Kavarna si Balchik - micile bijuterii de pe litoralul bulgaresc (partea 1)

luni, 7 septembrie 2009




Asa cum v-am promis mai demult, revin cu ceva impresii legate de mica mea incursiune pe litoralul vecinilor nostri bulgari, din aceasta vara. Ii multumesc pe aceasta cale lui Alin care mi-a reamintit prin ultimele sale postari pe blog ca aveam o datorie catre voi in acest sens :)

Voi incepe cu o scurta descriere a oraselului Kavarna, unde mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului. Ei bine, Kavarna este in primul rand un mic rai al iubitorilor de muzica rock/metal, aflat la circa 30 de km de Vama Veche. Va rog sa-mi spuneti daca mai cunoasteti un oras in care blocurile sunt pictate (la propriu) cu personaje ca Alice Cooper, David Coverdale, Glenn Hughes sau Lemmy de la Motorhead. In al doilea rand, intreaga zona este o rezervatie naturala foarte cautata de catre cei pasionati de vanatoare si drumetii. Exista si o mica plaja unde te poti relaxa (stiti, e senzatia aceea pe care cu greu o poti experimenta pe litoralul nostru) si unde poti face o baie in Marea Neagra care nu e atat de neagra ca la noi. In al treilea rand, primarul rocker din Kavarna a reusit ceea ce nu cred ca vor face in veci edilii de pe la noi; cu fondurile obtinute din organizarea de concerte, acest fan inrait AC/DC a reusit sa dea in folosinta un camp de eoliene si sa amenajeze un resort care va cuprinde cel mai mare teren de golf din aceasta parte a Europei. Cu siguranta, veti mai auzi de Kavarna pe viitor...

In rest, totul este mult mai ieftin decat pe plaiurile mioritice. Cazarea intr-un apartament cu 2 camere complet utilat m-a facut sa scot din buzunar "enorma" suma de 30 Euro/noapte (bani in care intra si o piscina aflata in complex). Cum apartamentul poate gazdui maxim 4 persoane, faceti un calcul simplu si vedeti cam cat poate plati o persoana pe noapte.

Puteti manca extrem de consistent intr-un restaurant bun fara a va iesi ochii din orbite la vederea notei de plata. Ca sa va faceti o idee: la cel mai bun restaurant din Kavarna - Sveti Georgi - am lasat 13 Leva (cam 26 lei) pe urmatorul meniu: o portie mare de kebab de porc cu garnitura de orez fiert, o portie de cartofi prajiti cu branza rasa, o bere, o cafea si 100 ml de cognac. Si credeti-ma, se poate manca in alte locatii chiar mai ieftin si la fel de bine.

Pe aici e destul de greu sa te intelegi cu bulgarii deoarece sunt putini care stiu macar o boaba de engleza. Dar acest aspect se va schimba pe viitor, cand Kavarna va intra puternic in circuitul turistic, asa ca nu va faceti griji.

Daca doriti sa vizitati imprejurimile aveti doua obiective principale: Capul Kaliakra, la care nu am reusit sa ajung cu aceasta ocaziune, dar ma voi intoarce special pentru o astfel de vizita; si oraselul Balchik, aflat la vreo 15 km de Kavarna in directia Albena.

In partea a doua, va voi spune si cateva cuvinte despre Balchik, marea revelatie a acestui scurt circuit bulgaresc...

3 comentarii:

Mihnea Mironescu spunea...

Sper ca ai fost si la crescatoria de midii Dalboka de pe langa Balchik, a fost fenomenal!

Ciprian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ciprian spunea...

Din pacate, a trebuit sa ne limitam la zona falezei si a castelului. Din lipsa de timp, deh...dar oricum mi-am propus sa revin pt o inspectie mai aprofundata a zonei

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp