Adieu, les Bleus! Adieu, Feteasca Neagra!

vineri, 18 iunie 2010

Exista justitie! Mexicanii verzi su razbunat magaria din barajul Franta-Irlanda. Cat iubesc Franta pentru vinurile sale, tot asa nu-i suport pe frantuji la fotbal. Bine, cati francezi get-beget or mai fi prin nationala distrusa de tovarasul Domenech. Deci, Franta e pregatita sa-si faca bagajele, dupa un sejur meteoric prin Africa de Sud.

Ziua de ieri a prilejuit inca o sueta la George, eveniment care s-a lasat, cum era de asteptat, cu o serie de sticle destupate. Sa purcedem...

1. Cuvee Carmenere 2005 - Misiones de Rengo (Chile)
-  dupa cum stiti deja, vinurile Lumii Noi nu prea ma coafeaza. Dar acest Carmenere chilian a fost o exceptie. In primul rand, datorita faptului ca este un vin ceva mai echilibrat decat m-as fi asteptat. Este plin de fructe, dar in doze acceptabile. Nu este acel gem atat de prezent prin vinurile californiene sau australiene. Culoare: rubiniu intens, cu ceva reflexii violete. Nasul: a evoluat in continuu de-a lungul a cateva ore. Mai intai, multa ciocolata, fructe negre si condimente; ceva mai incolo, note intense de piele, putin pamant, ciocolata amaruie. Gustul: vinul are o structura densa, este concentrat, din nou ciocolata si fructe negre foarte coapte. Post-gust dominat de note accentuate de visine, final destul de lung si persistent. Trebuie sa recunosc ca acest Carmenere mi-a placut tocmai ca este un exemplu echilibrat, fara note dominante de baric 100% nou, este fructuos dar nu peste masura. Este o combinatie reusita de New World cu ceva complexitate de Old World. Inca astept un exemplu autohton care, la 60 de lei, sa ofere o asemenea densitate si complexitate...

2. Chateau Terrey-Gros-Cailloux 2004 - St. Julien (Franta)
- un Bordeaux pe care asteptam de multisor sa-i dau cep. Vinul este unul clasificat Cru Bourgeois, mai pe romaneste, urmatoarea treapta de calitate sub Grand Cru Classe. Anul 2004 a fost unul clasic, cu vinuri ceva mai austere, fruct mai retinut dar cu o structura buna si sanatoasa. Daca mai pun la socoteala si faptul ca producatorul de fata vine din celebra comuna St. Julien, aveam destule motive sa fiu nerabdator. Din pacate, am fost dezamagit de rezultatul final. Totusi, tind sa cred ca nu vinul in sine este responsabil pentru aceasta dezamagire. In mare, au fost prezente mai toate ingredientele clasice ale unui St. Julien autentic si care imi plac la nebunie: note de pamant, mineralitate puternica, fruct subtil, structura buna, aciditate ridicata. Dar, per total, mi s-a parut un vin obosit. Prima data, atat eu cat si George am presupus ca vinul este adormit, inchis, ceva normal pentru un Bordeaux cu asa pedigree. Totusi, stand si anlizand mai atent culoarea sa destul de fada cu o pronuntata bordura caramizie, am ajuns la concluzia ca oboseala respectiva vine de la depozitarea deficitara pe rafturile din Carrefour. Pacat, deoarece mi-a fost clar ca acest vin a avut si zile mai bune...

3. La Putere Feteasca Neagra 2008 - Cramele Recas (Romania)
-  Oioioioi si vai vai vai! Pentru inceput, va las sa cititi ce a avut Vali de spus despre acest vin. Ati citit? Suna bine, nu-i asa? Ei, draga cititorule, nu stiu ce sticla a degustat Vali, dar stim sigur ce am degustat noi aseara. Si, in nici un caz, nu am ajuns la un numitor comun cu recenzia de mai sus. Cel putin, eu nu...Culoare meseriasa, rubiniu intens. Iar, pentru mine, totul s-a oprit cam aici. Nasul: ori am ajuns eu extrem de sensibil, ori toate Fetestile Negre de ceva timp incoace imi miros a o combinatie ciudata de vanilie si cascaval, sau lactate, naiba sa le ia! A, da, si completata de izul ciudat de betisoare chinezesti. Poate nu este cel mai insuportabil nas, dar a inceput sa mi se para a fi ceva "fake", confectionat. O fi asta tipicitatea de soi? Sau, mai degraba, este un rezultat al unei baricari feroce si complet scapate de sub control? Sunt confuz, nu stiu ce sa mai cred. Oricum, adevarata problema nu e nasul, ci structura vinului atunci cand il plimbi prin gura. Nu mi s-a parut catifelat, ci de-a dreptul subtire. Dar subtire rau. Exista ceva fruct, aciditate bunicica dar absolut toate componentele sale se disperseaza care-incotro, fara nici un orizont clar, bine definit. Singura scuza pe care o poate prezenta este ca am nimerit o sticla cu probleme. Iar eu cred ca renunt definitiv la a mai incerca vreo Feteasca Neagra. Mai ales cand vad ce reusesc chilienii cu al lor mult-iubit Carmenere...

In rest, s-auzim numai de bine!

17 comentarii:

Anonim spunea...

Acum, la Feteasca neagra, pe care dintre voi doi sa va cred? Tu ce zici?

Ciprian spunea...

Anonim,

dupa cum am si spus, e posibil ca asta a noastra sa fi fost o sticla cu probleme. Nu trebuie sa crezi pe nimeni, sa nu cazi in capcana celor multi care beau vinuri exclusiv pe baza a ceea ce spun altii :) Nu cer nimanui sa ma creada, e vb de o parere personala asupra unui vin sau altul, in principal bazata pe gusturile care ma coafeaza...

Chiar daca acea Feteasca Neagra ar fi avut pe ea mai multi muschi, nasul de care aminteam tot m-ar fi dat inapoi. Dar, din nou, e foarte posibil ca unii sa prefere astfel de arome. De gustibus...

Anonim spunea...

Anonim de ce nu cumperi o sticla de Feteasca respectiva o bei si apoi scrii aici cum ti sa parut. Mi se pare cel mai fair.

Cosmin

Ciprian spunea...

Cosmin,

si eu prefer sa fac acelasi lucru. De exemplu, nu as ezita sa iau un Bordeaux notat de Parker cu 86-87 pct :)) Nu de alta, dar ii stiu prea bine preferintele si e cel mai probabil ca acel vin sa fie pe gustul meu. Totul se reduce la preferintele personale, pana la urma

George Mitea spunea...

Despre feteasca neagra, am gustat-o si azi. Cred ca e un pic "dusa". Altfel nu-mi explic gustul acrisor. Iar corpolenta...care corpolenta? Ciudat nu, ca un vin nefiltrat adus din Chile, din 2005, e ok, iar feteasca neagra lansata in ianuarie 2010 e in halul asta?

Ciprian spunea...

George,

deci e clar...o fi dusa, dar in ce sens? Vorba ta, un vin lansat acum cateva luni sa ajunga in halul asta?

George Mitea spunea...

Trebuie sa fie ceva in neregula, nu mi-ar veni sa cred ca asta e vinul despre care vorbeau Mihnea si Vali.

Anonim spunea...

Zici ca vinurile Lumii Noi nu te "coafeaza"? Oi fi chel? :-)
Eu cred ca nu ai baut ce trebuie din multele vinuri produse in Lumea Noua. Asa, ca fapt divers, ai gustat Don Melchor (cabernet produs de Concha y Toro)? Cel din 2005 e mortal si, din pacate, nu mai am decit o singura sticla :-) Tot ei au si un carmenere foarte bun - Terrunyo. Silver Oak ai gustat? De Screaming Eagle nu te intreb ca nu vreau sa fiu rau :-)
Nastratin

Ciprian spunea...

Anonim Nastratin,

Se intampla ca Don Melchor sa fi baut. E un vin chiar foarte bun, dar se pare ca nu ai inteles prea bine ideea cu Lumea Noua si de ce nu ma dau eu in vant dupa vinurile sale. Daca citesti atent ceea ce am scris despre acest Carmenere de la Misiones, cred ca reiese clar faptul ca am fost impresionat de el.

Acum nu vrea sa creada nimeni ca resping toate vinurile Lumii Noi. Nicidecum. Nu am nimic cu acele vinuri care sunt facute bine, sunt mai echilibrate, mai complexe. Dar, in acelasi timp, e vorba de gusturile si preferintele personale. Exemplele pe care mi le-ai dat sunt exceptii de la regula. Silver Oak? Screaming Eagle? Scuza-ma, dar acestea sunt doar cateva "trofee" pe care oricum si le pot permite foarte putini. Cu doar cateva flori nu se face primavara...crezi ca nu mi-ar conveni sa beau doar Screaming Eagle sau Penfold's? Si chiar daca mi-as permite, asta nu inseamna ca imi voi schimba radical parerea despre Lumea Noua. Este vorba exclusiv despre o preferinta a unui stil, iar eu prefer vinurile Old World. Asta e. Sunt eu mai tampit si nu intru in jocul lui Parker sau Wine Spectator :)

De ce nu spui lumii si cat costa un Screaming Eagle? :) Pai de banii aia imi iau cel putin 6-7 sticle de Insignia lui Phelps, asta ca sa nu spun ca imi pot achizitiona cateva trofee din Bordeaux, alea care ma "coafeaza" mai mult :)

Inca o data, de gustibus...aici se rezuma tot, restul e cancan

Mihnea Mironescu spunea...

Nu renunta de tot la FN, te rog!!!! Trebuie neaparat s-o incercam pe cea de la Stirbey, chiar daca e cam tanara si putem fi acuzati de infanticid :-))

Eu cred ca soiul abia incepe sa fie exploatat corect, plantatiile abia ating maturitatea necesara crearii unui vin de calitate si capabil sa tina cativa ani. Dar pe de alta parte asistam la multe incercari ale diferitilor vinificatori, marea lor majoritate straini, cu acest soi, iar aceste teste sau experimente - ca nu le poti numi altfel - sunt vandute cu bani cam greuti.

Sunt curios ce a reusit Oliver Bauer cu FN (inca n-am cumparat-o!) si ce va reusi Mark Dworkin peste 2-3 ani cu cea plantata la Aliman. Cred ca va fi bine.

Ciprian spunea...

Mihnea, asa sa fie cum zici tu :)

Anonim spunea...

Revin :-)
M-a amuzat expresia, ca sa zic asa :-)

"dupa cum stiti deja, vinurile Lumii Noi nu prea ma coafeaza. Dar acest Carmenere chilian a fost o exceptie."

Coafat sau nu :-) sint multe exceptii...
Parker si Wine Spectator... nu prea conteaza. Exista vinuri care imi plac si vinuri care nu-mi plac :-) Punctele si medaliile sint chestii orientative.
Ce rost avea sa specific preturile? Vinurile sint oricum un hobby costisitor. Nu beau Screaming Eagle saptaminal :-) Din fericire, am un amic maniac care are fonduri suficiente pt. vinuri scumpe. Ma coafeaza mai mult sa cumpar 5 lazi de Don Melchor decit o sticla de Screaming Eagle.
Asa cum spui, gusturile nu se discuta. Eu prefer vinurile Lumii Noi.
Daca nu ma insel, am vazut primavara trecuta la Real vinuri de la Misiones de Rengo.
Sa beau numai Screaming Eagle sau Penfold's? Nuuu, ar fi prea monoton.
Sanatate!
Nastratin ot California de Nord

Ciprian spunea...

Nastratin,

Am omis un mic amanunt inainte: multumesc pentru vizita, in primul rand :)

Ehh, expresia de care aminteai e mai des folosita prin zona in care locuiesc :) Stiu ca sunt multe exceptii, dar nu stiu cum se face ca si multe dintre aceste exceptii tot nu ma "coafeaza" :) Din pacate, pe la noi se gasesc extrem de multe exemple din Lumea Noua care nu sunt pe gustul meu. Asta e, asa cum ai spus si am spus, gusturile nu se discuta. E vorba de un stil de vinificatie pana la urma.

Imi place fructul, imi place baricul dar, in foarte multe cazuri din Lumea Noua, se exagereaza in aceste departamente. Si asta se face doar de dragul unor note mai mari de la Parker sau WS, fie ca ne place sau nu. Pentru cei mai multi, punctele si medaliile nu sunt orientative, ci sunt un soi de Biblie, din pacate. S-a ajuns prea departe cu notele Parker sa mai stiu eu ce critici. Sunt o gramada de oameni care fug ca dracul de tamaie de un vin notat cu 89 pct, dar care cumpara "la sigur" pe cele notate cu 90 pct. C'mon, ce diferenta uriasa poate fi la 1 pct?! Asta este o realitate...

Intr-adevar, in Real au vinuri de la Misiones dar doar cele de tip Varietal. Rezervele si Cuvee-urile le poti gasi doar in magazine de specialitate pe aici.

In final, eu prefer vinurile cu fruct mai retinut, mai echilibrate, cu aciditate mai ridicata, mai complexe...In timp ce in Lumea Noua aceste vinuri sunt exceptii de obicei la preturi mari, in Lumea Veche pot gasi exemple mult mai variate si in toate categoriile de pret :)

Sanatate, sa auzim numai de bine si la cat mai multe vinuri bune, din orice lume ar fi! :)

Anonim spunea...

Ai mare dreptate in ce priveste diferenta de puncte. Am baut vinuri punctate cu 85 care mi-au placut foarte mult. Am baut vinuri de 92 de puncte care m-au dezamagit. Chestie de gust. Amicul de care-ti povesteam crede ca de la 50-100$/sticla in sus e foarte greu sa mai simti diferenta. I-am dat dreptate dupa ce am testat impreuna citeva vinuri pe neve :-)
Am stat 2 luni in Romania primavara trecuta si nu am gasit un magazin de vinuri care sa aiba o oferta cit de cit variata iar preturile erau umflate binisor. Ce magazine mai acatarii imi recomanzi? O sa petrec o luna acolo de Craciun si Anul Nou :-)
Deocamdata Parker si WS sint criteriile dupa care se ghideaza majoritatea cumparatorilor de vin, cel putin aici. Asta e, n-ai ce-i face. Nimeni nu o sa intrebe in magazin de un vin cu 93 de puncte Nastratin :-)
Imi face placere sa citesc blogurile ca sa fiu la curent cu evolutia vinurilor romanesti.
Nastratin

Anonim spunea...

Stiti cumva unde se mai gaseste Misiones Cuvee Carmenere din 2005?

Ciprian spunea...

Salut,

cel din 2006 il poti gasi aici, posibila sa-l mai aiba si pe cel din 2005; arunca o intrebare

http://www.evinoteca.ro/produse/misiones-de-rengo-carmenere-cuvee-rese.php?qid=&from=&pag=

alibus spunea...

George,

Teach him ... :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp