Deoarece vremea de afara nu lasa loc vreunui dram de inspiratie in reteaua mea neuronala, am considerat ca este nimerit sa va readuc in atentie unul dintre cele mai bune vinuri pe care le-am baut in "cariera" mea: Don Melchor 2007, produs de gigantul chilian Concha Y Toro.
Nu are rost sa intru in detalii privind istoria acestui vin icon din Chile, informatii pot fi gasite cu duiumul printr-un banal click pe Google. Dar pentru cei care au inca impresia ca Chile poate produce doar vinuri ieftine, pline de fruct si alcool, este bine sa aflati ca exista si o legiune intreaga de exemplare high end. Bine, sunt convins ca multe din acestea sunt facute dupa aceleasi principii enumerate mai sus, mai putin pretul, bineinteles. Totusi, Don Melchor a devenit celebru tocmai prin faptul ca s-a indepartat putin de la axioma respectiva. Iar legaturile sale cu Bordeaux, inca de la inceputuri, se simt si acum. Nu-mi ramane decat sa dau copy-paste la recenzia mea pentru Unvinpezi, pentru a va face o idee clara despre impactul vinului asupra simturilor mele. Pentru ca, intr-adevar, am avut parte de o experienta mai mult decat interesanta si edificatoare in ceea ce priveste nivelul calitativ la care poate ajunge un vin chilian.
"De obicei, atunci cand ma aflu in
fata unui vin cu adevarat fin, am tendinta de a nu abuza de diversi
descriptori. Prefer sa las vinul sa ma poarte in universul sau unic,
astfel ca simtul critic se duce in plan secund. Nu paleta aromatica este
importanta in cazul acestui Don Melchor, ci comportamentul sau intr-un
interval de aproape 24 de ore. Olfactiv, vinul evolueaza neincetat,
fiecare ducere a paharului la nas dezvaluind noi si noi arome.
Echilibrul este impecabil, concentratia perfecta a fructului fiind
completata fara cusur de o aciditate superba si de un munte de tanini
extrem de slefuiti dar, in acelasi timp, foarte fermi. Are o textura
fina, eleganta, nobila, care aminteste de marile vinuri din Bordeaux.
Structura sa este impenetrabila si indestructibila, ca si cum vinul este
protejat de un scut invizibil care nu permite factorilor externi sa
disturbe armonia propriilor elemente. Daca in Chile s-ar aplica aceleasi
criterii de clasificare din Bordeaux, consider ca Don Melchor ar merita
calificarea directa in liga premier grand cru classé. Necesita o aerare
indelungata, iar structura ii va permite sa reziste fara probleme inca
cel putin 15 ani de acum incolo."
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu