Ullage - ce ar trebui sa stim despre acest fenomen

joi, 15 iulie 2010

Nu stiu cati dintre iubitorii de vin sunt familiarizati cu acest termen: ullage. Bineinteles, mai mult informatii puteti gasi pe wiki, dar si pe alte sute de site-uri de specialitate. Pe scurt, in domeniul care ne intereseaza, ullage reprezinta spatiul aflat intre baza dopului si nivelul lichidului (al vinului), sau poate da numele fenomenului de evaporare care creaza acest spatiu. Pe langa sticla propriu-zisa de vin, fenomenul este aplicabil si in cazul butoaielor. Orice sticla de vin dotata cu un dop de pluta se preteaza acestui fenomen, datorita oxigenului care se infiltreaza prin porii dopului in acest spatiu de care aminteam mai sus.

Si mai important, nivelul acestui ullage este foarte mult influentat de conditiile de stocare, mai bine zis de schimbarile de temperatura la care sunt supuse sticlele de vin. Si exact aici vroiam sa ajung pentru ca, prin verificarea atenta a nivelului de lichid din sticla, ne putem face o idee asupra conditiilor de pastrare a diverselor vinuri. In exemplele de mai jos, am preferat sa pastrez termenii din limba engleza. Pentru conformitate, "neck" reprezinta "gatul" sticlei, iar "shoulder" face referire la "umerii" acesteia. Oricum, imaginile vor vorbi de la sine.

 Si acum, explicatiile general acceptate pentru fiecare tip de sticla de mai sus:

1. Sticle de tip Bordeaux (stanga), si tipul cel mai des intalnit pe rafturi:

In neck (IN) - nivel normal pentru orice vin tanar; in cazul unui vin vechi, semn ca acesta a fost pastrat in conditii excelente.
Base neck (BN) - nivel normal pentru vinuri tinere sau ceva ma vechi; pentru vinuri de peste 25 ani, semn al pastrarii in conditii excelente.
Top shoulder (TS) - nivel standard pentru vinuri mai vechi de 10 ani; pentru vinuri de peste 25 ani, semn al pastrarii in conditii excelente; pentru vinuri tinere, nu e de bine, a se evita eventuala achizitie.
Mid shoulder (MS) - nivel normal pentru vinuri de 30-40 de ani; in cazul celor mai tinere, poate indica conditii slabe de pastrare sau un dop degradat.
Low shoulder (LS) - nivel normal pentru un vin vechi de peste 40 de ani; in rest, nu este un semn prea grozav.

2. Sticle de tip Burgundia (dreapta) - pentru ca forma acestora nu permite o clasificare a nivelului de lichid, se aplica o masuratoare incepand de la baza dopului.

2 cm - nivel excelent pentru orice tip de vin, tanar sau vechi.
3-5 cm - nivel standard pentru vinuri mai vechi de 10-12 ani si chiar mai vechi; 3 cm ar indica conditii excelente de pastrare pentru vinuri mai vechi de 25 de ani.
5-7 cm - nivel normal pentru vinuri mai vechi de 30 de ani; in rest, a se evita pe cat posibil.

In mare, cam asa s-ar citi indiciile prezente in imaginile de mai sus. Totusi, aceste comentarii nu au decat un rol indicativ si nu sunt litera de lege pentru toate cazurile. Trebuie retinut ca, in cazul vinurilor tinere, nivelul de lichid in sticla poate fi determinat si de decizia in acest sens a fiecarui producator in parte.

De ce ar trebui sa luam in seama aceste indicii? In primul rand, este util celor care ahizitioneaza vinuri de pe internet si nu numai. Deasemenea, cei interesati de vinuri vechi pot avea mult de castigat daca ofera atentia cuvenita acestui aspect. Indiferent de sursa virtuala de unde va aprovizionati, va recomand sa cereti inainte poze ale produselor dorite. Pentru ca nu puteti inspecta personal acele sticle, analiza nivelului de ullage poate fi un indicator destul de eficient cat priveste conditiile de pastrare. Este o metoda infailibila? Nicidecum. Dar in lipsa altor metode mai eficiente, aceasta ramane una de luat in seama. Sa nu uitam ca marile case de licitatie folosesc aceasta analiza inainte de a achizitiona loturi de vinuri vechi, in special.

La sfarsit, va las in compania altor exemple "pe bune"...

Chateau Leoville-Poyferre 1943: daca acest vin este autentic, nivelul este unul incredibil pentru o asemenea varsta

Chateau Latour 1974: nivel excelent, semn al conditiilor bune de pastrare; pe deasupra, mai are si un pret foarte bun pentru o astfel de sticla :)


Chateau Haut-Brion 1973: aici avem un caz mai special datorita formei atipice a sticlei; sa spunem ca este un nivel normal pentru varsta vinului, dar cu rezervele de rigoare

7 comentarii:

Bogdan Bocse spunea...

saptamana trecuta, povesteam cu Florin Ionescu (Crama Oprisor) ca pentru anumite vinuri (daca nu ma insel se referea la Penfolds Grange) acest ullage se completeaza periodic (o data la cativa ani) de catre producatorul vinului. ce e interesant este ca aceasta operatiune se poate defasura si "acasa" la detinatorul vinului. asta cu condita ca "acasa" sa aiba in componenta si o pivnita care sa asigure conditiile prielnice de pastrare.

Ciprian spunea...

Salut Bogdan!

nu stiu daca se poate face in cazul sticlelor, dar e sigur ca se poate face in cazul butoaielor...

Bogdan Bocse spunea...

eu asa am inteles ca se face si in cazul sticlelor, oricum mai studiem... :)

Bogdan Bocse spunea...

iata si dovada: http://www.penfoldsgrangeforsale.com/clinics.php

"Bottles with low levels (where the wine has dropped into the 'shoulder' of the bottle, a condition called ullage) may be opened and tasted. Owners, many of whom have carefully cellared and tended to the wines for 15 years and more, get the chance to taste the rewards of their patience. If the wine is judged to be in good condition it is topped up with a more recent vintage of the same wine, recorked, and a Clinic back label is affixed, certifying the wine for quality."

asadar ti-l completeaza, dar cu un Grange mai tanar.

am verificat Grange-ul din anul meu de nastere: 362 euro.

Ciprian spunea...

Bogdan,

mersi pt informatiile suplimentare :) Mda, interesant, dar metoda mi se pare cam aiurea, in sensul in care iti toarna vin mai tanar peste celalalt; daca ullage-ul e mare, cred ca noul vin poate influenta ceea ce a mai ramas in sticla. E doar o parere...

Daca-mi spui anul tau de naster poate iti gasesc un Bordeaux la pret mai bun :))

Bogdan Bocse spunea...

metoda e intr-adevar ciudata, insa cred ca cei mai multi care cumpara un Grange nu o fac neaparat pentru a bea vinul, ci pentru a face o investitie. cand iti permiti sa ai un departament care se ocupa doar cu asa ceva inseamna ca exista un interes ridicat al cumparatorilor in a-si certifica si verifica investitia.

1983 :)

radu rizea spunea...

Din cate stiu, se practica si completarea cu un vin mai tanar - acelasi producator, acelasi nivel, productii comparabile calitativ - la redopuire, nu la servire, astfel incat vinurile sa aiba timp sa se infrateasca...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp