Cine "impusca" Oscar-ul?

vineri, 5 martie 2010

Dupa cum am mentionat si in scurta descriere privitoare la persoana mea, sunt un cinefil inrait. Daca-mi dati filme toata ziua, le-as viziona non-stop fara ezitare.

Duminica, 7 martie 2010, va avea loc a 82-a editie a decernarii premiilor Oscar. Cu toate ca, de ceva vreme incoace, acest show grandios a devenit mai degraba o farsa comerciala de toata jena, nu pot sa nu fiu curios ce film va iesi invingator. Nu de alta, dar cred ca este ultima sansa a Academiei Americane de Film de a-si spala pacatele prin acordarea acestei distinctii cui are si cele mai mari sanse, cel putin teoretic - The Hurt Locker. Filmul lui Kathryn Bigelow este marele favorit al "criticilor" anul acesta, dar situatia este ciudat de similara cu cea din 1997. Ce s-a intamplat atunci? Pai domnu' James Cameron s-a gandit sa faca atunci odios de mediocrul Titanic care a impuscat aproape toate premiile in acel an. Nu va spun ce filme, care bateau Titanic-ul la fund din toate pozitiile, au ramas cu buza umflata: Good Will Hunting, As Good As It Gets, Full Monty si, mai ales, favoritul meu - L.A. Confidential.

Anul acesta situatia se prezinta cam tot asa. Acelasi domn Cameron s-a gandit sa faca un film care, conform propriilor declaratii, are sa revolutioneze cinematografia - Avatar. Aceasta chestie sclipicioasa care se da drept film a rupt box office-ul de prin toata lumea si, bineinteles, s-a ales cu ceva nominalizari la Oscar. Fanii Avatar-ului pot sa ma injure sau sa ma considere un tampit care nu stie ce-i ala un film bun. "Chestia" regizata de Cameron are, intr-adevar, niste efecte vizuale de te da pe spate, cel putin pe cei care se lasa foarte usor pacaliti de astfel de tehnici de machiaj. Dar in rest este o insulta la adresa oricarui individ care mai stie si intelege ce inseamna de fapt cinematografia si ce presupune un film reusit. Dar, despre aceste aspecte, intr-un alt post dedicat special Avatar-ului.

In rest, cam toate filmele nominalizate saluta Avatar din mers. Dintre cele preferate de mine mentionez: The Hurt Locker (normal), Inglorious Basterds al lui Tarantino (un film prost inteles de multi dar care poate fi predat in scoli pentru regie si scenariu) si District 9. Nominalizarea acestuia din urma a fost o surpriza pentru mine cu toate ca este, de departe, cel mai bun si original film SF al anului trecut si de pe la Dark City incoace.

Deci, The Hurt Locker are cele mai mari sanse la Oscar anul acesta. Atunci e clar, va castiga Avatar :)). Punem pariu?

8 comentarii:

George Mitea spunea...

Pun.
Va castiga orice in afara de cel mai bun film.

Ciprian spunea...

Sincer, asta este un pariu pe care imi doresc sa-l pierd :))

Poate sa castige tot, dar in afara de cel mai bun film. Asta ar pune capac la tot ceea ce inseamna Oscar de la o vreme incoace (daca mai inseamna ceva)...

Si daca nu-i dau Oscar-ul lui Cristoph Waltz pr cel mai bun rol secundar, jur ca n-o sa ma mai intereseze aceste premii in veci :))

George Mitea spunea...

Oh, neamtul a facut un rol mare.
Dar si Matt Damon si Stanley Tucci.
Eu cred ca atat Hurt Locker, dar si A Serious Man sau Bestard au fost filme mai bune decat Avatar. O chestie de bun simt ar fi fost sa nu nominalizeze Avatar

Ciprian spunea...

Eh, bun simt :) Cand ala iti aduce miliarde la box-office, bunul simt da un pas inapoi...macar au avut decenta sa nu-l nominalizeze si la scenariu, ca altfel ar fi fost gluma secolului :))

Om vedea, dar ceva imi spune ca situatia din 1997 se va repeta. Sper sa n-am dreptate

lucian b. spunea...

uite ca n-ai avut dreptate :))

Ciprian spunea...

Lucica, s-a intamplat cum era normal sa se intample si ma bucur :) Hai ca-i mai dau o sansa Academiei, ca a luat si Waltz Oscar-ul :))

Nici George n-a avut dreptate, cum ca Avatar ia tot in afara de cel mai bun film: Hurt Locker l-a batut si la alte categorii; iar surpriza cea mare a fost Bigelow care i-a suflat premiul ex-ului Cameron :)) Yeesss!

George Mitea spunea...

Oricum, a fost un an prost.
Eu am vazut 7 din cele 10. Pe celelalte trei n-o sa le vad vreodata, nici daca ma leaga de scaun.
Up in the air a fost interesant doar datorita subiectului, A Serious Man a fost nominalizat doar deoarece era facut de fratii Cohen,si as putea continua. Doar Inglorius, o realizare ciudata, si Hurt Locker merita vazute. Primul e "cool", iar al doilea un film de razboi mai "neconventional"
Clooney iar n-a castigat- o sa-l mai nominalizeze de 10 ori fara sa castige, dar va peste 20 de ani premiul pentru intreaga cariera ca lui Peter O'Tool
Sandra Bullock si big mamma aceea- nu stiu ce sa zic, ca n-o sa vad filmele alea in veci, dar totusi...chiar in halul asta.
Jeff Bridges a fost ok.

Ciprian spunea...

George, iti dau dreptate. A fost un an slab pentru filme, cu multe dezamagiri. Inglorious este ciudat, dar sa nu uitam ca e vb de Tarantino; poate ideea a fost una mai ciudata, dar executia a purtat marca inconfundabila a "nebunului" :)

Hurt Locker mi s-a parut mai deosebit pt ca e, probabil, unul dintre foarte putinele filme moderne de razboi care nu implica judecati si propaganda ieftina (de ambele parti ale baricadei). Este o poveste simpla si bine spusa, aproape exclusiv din pdv al soldatului direct implicat in evenimente.

In rest, doar District 9 mi-a mai placut...

Despre Sandra Bullock nu comentez, ca n-o suport defel (am suportat-o doar in Speed)...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp