La Croix D'Austeran - Bordeaux Rose 2009 (Franta)

luni, 9 august 2010

Nu prea imi pot explica, intr-un mod decent, de ce nu ma dau in vant dupa rose-uri. Poate ca, pe undeva, le consider un soi de hibrid nereusit si cam inutil, un fel de ratacitori in intuneric si care se straduiesc sa iasa la lumina. Doar ca nu prea reusesc cu adevarat. Poate pentru ca cele mai multe rose-uri incercate de mine s-au dovedit ori mult prea dulci, ori mult prea confectionate si cu niste caracteristici asemanatoare unor odorizante de camera. Asa ca, atunci cand dai de un vin care iese putin din schema de mai sus, incepi sa-ti reconsideri usor pozitia. Am devenit un fan? Nicidecum. Mai e mult pana cand un rose va inlocui cu succes un vin alb fresh pe timp de vara.


Acest Bordeaux Rose mi-a picat in mana prin amabiltatea unei persoane foarte dragi mie. Nu da pe afara de complexitate si nici nu vrea asta, un lucru evident de la primele adulmecari. Nasul este destul de timid, cu note de fragi, putine capsuni si foarte mult grapefruit rosu.In gura, este cam aceeasi poveste. Vinul este fresh, neasteptat de echilibrat pentru categoria sa, aciditatea este prezenta exact in doza care trebuie. Notele dominante sunt, din nou, cele de grapefruit rosu, ceea ce nu ma deranjeaza defel. Pe final se simt vagi urme de fructe de padure. Servit bine racit, acest vin mi-a oferit destula placere, mai ales datorita naturaletii sale. Dar, ceea ce m-a atras la el, a fost tocmai austeritatea lui, lipsa trilioanelor de fructe "confectionate" care razbat de obicei in astfel de cazuri, doar pentru a fi pe placul multora . Aa, da, am mentionat ca este sec pana in maduva oaselor? Nici urma de zahar rezidual. Bordeaux nu se dezminte nici cand vine vorba de un banal rose. Mai  e nevoie sa mentionez ca vinul in cauza ar merge ca uns si in compania unor mancaruri usoare? Ahh, tocmai am mentionat. Un ultim aspect demn de semnalat ar fi nivelul clasic de alcool: 12,5%. In zilele noastre, e foarte greu sa mai gasesti asa ceva, chiar si rose-urile incepand sa escaladeze scara absurdului si ajungand la 13,5-14% alc. Vinuri de vara, huh?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp