SERVE, dupa 20 de ani

marți, 4 noiembrie 2014

Dupa cum probabil ati aflat deja, SERVE a implinit 20 de ani de existenta. Adicatelea, cea mai longeviva crama cu capital strain privat din tarisoara noastra draga. Cu aceasta ocazie, saptamana trecuta a fost organizata o "adunare" generala la Casa Doina, un stabiliment dragut aflat in Bucuresti. Impreuna cu sotioara mea mult iubita, Diana, am acceptat cu drag invitatia de a participa la acest eveniment. Restul este istorie. Cam tot ce se putea afla despre evenimentul respectiv s-a scris deja pe bloguri si pe diverse retele de socializare.

Multa lume buna, cam toata floarea cea vestita a bloggerimii de vin, reprezentanti ai concurentei, distribuitori si alti prieteni de-ai casei, toti au tinut sa fie prezenti pentru a marca aceasta borna importanta din istoria viticulturii autohtone. Organizarea a fost excelenta, discutiile nenumarate, vinul a curs din toate directiile. S-au impartit si 5 premii pentru diverse persoane sau colaboratori care au contribuit la imaginea SERVE de-a lungul timpului. Dintre toate, cel mai interesant gest mi s-a parut acordarea unui premiu pentru, atentie, Vinarte. Da, ati citit bine, o crama de la noi premiaza concurenta. Cei care cunosc istoria celor 2 crame vor intelege imediat motivele unui asemenea gest. Nu cred sa mai fi intalnit la noi o asemenea situatie, in tara care a dus anormalitatea la rang de normalitate. Bravo celor de la SERVE si sper ca, pe viitor, sa mai avem parte de asemenea premieri si din partea altora. Poate in ceasul al 12-lea, ai nostri vor intelege ca singura sansa ca vinul romanesc sa fie cu adevarat apreciat in afara este colaborarea si nu moartea in chinuri a caprei vecinului.

Dar, in primul rand, nu trebuie sa uitam niciodata de cine a fost si ce a reprezentat contele Guy Tyrel de Poix. Industria noastra de profil datoreaza extrem de mult acestui corsican venit pe meleagurile mioritice, pentru a exploata potentialul viticol de aici. SERVE a fost, este si va fi mereu legat de numele contelui indragostit iremediabil de Feteasca Neagra. Nu sunt patriot de felul meu, cel putin nu in sensul clasic al termenului. Dar trebuie sa apreciez si sa ma simt miscat atunci cand un strain prinde radacini atat de adanci in solurile din Dealu Mare, incat ultima lui dorinta a fost sa fie inmormantat in tarana acestor locuri. Si totusi, mai exista cineva care a marcat cu varf si indesat cei 20 de ani de existenta SERVE: vinificatorul Aurel Rotarescu, omul din umbra vinurilor obtinute aici. Cred ca foarte putine crame de la noi se pot lauda cu performanta de a pastra acelasi vinificator atata amar de vreme. Si acesta este unul dintre secretele constantei in calitate. Trebuie sa stii exact ce este de facut pentru a tine steagul sus, iar Aurel Rotarescu a demonstrat ca stie exact ce face in acesti 20 de ani.

Dupa vinurile deja legendare, Cuvee Charlotte si Cuvee Amaury, miercurea trecuta am fost martorul unei lansari cu totul speciale: Cuvee Guy de Poix 2011, un vin obtinut din Feteasca Neagra 100%. Mai are rost sa explic motivul acestei lansari? Ma indoiesc, cred ca este destul de clar. Cu adevarat, una dintre cele mai reusite Fetesti Negre facuta vreodata la noi. Profil clasic, feminina dar totusi cat se poate de ferma structural, cu un nivel urias de alcool (15,5%), dar minunat de bine ascuns. Totul se leaga fara cusur inca de acum, dar cred ca va mai avea destule de spus in viitor. Este o editie limitata la 5000 de sticle, pretul va fi pe masura dar rcp-ul conteaza mai putin daca ne gandim la ideea din spatele vinului.

In concluzie, o seara foarte reusita si sper sa ne revedem la aniversarea a 30 ani. Daca ne-or mai tine ficatii si alte balamale ruginite pana atunci :D




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp