Probabil ca cei mai multi dintre voi au tot auzit, cu diverse ocazii, expresii de genul: "a fost un an bun" sau "a fost un an prost". La fel de probabil este ca aceste expresii sunt considerate un soi de limbaj de lemn al celor care vor sa demonstreze ca se pricep la vinuri fine. Sau, cum ar spune americanul, totul este nimic mai mult decat "show off". Ei bine, nu este chiar asa. Pentru multi iubitori de vinuri sau colectionari, anul de recolta inscris pe eticheta unei sticle de vin este de o importanta majora. Prezenta unei asemenea mentiuni poate fi un indicator foarte important privind calitatea unui vin.
Anul de recolta este cel in care strugurii au fost culesi si spune multe despre conditiile meteorologice in care au crescuti acei struguri si, implicit, despre calitatea lor generala. Daca veti da un search pe google, veti gasi o gramada de tabele cu ani de recolta pentru diverse regiuni viticole ale lumii. De obicei, aceste tabele au la baza sistemul de notare american - scara celor 100 de puncte. Totusi, este important sa retineti unele aspecte importante:
1. Toate aceste tabele nu sunt nici pe departe litera de lege; trebuiesc privite cel mult ca un ghid general al calitatii unei recolte. Cu toate ca un an poate fi foarte prost intr-o anume regiune, exista posibilitatea ca unii producatori sa realizeze vinuri excelente, chiar si in aceste conditii. In consecinta, puteti apela la producatorii respectabili chiar si in ani mai putini reusiti; in plus, puteti profita si de preturile mai mici care rezulta intr-o atare circumstanta. Exista nenumarate exemple de vinuri produse in ani considerati dezastruosi si care, mai tarziu, s-au dovedit a fi surprize neasteptat de placute.
2. Nu exista un set determinat de criterii care sa duca la o caracterizare de genul "an exceptional", in afara celor conforme cu gusturile fiecarui specialist care realizeaza astfel de tabele. In mod evident, gusturile difera de la om la om, asa ca exista si un grad destul de ridicat de subiectivitate in evaluarea calitativa a unei recolte.
Acestea fiind spuse, voi incerca sa fac un scurt ghid al anilor de recolta din 1982 si pana in prezent. Pentru tabele mult mai "stufoase" si mai complexe, puteti consulta informatiile furnizate de Robert Parker sau de reputatul comerciant Berry Bros & Rudd. Aceste tabele pot fi folositoare si pentru cei care isi aniverseaza zilele de nastere sau vor sa ofere un cadou deosebit cu o astfel de ocazie -:)
1982 - anul din Bordeaux care l-a facut celebru pe Robert Parker. De asemenea, Rioja a fost in prima linie a calitatii; in rest, calitatea a fost destul de slaba, cu un plus pentru unii producatori din Champagne, Barolo si Porto.
1983 - an destul de bun in Bordeaux, cu vinurile de top inca in viata; deasemenea, vinurile de Porto si cele germane foarte reusite.
1984 - an destul de slab in mai toata Europa
1985 - vinuri foarte bune in Bordeaux, Porto si Champagne; vinurile de top din Burgundia, deasemenea.
1986 - vinuri longevive in Bordeaux (inclusiv Sauternes); foarte bune in California si Australia.
1987 - oh, dear! cam dezastru in toata Europa si Australia; totusi, Cabernet-urile californiene foarte bune.
1988 - vinuri bune in Bordeaux si Champagne (preturi si mai bune); Sauternes - excelent.
1989 - excelent in Bordeaux, Sauternes, Rhône, Germany, Barolo si Champagne.
1990 - an de exceptie in mai toata Europa; bun in Australia si California.
1991 - oops! din nou foarte slab in Europa dar, cel putin in Burgundia, e posibil sa aveti parte de surprize placute la producatorii de top; foarte bun in California.
1992 - din nou oops! Europa la pamant; singura exceptie se numeste Porto, unde s-au produs vinuri superbe.
1993 - din nou un an destul de slab in Europa; alegeti cu mare atentie daca va impiedicati de astfel de vinuri.
1994 - in Bordeaux, un mic plus pentru vinurile din St Emilion si Pomerol; an bun in Germania, Porto si California.
1995 - foarte bun in Bordeaux, Rhone si Burgundia (vinurile rosii); si Rioja e de luat in calcul.
1996 - vinuri excelente in Bordeaux (Medoc, in special), Piemont, Ribera del Duero (Spania) si Australia.
1997 - slab in Bordeaux (si preturi exagerate, pe deasupra); excelent in Piemont si Toscana (recomand Chianti Classico si Brunello pe toata linia)
1998 - excelent in Bordeaux (St Emilion si Pomerol), Chateauneuf du Pape, Piemont si Australia.
1999 - an destul de solid in Europa, cu un plus pentru Italia; slab in California.
2000 - ehee, febra mileniului! an foarte bun in toata Europa, dar atentie la preturi! Excelent in Bordeaux pe toata linia; Barolo si Barbaresco superbe.
2001 - an foarte bun in Bordeaux, dar in umbra lui 2000; Sauternes si Germania superbe; excelent din nou in Italia (mai ales Barolo, Barbaresco si Chianti Classico), Chateauneuf du Pape si Spania.
2002 - dupa cum am mai spus, aproape dezastruos in mai toata Europa; Cabernet-ul favorizat in Bordeaux si poate Alsacia; excelent in Burgundia, California si Australia.
2003 - anul in care un val extrem de caldura a lovit Europa; in Bordeaux, taberele sunt impartite dar, oricum, un an destul de bun; foarte reusit in Rhone si California.
2004 - in Bordeaux, un an clasic aflat in umbra lui 2005 (preturi mai realiste); bun in Rhone si mai bun in Italia, Spania si Germania
2005 - an excelent in mai toata Europa, California si Australia; un plus pentru Bordeaux si Burgundia, dar atentie mare la preturile exorbitante!
2006 - an foarte bun in Rhone (Cote Rotie/Hermitage), Chianti si Argentina; in rest, calitatea variaza destul de mult.
2007 - exceptional in Chateauneuf du Pape si Porto; an slab in Bordeaux, cu aceeasi situatie ca in 1997 - exceptia o reprezinta Sauternes; excelent pentru Cabernet-ul chilian si Italia.
Dupa cum puteti observa, despre al noastre drage vinuri mioritice nu va pot spune mare lucru. Eu, unul, nu am gasit nici un tabel sau informatii cat de cat centralizate referitoare la anii de recolta autohtoni, macar din 2000 incoace. Daca unii dintre voi detin astfel de analize, va apreciez anticipat ajutorul...
*Foto: Domaine de la Romanee-Conti La Tache 1990 - considerat unul dintre cei mai buni ani din ultimii 40, pentru acest producator legendar. Nu vreti sa stiti pretul unei sticle -:))
8 comentarii:
1.Utile informatii. Cand o sa comand o lada de Lafite sau Petrus, voi consulta ghidul tau intai:)
2.Sa-ti fie de bine, vad ca te-ai renovat:)
Da, a renovat. Vad ca la Galati blogurile de vin au terminat mai repede curatenia de Craciun.
Pai cum?! Cu ninsoarea asta unde sa mai bati covoarele?
George,
Mersi mult! Mai simt cateodata nevoia de schimbare :) Cat priveste Lafite si Petrus, sfatul meu e sa consulti mai intai indicii bursieri, nu ghidul meu :)) Am incercat sa cuprind cat mai ulte regiuni, dar e destul de greu la cate sunt in lumea asta...
Alin,
La Galati, inca mai sunt oameni gospodari :))
Ciprian,
Stai linistit. Desi fac tot posibilul sa ma fac ca uit de astfel de obiceiuri si sa ma integrez in noua comunitate, sotia mea are grija sa imi aminteasca de fiecare data de unde venim si nu scap nici o curatenie din calendarul oficial :D.
Alin
Ce ne-am face fara femei care sa ne aduca cu picioarele pe pamant :))
@Ciprian, Alin, Dragi sotii:
Am manca si acum carne de mamut.
Tare mi-ar place şi mie un ghid al recoltelor româneşti. Se pare că nimeni nu le are, sau cel puţin nu le publică. Bănuiesc că utilitatea unor astfel de calendare este în strânsă legătură cu valoarea de piaţă a unui vin de colecţie, ceea ce la noi nu se prea poartă la o scară suficient de atractivă ca să stea cineva să culeagă toate detaliile. Dar am putea încerca să întrebăm producătorii vinurilor pe care le bem cu precădere, cine ştie de unde sare porcuşorul de Crăciun?
Trimiteți un comentariu