Conform Decanter, anul trecut a fost martorul unei cresteri semnificative a importurilor pe piata australiana, in timp ce exporturile au scazut. Astfel, importurile au crescut in valoare cu 4,2%, fata de doar 2,6% in 2010. In acelasi timp, valoarea vanzarilor pentru vinurile australiene a crescut cu 9,8%, ceea ce i-a facut pe multi vinificatori sa vada in asta o crestere in calitate a produsului autohton.
Credeti ca australienii isi fac mari probleme pe aceasta tema? Nicidecum, ba chiar multi vad in cresterea importurilor o oportunitate pentru podgorenii zonei. Troy Christensen si Corey Ryan (Crama McWilliam's) vad partea plina a paharului in toata situatia. Ambii au declarat ca mai multe importuri sunt benefice pentru consumatorul australian si, implicit, pentru vinul autohton. Pai cum vine asta, veti intreba intrigati? Nu ar trebui sa se instaleze panica generala, sa se ia atitudine? Nu neaparat, din cate se pare, si acum vine si punctul de vedere cel mai interesant, exprimat de Corey Ryan: "Cu cat australianul va bea mai multe vinuri de Rioja, cu atat va ajunge sa aprecieze mai mult Tempranillo, un soi foarte raspandit in Australia"
Ei da, iata un om cu viziune, dar una care poate parea ciudata pentru producatorii sau consumatorii de pe ale noastre plaiuri. As vrea ca si ai nostri sa dezvolte o asemenea filozofie si sa vada in importuri un imbold de a creste calitatea produselor mioritice. In schimb, cei mai multi vad in asta o chestie negativa, pe alocuri o adevarata amenintare la adresa vinului romanesc. Sau, mai rau, se aplica eternul si sanatosul principiu romanesc: "las-o ba, ca merge si asa"...
Do you Magnum?
Acum o săptămână