Lectia de Chardonnay: Terre Precieuse 2012 vs. Terra Romana 2014

marți, 9 iunie 2015

Norocul a facut ca, intr-un interval de timp destul de scurt, sa incerc doua Chard-uri autohtone de mare angajament. Unul este deja binecunoscutul Terra Romana, de la SERVE. Celalalt a fost o premiera pentru mine: Terre Precieuse, produs de Domeniile Franco-Romane. Cu toate ca titlul ar lasa de inteles ca urmeaza  sa compar cele 2 vinuri, nu voi face acest lucru. Motivele sunt destul de simple; sunt deja 2 ani intre ele, stiluri si viziuni diferite asupra soiului respectiv.

TR nu mai are nevoie de prezentari speciale, cred ca a devenit deja un clasic printre amatorii de Chardonnay. Si in 2014, reuseste sa-si pastreze alura eleganta, influenta subtila a lemnului si acel strop de rafinament, mai rar intalnit pe ale noastre plaiuri viticole. Cu toate ca este un vin proaspat lansat, m-a surprins placut senzatia de integrare si echilibru pe care o afiseaza deja. Are si destul potential in fata, deci v-as recomanda sa puneti si cateva sticle deoparte. Nu strica niciodata.


In ceea ce priveste TP, trebuie sa recunosc faptul ca am fost lasat intr-un mare offside de acest vin. Cu toate ca am urmarit activitatea producatorului inca de la inceputurile sale, niciodata nu mi-a trecut prin fata un Chardonnay produs aici. Multumita lui Berbecutio, in sfarsit ne-am intalnit. Stilul afisat de TP este complet diferit de TR: mult mai direct, mai concentrat, mai intens si mai "carnos". Extrem de bine inchegat, cu aciditate aflata inca la cote inalte, plus un final consistent si bine definit. M-a dus imediat cu gandul la Burgundia. Dar nu la exemplarele din Chablis ci, mai degraba, la cele produse prin Puligny Montrachet sau Meursault. Da, atat de bun este, cel putin in viziunea mea. Nu tin minte sa fi baut ceva asemanator de pe la noi. Chapeau!


In concluzie, am avut privilegiul de a incerca doua vinuri autohtone de top, reprezentative pentru soiul din care sunt produse. Si asta, chiar daca se afla la poluri opuse, ca mod de exprimare si constructie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp