Kavarna si Balchik - micile bijuterii de pe litoralul bulgaresc (partea a 2-a)

luni, 14 septembrie 2009






Daca nu ati ajuns inca la Balchik, va spun de pe acum ca acest orasel face toti banii (foarte putini, de altfel). Din Kavarna, unde am fost cazati, nu sunt decat vreo 15 km pana in Balchik. Va recomand sa luati un taxi pana acolo pe care veti da in jur de 50 Leva dus-intors (aprox. 25 Euro). Daca sunteti mai multi, aceasta solutie va scoate din buzunar o suma mai mult decat rezonabila.

Deoarece am convenit cu taximetristul sa vina dupa noi la o ora prestabilita, am avut la dispozitie nu foarte mult timp pentru a ne invarti prin zona. In consecinta, am ales sa insistam pe zona de faleza a orasului, la capatul careia ne astepta deja celebrul palat al reginei Maria, cu minunatele sale gradini.

Cat m-am plimbat de faleza in cauza, am avut impresia ca ma aflu undeva in zona Coastei de Azur. Cum aceasta faleza este destul de intinsa, puteti gasi un numar impresionant de restaurante, hoteluri si barci cu motor ultimul racnet. Am uitat sa mentionez cumva ca am vazut si o gramada de yachturi scumpe? Ei bine, exista din abundenta in Balchik. Ce nu prea exista in acest loc minunat este o plaja in adevaratul sens al cuvantului. Asa ca cei care cauta asa ceva prin zona, nu prea vor avea succes. Oricum, puteti gasi o mica plaja amenajata chiar in fata castelului, pentru cei care vor musai asa ceva. Dar nu disperati - puteti ajunge imediat la Albena, aflata la circa 15 km de Balchik.

Limba neoficiala in Balchik este - ati ghicit - romana. Sunt o sumedenie de turisti romani si exista multe restaurante cu meniuri in limba romana si chiar ospatari romani, asa ca nu va fi greu sa va intelegeti cu ei.

Principala atractie a zonei ramane, fara indoiala, palatul de vara al reginei Maria a Romaniei. Bine, palat e cam mult spus; mie mi s-a parut mai mult o vila ceva mai deosebita din punct de vedere arhitectural. Cel mai mult surprinde prezenta unei minarete in constructia acestui edificiu care, de fapt, este marcat de ideile filozofice si religioase ale indragitei noastre regine. Aici puteti gasi laolalta motive crestine, musulmane, balcanice si orientale, totul imbinandu-se intr-un mod surprinzator de armonios.

Piesa de rezistenta a acestui complex este imensa gradina botanica care se intinde pe o suprafata de circa 65 000 mp, cu sute de specii de flori, plante si arbori. Pentru cei care cauta o oaza de liniste si pace, se poate aranja sa fiti cazati intr-una din vilele din interiorul complexului. In cele 2 ore cat m-am minunat pe acolo, nu am reusit sa cuprind intreaga suprafata a gradinii, asa ca alocati-va cateva ore bune de vizita pe aici. Exista chiar si o crama unde puteti degusta gratuit vinurile regale, dar puteti achizitiona si diverse editii rare si limitate ale altor producatori.

Cu regretul ca nu am reusit sa ma bucur in intregime de aceasta escapada in Balchik, am parasit mica bijuterie bulgareasca cu promisiunea ca voi reveni pentru o vizita mult mai consistenta pe viitor...

2 comentarii:

Mihnea Mironescu spunea...

Articolul tau imi starneste amintiri foarte placute legate de Balchik. Nu stiam ca poti obtine cazare chiar in incinta gradinii palatului, insa foarte linistit nu cred sa fie cu puzderia de turisti care cotrobaie gradinile! Poate noaptea.

Noi am fost de un 1 mai pe acolo, asa ca nu am prins parada de yahturi de care vorbesti tu. Insa m-au frapat 2 lucruri: preturile foarte rezonabile (am stat la un super hotel cu cativa galbeni pe noapte) si faptul ca personalul mai ca vorbea romaneste. Sau daca nu vorbea, avea afise si in romana. Deci un loc f. comod pt conationalii nostri.

Imi mentin recomandarea de a vizita restaurantul de la Dalboka - o crescatorie de midii de la marea neagra - este undeva in apropiere. E un adevarat fenomen, cand vei ajunge acolo ai sa intelegi ce vreau sa spun cu asta.

Ciprian spunea...

1. In mod sigur nu ai prins yachturile la vremea aceea. Acum se facea yachting in draci pe acolo :)

2. Sa stii ca, oricat de multi turisti erau pe acolo, tot mi s-a parut a fi liniste. Probabil este efectul acelor gradini superbe.

3. Cred ca stiu despre ce restaurant este vorba, mi-a povestit si un prieten care a mancat acolo despre el. Este cumva cel cocotat pe o stanca chiar la malul marii?

In mod sigur voi reveni in Balchik, sa vizitez ce nu am reusit acum. Dupa cum am si spus, am avut la dispozitie doar vreo 4 ore, cat sa vedem palatul si sa mancam ceva pe fuga. Oricum, am avut noroc cu taximetristul care a riscat sa ne ia 5 insi in masina, asa ca trebuia sa profitam de el la retur.

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp