului de acolo.

Oricum, e un subiect pe care putem discuta la nesfarsit, pt ca implica foarte multi factori si are multe substraturi care mai de care mai diverse...

Un iubitor al vinurilor adevarate spunea...

Ciprian,
cultivarea publicului in ceea ce priveste vinurile, nu se poate face doar cu o revista de vin, si anume vinul.ro, care apare regulat, in care gasesti opinii pertinente despre vinuri (fac abstractie de unele polite platite pentru neacordarea de publicitate). Celelalte doua reviste, Via si Vinul si Romanian Art Wine, apar una foarte rar (la trei luni), iar in a doua merita sa citesti maxim 20% din continut. Cele doua publicatii au tiraje foarte mici si o distributie pe care o cunosc doar editorii acestora. Asa ca, nu putem spune ca exista suport media scris care sa poata forma o opinie in ceea ce priveste vinurile. In ceea ce priveste "vizualul", cred ca suntem singura tara in care nu exista o emisiune TV, pe canalele comerciale romanesti, in care sa se promoveze vinurile de calitate. O alta lipsa majora, este absenta unei personalitati (de tipul Parker)unanim acceptata care sa joace rolul lui Parker de Romania. Exista tot felul de "cirese de pe tort" sau "la masa cu vedete" in care vezi mancare cu tona, da lipseste cu desavarsire o picatura de vin. Tagma somellierilor este quasi necunoscuta, bine nici ei nu fac mare lucru sa iasa in evidenta, da aici este alta poveste. Nu ma mir, ca romanul a ramas captiv vinurilor demiseci, demidulci si dulci, neaparat spritz, pt ca din nefericire consumatorul de vin romanesc aprecieaza cantitatea si mai putin calitatea. Si sa nu uitam, "vinul natural, facut de mine acasa" este produs in cantitati foarte mari, necontrolate de nimeni, si care poate fi fi cumparat la preturi mici de pe marginea drumului.

fulcrum spunea...

mda, tipic romanesc, cred ca s-au ales intre ei. Doar ca precum zicea Churchill:"ii poti insela pe toti odata dar nu tot timpul". Oricum isi fura singuri caciula. Din titlurile pe care le-ai enumerat eu nu beau ca m-am vaccinat si oricum nu sunt pe gustul meu.
Cat priveste educarea publicului mioritic, trebuie sa ai rabdare, eu unul am schimbat preferintele cercului meu de prieteni&cunostinte in materie de vin si consider ca este un pas inainte. Daca ei la randul lor ii schimba pe altii poate in.....1,2 generatii se va schimba mentalitatea. Nu vreau sa fiu profetic dar cred ca nu degeaba i-a plimbat Dumnezeu pe evreii scapati din egipt prin desert vreo 40 de ani pana cand au murit toti cei care s-au nascut sclavi....de unde nu este nu are rost sa-ti faci asteptari.

fulcrum spunea...

scuzati dezacordurile din text

Ciprian spunea...

@Un iubitor al vinurilor adevarate,

Ai punctat perfect problema. Iti dau dreptate 100%. Tocmai asta spuneam si eu; la nivel de media, bajbaim prin intuneric. Este laudabil ca exista si revistele respective dar lipseste acel catalizator atat de necesar. Sa nu uitam ca Parker nici macar nu are studii in domeniu, e un fost avocat, ce-i drept cu simturi foarte dezvoltate :) S-a pus vreodata problema ca Parker nu ar avea autoritate pt ca nu detine nush ce diplome in domeniu? Numai la noi esti taxat pe tema asta; parerea ta de "nespecialist" nu conteaza dom'le, trebuie sa ai 100 de diplome sa poti emite pretentii.

@fulcrum,

Asa este, trebuie rabdare, dar asta imi spun de peste 20 de ani de cand, teoretic, tara asta trebuia sa o apuce pe un drum ascendent. Cand spun ca mi-am pierdut speranta, ma refer la timpul cat voi mai vietui pe ast pamant minunat. Sper ca lucrurile sa se schimbe, in 1, 2, 3, 4 generatii, cum spui tu. Dar pe mine cu ce ma incalzeste? :)

Un iubitor al vinurilor adevarate spunea...

Ciprian,
daca nu esti din lumea vinului, in Romania, nu ai nicio sansa sa emiti vreo judecata de valoare. Am intalnit cativa iubitori ai vinului, fara diplome si studii de ADAR, care in comentariile lor in cadrul unor degudstari erau mult mai apropiati ca limbaj de ceea ce ar trebui sa perceapa consumatorul obisnuit. Pe de alta parte, in cadrul unor alte degustari cu mari degustatori autorizati care dau puncte pe la concursuri, am ramas de-a dreptul uimit de inventivitatea in ceea ce priveste aromele descoperite in probele gustate. M-am chinuit din greu sa descopar o vaga urma din ceea ce spuneau acesti specialisti acolo. No way, si mi-am zis ca sunt prea necioplit si cu papilele gustative si palatinul la pamant, adica de fapt mai rau, supt pamant. Cea mai tare, a fost faza cu gustul de carton vechi umed. Sunt tare curios daca vreunul dintre ei chiar a mestecat carton vechi umed. In sfarsit, nici nu mai conteaza, pana la urma, cert e ca am fost foarte dezamagit de comportamentul lor, si ca pe viitor prefer compania unor degustatori neautorizati, anonimi, da cu un bun simt de neegalat.
Un singur comentariu vis-a-vis de premiile de la VinVest. Dupa parerea mea, Casa Olteanu, cu vinul Gramma - Aligote merita o medalie, de care o fi fost ea, nu conta. A fost vinul alb, sec, pe care l-am gustat la Bucuresti la GoodWine, in martie si care a lasat una dintre cele mai bune impresii, e drept pt iubitorii de vinuri albe seci, fara sifon, apa minerala sau cola. Oricum mult deasupra unor vinuri albe premiate la Timisoara.

Mihnea Mironescu spunea...

Tind să-i dau dreptate Monei cu privire la semnificaţia acestor medalii în contextul unei expoziţii: mulţumim că aţi venit (şi cotizat), vă aştepăm şi la ediţia următoare, iată şi o mică atenţie din partea organizatorilor :-)) În acest caz este o greşeală afişarea notelor obţinute de vinuri, pentru că de fapt compari vinuri aparţinând tot unor participanţi cotizanţi, nu-i aşa? Caz în care tare mă îndoiesc de participarea Recaşului la ediţia următoare! Nu poţi să medaliezi toţi participanţii, deci faci cumva o distincţie între cei care ţi-au plăcut ţie ca organizator şi ceilalţi. Nu prea ţine explicaţia, Mona.

Cât despre evoluţia gusturilor amatorilor de vin, dacă ne uităm la apariţiile din ultimii 2 ani, nu cred că predomină vinurile dulci. Sau poate mă înşel, pentru că eu mă uit doar la vinurile de peste un anumit nivel (să zicem 15-20 de lei) şi produse de oameni cu respect pentru consumatori, ceea ce-mi îngustează (poate) masiv percepţia. But still, parcă totuşi apar vinuri roşii şi albe de bună calitate, seci, evoluţia calitativă este real ascendentă, nu-i văd pe cei de la Stirbey sau Recaş sau Oprişor sau Rotenberg sau Davino inversând balanţa vinurilor dulci şi seci din propria ofertă! Iar ceilalţi se adresează unei alte pieţe, fie ea majoritare, cu care oricum nu avem prea multe în comun. Şi nu doar sub aspect de preferinţe într-ale vinului. Mă înşel foarte tare?

boris spunea...

Aceasta este Romania, totul se cumpara, inclusiv premiile, va trece multa vreme pama cand sa ne ajungem din urma si sa devenim un targ in adevaratul sens al cuvantullui.

@Mihnea Mironescu
Te invit joi 22.04, ora 20.00, la o degustare de Cabernet-uri, in cazul in care esti in Timisoara, vei vedea diferenta dintre un 90 puncte international si 90 puncte romanesti

Ciprian spunea...

@Un iubitor al vinurilor adevarate,

Stiu, e trista situatia, trista rau. Si eu am auzit numai cuvinte de bine despre Casa Olteanu. Nu am nimic impotriva vinurilor albe, de orice fel, dar sa fie facute bine. Iar in lista de la Vinvest sunt o gramada de bombe aromatizate si care, pentru multi dintre noi, cu greu pot fi catalogate drept vinuri.

@Mihnea,

Asa este. Explicatia Monei ar merge daca nu s-ar fi publicat si punctajele aferente. Ar fi ramas ceva intre ei, sa fie toata lumea multumita, strangeri de mana si ceva diplome de participare.

Cat priveste evolutia gusturilor, nu te inseli. Ai dreptate, cativa producatori seriosi incearca sa castige acest "razboi" si pt o anumita categorie de consumatori lucrurile s-au schimbat deja. Dar oare sa fie normala aceasta impartire in 2 lumi, de care aminteai mai sus? Noi, inca o minoritate cu vinurile seci si cea a majoritatii care inca bea vinul dulce cu apa sau, mai rau, cu ceva cola? Si ne vedem fiecare de ale noastre? Nu stiu ce sa mai zic, problema e complexa si noi analizam doar o mica parte a acesteia.

Dupa mine, un element esential il reprezinta si nivelul de receptie al publicului tinta. Iar cand n-ai cu cine, n-ai cu cine. Ceva de genul analogiei facute de fulcrum mai sus. Anyway, ma bucur ca discutam fara restrictii pe astfel de teme. Macar asta este o schimbare, nu? -:)

Mihnea Mironescu spunea...

Boris, multumesc mult pentru invitatie, dar sunt din Bucuresti si meseria mea nu ma trimite deloc prin deplasari :-) Cred ca e o neintelegere a punctului meu de vedere, eu am infierat primul aceste punctaje umflate cu pompa.

Ciprian, daca stai la bloc, asta nu te face egal in gusturi si-n simtiri cu vecinii, nu-i asa? Asa e si cu vinul si cu multe altele, fiecare are gustul sau si gradul de cultura mostenit/dobandit. La noi balanta inclina spre oamenii simpli, fata de occident unde lucrurile stau pe dos. Dar revin: cui ii pasa? De ce te doare ca cel de langa tine bea vinul cu cola? Il bea pe banii lui. Evolutia gusturilor si mai ales raspandirea gusturilor bune in masa sunt fenomene reale, pe care acum 100 de ani nu si le imagina nimeni. Cine crezi ca mergea cu gandul pana-ntr-acolo incat sa-si imagineze un muncitor intrand in restaurantul frecventat de aristocrati sau permitandu-si mancarea sau bautura consumata de acestia? Asta-i evolutia, asta-i libertatea, totul merge inspre bine, doar ca la noi totul e prea lent. Dar se intampla.

Ciprian spunea...

Mihnea, corect, il bea pe banii lui dar atunci de ce mai insistam pe educarea unui astfel de public? Sau nu de acest public e vorba? Pe cine mai vizam, ca nu mai inteleg nimic -:))) Ai gandit ca un adevarat capitalist, fiecare cu a ma-sii - :)) Scuze pt expresia triviala :)

Nu am zis ca nu s-a schimbat chiar nimic, as fi absurd sa sustin asta. Dar, vorba ta, lentoarea asta specifica acestei natii, prezenta in orice domeniu, ma omoara de fapt. De fapt, nimeni nu vrea schimbare cu adevarat, pt ca cei mai multi se simt bine in pielea lor...

Mihnea Mironescu spunea...

Ciprian, eu nu scriu pe blog ca sa educ pe cineva, eu imi impartasesc experientele cu vinul cu oricine are chef sa le caute si sa le citeasca. Nu m-am vazut niciodata in rolul binefacatorului care-i lumineaza pe cei din jurul lui - eu sunt de principiul ca acela care are urechi (a se citi: cel care este dechis si pregatit pentru a receptiona un mesaj) asculta. Restul - duca-se. Sunt destui prin trafic si pe strada cu care nu vreau sa am de-a face nici pe blog, nici fata-n fata, nici la un pahar de vorba. Ei cu spritul lor cu cola, eu cu ale mele. Sper ca nu sunta prea egoist, ci numai realist. Asta e, n-am stofa de misionar.

Ciprian spunea...

Aaaa, nici nu era vb de misionarism aici. Cred ca ma deranjeaza mult mai mult ca cei care ar avea puterea cu adevarat sa realizeze aceasta educatie, intretin situatia de fata. De fapt, aceasta lista de la Vinvest e deranjanta pt mine deoarece vine din partea unor oameni care se considera spcialisti...

Dar, vorba ta, noi sa bem vinuri bune :)

Nick spunea...

Eu anul acesta nu am ajuns la Vinvest. Nici anul trecut. Se pare ca primele 5 editii au fost edificatoare. Confirmarea vine de la voi, cei care ati vizitat, 3-4 zile salonul.
Tot ce se intampla acolo este de un firesc ce noua ni se pare anormal.
Cum bine spunea cineva mai sus, exista doua lumi ale bautorilor de vinuri. Din nefericire, unii dintre producatori au creeat aceste 2 lumi. Lumea marelui retail, cu vinuri care se adreseaza consumatorului neavizat si care trebuie deturnat de la consumul de bere & spirtoase catre consumul de vin ( si abia dupa aia putem vorbi de "cizelarea" gustului ) si lumea iubitorilor de vin, care deja stiu ce vor. Sa incerci sa gesesti "ceva" la unele vinuri ( pe care le stim cu totii ),este ca si cum ai incerca sa inveti porcul sa cante. Aceste targuri se adreseaza, in special, operatorilor horeca. Acolo pretul conteaza.
Este imbucurator ca cineva a gasit in Bucuresti vinuri pe care noi le socotim bune. Propun sa mai faca o vizita la locul cu pricina si sa se uite mai atenta la toate vinurile din cartea de vinuri a locantei. Surpriza ar putea fi uriasa. Chiar nici un JP Chenet? Sau poate Angeli ceva ? Sunt chiar curios.
Revenind. Imbucurator este faptul ca producatori seriosi au inceput sa scoata vinuri la preturi rezonabile si sa le expuna in marile retele. E un inceput, dar mai dureaza pana se va schimba gustul consumatorului autohton. Minunat va fi cand vinurile lor super-premium nu se mai vor gasi in acele retele. Nu de alta dar potentialul consumator se va mai intreba multa vreme de ce sa cumpere un Merlot de 80 de lei cand, de acelasi autor, poate lua un Merlot de 18.
Pana cand se vor intampla toate astea, sa nu ne mai preocupe civilizarea bautorilor de bere si sa barfim intre noi vinurile cu adevarat valoroase. Actul cultural la nivel national cade in sarcina altcuiva. Daca fiecare dintre noi face cativa prozeliti ne putem bucura cu adevarat.
Important este sa o facem constant si, mai ales, prin exemplul personal.
PS. Va dati seama ce s-ar intampla daca, numai prin absurd, un bautor de vin la PET ar citi comentariile noastre vis-a-vis de vinurile medaliate ? Eu nu vreau sa-mi inchipui.

Mihnea Mironescu spunea...

Un om pregatit sa invete ceva face primul pas: da un search pe google dupa un vin, citeste cu mintea deschisa, sau intreaba pe cineva despre acel subiect. Eu ma adresez unor astfel de indivizi, aflati intr-o stare de deschidere mentala, de dorinta de a sti, nu celor care sunt multumiti cu obiceiurile lor. Cred ca e rolul altora sa-i civilizeze pe acestia - producatorii de vin si cei din industria vinului in primul rand, nu al nostru, care ne rupem de la gura timpul necesar mazgalirii acestor randuri si facem munca de voluntariat pe banii nostri.

Ciprian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ciprian spunea...

Bineinteles ca e rolul altora sa educe gama de consumatori de care pomeneai. Sunt constient de asta si departe de mine gandul ca noi, bloggerii, am avea vreun sort de izbanda. Tocmai de asta sunt si asa deranjat si mi-am pierdut speranta: ca tocmai cei care TREBUIE sa faca ceva in acest sens, continua sa bata pasul pe loc, din diverse motive. De fapt, asta este cea mai evidenta concluzie care transpira din ceea ce se intampla la astfel de concursuri.

@Nick,

Hai sa nu ne imaginam nici macar prin absurd ce ar gandi iubitorii de PET :))

boris spunea...

Mi se pare ca se discuta prea mult in jurul acestui targ, in conditiile in care toata lumea buna a vinului a fost deranjata de nivelul evenimentului, consider ca cel mai bun lucru pe care il putem face, ar fi sa ignoram total astfel de evenimente. Mai durereros este faptul ca cei care se ocupa au participat in strainatate la targuri de profil si nu au invatat absolut nimic, si mai rau, ne reprezinta la aceste evenimente!

Mihnea Mironescu spunea...

Ei, acum doar n-o să băgăm capul în pământ şi să ne facem că nu ştim ce se întâmplă în jur! Eu cred că şi aceste umile luări de atitudine contează un pic, pentru că sunt convins că sunt şi oameni din industrie care citesc aceste postări şi comentarii. Uite ce bine merge Românica noastră cu atâţia oameni de calitate care preferă să se uite în altă parte decât să ia cumva atitudine împotriva hoţiilor, corupţiei, a mitocăniei ce se întâmplă în jurul nostru.

Unknown spunea...

Dragilor,
Ati remarcat ca DAVINO a participat la Vinvest 2010, dar nu a trimis nici o proba de vin in concursul cu medalii anterior atribuite. Oare de ce?

Ciprian spunea...

@Cristian,

Bine ai venit! Davino a participat la Vinvest doar pt a-si etala noua gama de retail, Faurar, din cate am inteles. De trimis probe, nu se incurca Davino cu asa ceva. la nivelul producatorilor seriosi se cunoaste prea bine situatia la astfel de concursuri. Nici la concursurile internationale, producatorii cu nume nu se incurca cu asa ceva...ce rost ar avea? In plus, poate cineva concura cu Tamaioasa de Vincon in acest moment? -:))). In continuare, ma mira incapatanarea celor de la Recas de a participa la asa ceva...

Ia uitati aici un link trimis de George: http://www.evz.ro/detalii/stiri/tamaioasa-vinul-anului-2010-892700.html

Aproape mi-au dat lacrimile, dar nici eu nu stiu de ce inca :))

George Mitea spunea...

Oricum, e interesanta aparitia Pietroasei vechi, printre participanti.
Iar comentariile la articolul tau, Ciprian, sunt o radiografie fidela a situatiei de fapt.
Apoi, bautorul de vin la PET nu ne citeste, dar am remarcat fenomenul ca producatorii, importatorii si vanzatorii au inceput sa ne citeasca. Ar trebui sa-i avem pe ei in vedere ca public-tinta, poate nu ne-am evaluat corect pana acum:)

Nick spunea...

George. Ai punctat decisiv. Bravo !

Ciprian spunea...

Nick,

George intotdeauna puncteaza decisiv :)

Anonim spunea...

Nn baiat pe nume Kong Fu Zi spunea acum vreo 2.500 de ani: Trebuie să ştii să perseverezi pentru a ajunge la echilibru. Trebuie să fii echilibrat pentru a avea posibilitatea să examinezi cu calm şi limpezime. Trebuie să examinezi cu calm şi vedere clară pentru a ajunge la linişte, la încredere. Trebuie să fi obţinut liniştirea, încrederea, pentru a putea discerne esenţialul lucrurilor. Când se discerne esenţialul lucrurilor, se poate atinge scopul. Un elev sarguincios nu are nevoie de profesor.

George Mitea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George Mitea spunea...

Profunditatea acestui citat din Confucius imi aminteste de Karate Kid (prima parte).
Pot si eu: Un amic, Kodo Sawaki spunea: "lasati zazenul sa faca zazen".
Ei, ce zici?

Ciprian spunea...

@anonim,
Asa, si?

@George,
Si a facut zazenul zazen au ba? :))

alibus spunea...

Cand te gandesti ca unii se chinuie sa deseneze cerculete pe etichete care sa semene cu niste medalii...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp