Swallowtail Feteasca Neagra 2006 - Vinarte (Romania)

joi, 12 mai 2011

Cred ca se cunoaste deja "pasiunea" mea pentru Feteasca Neagra. Am intalnit atat de putine exemple care sa-mi spuna ceva, incat cautarile mele in privinta acestui soi, sunt din ce in ce mai sporadice. Din fericire, Swallowtail fac parte din acea minoritate pomenita mai sus.

Culoare: sanatoasa, rubiniu intens si nu foarte "adanc", ceea ce e semn bun pt mine.

Nas: aici, vinul se prezinta destul de elegant, cu elemente ce indica maturitatea lui. Pe langa pruna dominanta, mai exista si alte nuante ce contribuie la complexitate: multa afumatura, lemn foarte bine integrat, tutun, ierburi aromate (mai ales, rozmarin). Nici zare de lactate. Victorie! Deci, se poate.

Gust: vinul a evoluat vertiginos in toti acesti ani. Atacul este catifelat si elegant, cu destule fructe de padure proaspete, prune, cirese negre si ceva condiment. Aciditate sustinuta, final mediu si post-gust persistent, marcat de cirese negre bine coapte, tutun si fum. In acest moment, aciditatea pare putin cam dominanta si iesita doar o idee din corp. Dar, per total, vinul este destul de echilibrat si rotund.

Un sfat: daca aveti ceva sticle ratacite prin case, pivnite sau mai stiu eu ce, e timpul sa le dati cep. Taninii sunt complet integrati, fruct exista dar aciditatea tinde sa preia controlul. Aceasta Feteasca Neagra evolueaza intr-un ritm rapid, asa ca e mai bine sa-l savurati acum, decat mai tarziu.

Pretul difera destul de mult, in functie de sursa: sa spunem, undeva intre 60-75 lei/sticla.

8 comentarii:

George Mitea spunea...

Ma bucur ca a fost ok. Exemplarul meu nu mi-a cauzat aceeasi placere.

Ciprian spunea...

Mda, ce sa spun? Chiar n-a avut nici un iz neplacut de genul pe care mi l-ai semnalat. Doar ca deja intra in declin, deja e matur chiar bine

Berbecutio spunea...

Felicitari pentru campionat!!! V-am tinut pumnii pana in ultima secunda cu TM!

Ciprian spunea...

Multumim, multumim! Dar inca nu zicem hop, pana nu sarim parleazul :)

Berbecutio spunea...

Sunt in dubii daca sa mai iau un 2006 sa vad si eu cum e (a fost), parca as merge pe nou nascuta 2008 (07 nu s-a facut, a fost un an mai slab). E 59 de lei aci la bloc :)

Ciprian spunea...

Mai bine mergi pe cea din 2008; totul e sa nu fie demultisor la bloc :)

Berbecutio spunea...

Inca nu a fost adusa...urmeaza, la comanda. Oricum Casa Bacchus pastreaza temperatura constanta, mai ales in anotimpul cald. Cat despre raspunsul de pe blogul Monei, nu stiu cat e de important cum se prezinta un alb carafat maine sau peste 7 ani, eu il beau pe loc :).

Am o FR Genius Loci 2007 la pastrare de cateva luni, pe langa care am strans inca vreo 4-5 mizerii, nu e soiul meu preferat, incerc sa ma contrazic cu Stirbey-ul asta. Oliver mi-a recomandat carafarea.

Ciprian spunea...

Mihai, este important, pentru ca asa deosebesti un vin foarte bun de unul special :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp