Bordeaux 2009: Profetii despre trecut

joi, 20 mai 2010

Din ciclul "Decanter va informeaza", a aparut confirmarea pe care o asteptam inca de la inceputul campaniei 2009 din Bordeaux: preturile de pornire pentru multe vinuri depasesc bariera stabilita in 2005; iar unele o depasesc chiar bine de tot.

Da, ma laud, pentru ca altcineva nu o face. Nu pot spune decat un mare: HA-HA-HA! Profetia mea s-a adeverit. Atunci cand prinzi mecanismele unei campanii en-primeur, totul incepe sa se lege mai usor in capul tau, iar rezultatele tind sa devina chiar previzibile. Cu toate ca unii au sperat ca preturile sa nu escaladeze in acest hal, ceea ce era normal sa se intample s-a intamplat. Si acum, cateva exemple:

- Chateau Duhart Milon (varul mai mic al celor de la Lafite) - cu 46% peste pretul din 2005;
- Chateau Gazin (Pomerol) - 45 Euro/sticla pentru 2009, cu 41% peste pretul din 2005; unii au caracterizat deja acest pret ca fiind "ridicol"
- Chateau Fourcas Hosten - 7 Euro/sticla pentru 2009 fata de 5,7 Euro pentru 2005.
- Chateau Suduiraut (Sauternes) - 45 Euro/sticla pentru 2009, fata de 35 Euro in 2005!

Si exemplele pot continua. Ce-i drept, unele chateau-uri si-au lansat vinurile la preturi aflate undeva intre 2008 si 2005. Dar, atentie, marii smecheri inca nu si-au anuntat noile tarife (incluzand aici foarte multe grand cru classe-uri din Medoc). Mai are rost sa fac inca o profetie?

Acum, va rog sa ma scuzati, dar ma duc sa-mi consult globul de cristal cu privire la viitorul vinului romanesc...

4 comentarii:

George Mitea spunea...

Daca tot te duci, intreaba-l te rog daca in 2010 va exista macar un vin romanesc de clasa facut in Moldova. Multumesc!

Ciprian spunea...

S-a marcat, George :))

Hmmm, dar parca este un vin de clasa facut in Moldova; nu se numeste cumva Comoara Pivnitei?

Ciprian spunea...

Uite, tocmai am consultat globul cu privire la problema ta si reactia a fost una ciudata. Nu am vazut nimic, in schimb am fost napadit de o lumina puternica si am auzit un ras extrem de zgomotos. Trebuie sa fi fost D-zeul crestin pt ca, de obicei, asta e stilul lui :))

George Mitea spunea...

Am inteles: In Moldova se fac doar vinuri ironice
:)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp