Asa cum a semnalat si Alibus, s-a mai batut un record in materie de vinuri celebre. Prin intermediul casei de licitatii Christie's, o sticla Imperiale (6 litri) de Cheval Blanc 1947 a fost vanduta pentru "banala" suma de $304.375. Da, ati citit bine. Daca multi se freaca la ochi pentru a se convinge ca vad bine, eu nu sunt deloc mirat de o astfel de performanta. Despre acest vin legendar am scris si eu pe blog si, dupa cum ma asteptam, la cat de putine sticle sunt ramase in circulatie in acest moment, era logic un astfel de rezultat in cadrul licitatiei respective.
In schimb, sunt intrigat de altceva in toata aceasta poveste. Si anume de formatul tip Imperiale. Ma intreb cat de bine a fost cercetata originea sticlei in cauza. Singura informatie sigura este ca vinul provine din pivnita unui colectionar privat si ca este una dintre extrem de putinele sticle de acest gen, existente pe piata. Din cate am citit pana acum, au fost destule cazuri de licitatii in cadrul carora au fost vandute sticle in format Magnum, Jeroboam sau Imperiale si care sunt foarte suspecte; vorbim, mai ales, de recolte dintre anii '20-'40, timpuri in care nici macar nu se lua in considerare imbutelierea in astfel de "mastodonti". Mai simplu spus, cel mai probabil sunt falsuri. Sa nu uitam ca problematicul 1947 si-a castigat reputatia legendara mult mai tarziu, iar Cheval Blanc, din cate stiu, si-a vandut vinul vrac pana prin anii '60. Iar sticlele din 1947 s-au dat la preturi ridicol de mici pana prin anii '70, trecand ca trenul prin gara la acea vreme. Asa ca nu vad rostul ca cineva sa imbutelieze in formate uriase, dat fiind un astfel de context.
In lipsa mai multor informatii suplimentare referitoare la acest Cheval Blanc 1947 Imperiale, imi pastrez rezervele cu privire la autenticitatea sticlei respective.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
Acum doua saptamani am citit urmatoarea stire : "Cateva sticle de vin frantuzesc, foarte rare, din colectia Cheval Blanc, datand din 1947, vor fi scoase la licitatie pe 16 noiembrie, la Geneva, impreună cu o colectie exceptionala de 460 de sticle de vin provenind de pe domeniul Romanee-Conti, a anuntat casa Christie's, citata de AFP. Cele patru vinuri rare, apartinand unui colectionar elvetian care a dorit sa isi pastreze anonimatul, au fost "reconditionate" in castelul Cheval Blanc din Saint-Emilion, fiind prezentate viitorilor cumparatori in sticle noi cu dopuri noi."
Sa fie printre astea si "damigeana" reconditionata de 300 mii $ ?
Am vazut live o astfel de reconditionare la rieslinguri din anii '70; practic se inlocuiesc dopurile de pluta cu altele noi, are loc o usoara filtrare pt. a indeparta eventualele depuneri, sticlele sunt "toaletate" si se aplica etichete nou-noute in cazul unor livrari (vinurile sunt pastrate in pivnite umede si cu mult mucegai, fara eticheta si capison).
Forin,
Este posibil, cine stie? Deocamdata nu stiu decat de vanzarea acestui Imperiale prin Christie's. Dar reconditionarea nu explica formatul acestei sticle. Ok, se inlocuieste dopul, capisonul, eticheta, dar nu am auzit sa se inlocuiasca si recipientul in sine. Aici ramane "materialul brut". Deci, cu alte cuvinte, posesorul vine la reconditionare cu tipul respectiv de sticla; doar daca nu se poate cere cumva sa-ti toarne 8 sticle normale intr-un Imperiale :)) In concluzie, daca vin cu un magnum, eventual imi schimba sticla tot cu un magnum...cu toate ca nu vad de ce ar schimba cineva sticla in sine.
Dupa cum am zis, mi se pare suspect acest format pentru o recolta din anii '40. Si nu o spun doar eu, ci aceasta problema au ridicat-o destui implicati in fenomenul licitatiilor de vin. Plus contextul de care aminteam in post-ul meu...
Cine stie? Cert e ca s-a vandut :)
Mda, acum am citit si eu stirea respectiva; este vorba de aceleasi sticle (mai era un Jeroboam si un Marie-Jeanne)...
Cu toata reconditionarea facuta la chateau, imi pastrez doza de scepticism asupra autenticitatii. Ma rog, sa fie sanatosi! :)
... si alta chestie citita tot pe tema asta, "cica astia de la Cheval au degustat lichidul din damigeana, apoi au cazut de acord precum ca, vinul e fantstic de bun si mai poa' sa doarma linistit inca 50 de ani".
Iti dai seama, au mai tras fiecare din mahari cate un gat din aia 6 litri (unii au mai dosit o "cinzeaca" pt sotie, rude, etc), apoi cu groaza au remarcat ca sticla e cam goala.
Ce sa faca, ce sa dreaga ... la repezeala au bagat un zaibar din ala grand cru, au pus dop si gata "mai tine o juma' de secol", daca nu-s baga nimeni nasul. :)
:)) Stai linistit, nu si-l baga nimeni :D Vinurile astea nu vor fi baute niciodata. Cu naiba te mai dai mare dupa aceea?
Chiar in seara asta am auzit de reconditionari si zice chiar ca s-ar completa nivelul de vin din sticla in caz ca a scazut. cu ce? de preferat din alta sticla din acelasi vin? :)
@Cazan cu Vin,
Asa este, se mai face si chestia asta; chipurile cu vin mai tanar, dar din recolta buna :) Anyway, am citit si eu ieri despre cel mai mare caz de frauda investigat pana acum - cel care implica si celebrele sticle de Lafite 1787 (alea cu initialele lui Th. Jefferson). Bineinteles, tot Christie's e in centrul atentiei, plus o intreaga retea de falsificatori de vinuri celebre. De fapt, Christie's a fost data de mai multe ori in judecata pt astfel de motive. Partea proasta e ca-i foarte greu sa demonstrezi practic astfel de falsuri. Aaa, si ghici cine a mai trecut prin sala de judecata? Americanu' nostru preferat - Parker :D Se pare ca si el a fost atras in retea, cu voia sau fara voia lui, inca nu se stie. In plus, cum era de asteptat, obiectele falsurilor au fost, in proportie covarsitoare, tot formate mari gen Magnum, Jeroboam, etc. Se stie clar ca astfel de formate sunt cele mai cautate de colectionari, deci...
Trimiteți un comentariu