Chateau La Tessonniere 2004 - Medoc Cru Artisan (Franta)

joi, 4 noiembrie 2010

Cu acest vin am avut mare noroc. M-a costat aproape 20 de lei in Carrefour, si cu totii stim peste ce se poate da intr-o sticla de Bordeaux la acest pret. Trebuie sa recunosc ca, atunci cand vine vorba de Bordeaux, am doua mari obsesii: una ar fi legata de vinurile vechi din aceasta regiune; cealalta are o tendinta ceva mai masochista, in sensul in care imi place sa experimentez la nivelurile inferioare ale clasificarilor oficiale din zona. In continuare, contrar opiniilor generale, sunt convins ca Bordeaux poate oferi un bun raport calitate-pret, daca sapi indeajuns de mult si daca te informezi temeinic inainte. Sunt o gramada de producatori mici care se zbat sa-si vanda vinurile si care nu se bucura de acoperire mediatica, cum este cazul cru classe-urilor. Bineinteles ca exista o gramada de posirci ordinare in zona, dar asta nu insemana ca trebuie sa generalizam si sa formam impresia falsa ca Bordeaux merita efortul doar la nivel de cru classe-uri si cateva cru bourgeois-uri. Cu informatie si noroc, se poate obtine placere destula si la baza piramidei. Si, sa fim seriosi, o astfel de axioma este valabila pentru orice regiune viticola a lumii, nu numai pentru Bordeaux.

Si acum, cateva informatii suplimentare despre nivelul de clasificare al acestui vin pe care l-am savurat de curand. Avem de-a face cu un Cru Artisan, o treapta de calitate de care sunt convins ca n-a auzit mai nimeni. Teoretic, aceste vinuri se afla, calitativ vorbind, imediat sub cele clasificate cru bourgeois. Clasificarea in cauza are o vechime respectabila, de aproape 150 de ani. Disparuta la un moment dat din peisaj, aceasta a fost repusa oficial in drepturi depline in 2006. Pentru a putea fi un cru artisan, trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii: proprietatea sa fie de mici dimensiuni (de obicei, sub 6 ha), si sa fie condusa de o singura familie care se va ocupa cap-coada de tot ceea ce inseamna ingrijirea podgoriei, cules, vinificat, imbuteliat si marketing. De aceea am si spus ca, teoretic, aceste vinuri sunt sub cele cru bourgeois; practic, clasificarea in cauza nu prea are de-a face cu nivelul de calitate. Drept urmare, au fost raportate destule cazuri in care vinurile cru artisan au batut la fund multe cru bourgeois cu pretentii mult mai mari, in diverse degustari.

Dar sa trecem si la acest Chateau La Tessonniere 2004, un vin nebaricat (incredibil, nu?!!), dar invechit 18 luni in cuve. Este un cupaj de vreo 52% Merlot, 46% Cabernet Sauvignon si 2% Cabernet Franc.


 Culoare: medie ca intensitate, rubiniu destul de deschis.

Nas: trebuie sa spun ca nasul a fost punctul forte al vinului; la inceput, un puternic miros floral si mineral, atat de tipic pentru Medoc. Dupa o vreme, au inceput sa iasa la iveala note timide de fructe rosii, pamant, piele si tutun; dupa inca vreo ora, nuante puternice de masline negre si cutie de lemn, plus o senzatie cremoasa, interesanta, mai ales ca vinul nu a vazut baric la viata lui. Sincer, la banii astia, nu ma asteptam la un nas atat de complex, curat si care sa evolueze in continuu.

Gust: corp mediu, chiar cred ca unora li s-ar parea subtire; mie mi s-a parut a fi destul de elegant, retinut in fruct, dar nu auster; aciditate buna pe final, precum si taninuri bine fixate. Post-gust dominat de ceva pruna, dar din aceea naturala, stiti? Nu afumata, nu supra-coapta. Nu este ceva complex, dar este bine facut; atat de usor curgatoriu pe gat, cu un nivel de alcool old school - 12,5% - si plin de tipicitate, chiar si la acest nivel umil de clasificare.Gustul nu se ridica la nivelul nasului, dar ce naiba as putea cere de la un Bordeaux la banii astia? In plus, cred ca mai poate rezista inca vreo 2-3 ani in stadiul asta.

O surpriza foarte placuta si neasteptata. Un vin sincer, fara pretentii dar plin de caracter. In mod sigur, am avut si noroc dar, ca sa folosesc limbajul de lemn al sportivilor, si norocul face parte din joc, nu-i asa?

12 comentarii:

sunmirror spunea...

Se pare ca ai facut o descoperire frumoasa. :) L-ai vazut la raft, te-ai documentat si apoi ai cumparat? Sau ai vazut clasificarea "Cru Artisan" si te-ai riscat? Banuiesc ca e a doua optiune, din moment ce zici de noroc...

Unknown spunea...

Curaj mare. Eu recunosc: zona Bordeaux din supermarket nu există :)

Ciprian spunea...

@sunmirror,

cam asa a decurs treaba; ce-i drept, la astfel de mici producatori nici nu gasesti multe informatii, dar poti compensa printr-o cunoastere a zonelor din Bordeaux, clasificari, etc. Nu este nimic garantat, doar ca exista ceva mai multe sanse sa gasesti ceva baubil in astfel de cazuri. Mentiunea cru artisan a contribuit si ea. E cate putin din fiecare, stii cum se spune :)

@cazan cu vin,

Nu e chiar asa mare curaj, atata timp cat nu golesti un cont bancar gras pe un vin :) Carrefour are o selectie destul de buna de Bordeaux - partea proasta sunt conditiile de stocare. Daca e sa iei ceva, e bine sa profiti de festivalul vinului din toamna, cand primesc marfa noua. Am incercat mai multe vinuri ieftine din regiune de la Carrefour si pot spune ca nu am dat, pana acum, de vreo posirca ordinara; toate au fost baubile si destul de corecte...

Mihnea Mironescu spunea...

Destul de straniu ca un vin care nu a vazut lemnul (sau spuneai doar de baric?) poate da arome de piele, cutie de lemn, tutun etc. Aceste note nu prea vin din struguri sau drojdii, ci din lemn - fie el butoi, baric sau chipsuri.

Cand e festivalul vinului la Carrefour? Sau a fost deja?

Ciprian spunea...

Mihnea, sau poate vin din sol :) Conform site-ului lor, vinul nu este baricat, este invechit in cuve din inox. Cred ca s-a format o parerea cam aiurea ca astfel de arome vin musai din butoi. Ceva imi spune ca nu e litera de lege; aromele de care pomeneai nu iti sareau in nas, dar erau acolo. Sa nu uitam ca vinurilor de Medoc, mai ales, li se asociaza nuante de tabac si lemn de cedru, dar absolut nimeni nu le atribuie baricarii - ci, mai degraba, tipicitatii soiurilor din zona respectiva...

Ciprian spunea...

Scuze, uitasem :) A fost deja festivalul vinului in Carrefour, e cam pe la jumatatea lui septembrie

Ciprian spunea...

Si inca ceva :) Notele de piele, eu le asociez mai mult cu cele pamantoase, decat cu cele evident venite de la baric...

Ciprian spunea...

Mihnea, pentru ca m-ai facut sa cred ca nasul meu a luat-o razna, m-am informat :))

Se pare totusi ca nu sunt singurul nebun care detecteaza piele in vinuri nebaricate. De exemplu, Torbreck Juveniles, un vin invechit in cuve: http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=63848. Cuvantul "leather" apare destul de des pe acolo :))

Ma gandesc ca acest Tessonniere are si ceva ani peste el, poate si-a dezvoltat ceva arome secundare intre timp...

Mihnea Mironescu spunea...

Da, am citit si eu intre timp, si se pare ca aromele de piele apar ca arome tertiare (nu secundare, alea sunt date de drojdii si fermentatie, inclusiv malolactica). Insa eu am asociat pielea mai degraba cu lemnul, nuantele acelea putin chimice, de geaca de piele. Deci revenim la eterna problema a referintelor aromatice... Offf.

Ciprian spunea...

Hehe, pai referintele aromatice tin de fiecare nas in parte. Parerea mea :) Fiecaruia dintre noi ii poate mirosi altceva in acelasi vin, de aceea exista sute de pareri impartite si de aceea e frumos jocul :)

Scuze, tertiare am vrut sa spun si eu dar mi-a iesit secundare, my bad... Ce te faci ca am citit la unele vinuri nebaricate cum unii au detectat vanilie :)) Atatea nasuri, atatea referinte aromatice

horia spunea...

Ciprian, mai sunteam cativa care am auzit de Cru Artisan, de ce esti rau?:)Te-astept la Goodwine!:)

Ciprian spunea...

Horia, multam pt vizita! Ehh, am mentionat ca n-a auzit "mai nimeni", deci am lasat o portita de scapare :)

Vin, vin la Goodwine :) Sper sa ne identificam pe acolo :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp