Chateau Latour - In cautarea perfectiunii

joi, 10 decembrie 2009





Am neglijat putin domeniul meu principal de interes in ale vinurilor, asa ca revin in forta cu prezentarea principalilor "jucatori" din zona Bordeaux. Dupa Chateau Margaux, a venit randul lui Chateau Latour, probabil cel mai cunoscut si respectat nume cand vine vorba de Bordeaux si nu numai. Aceasta proprietate este considerata de foarte multi specialisti ca fiind responsabila pentru producerea celor mai bune vinuri din lume. Bineinteles, dupa umila mea parere, este aproape imposibil sa poti considera un vin anume ca fiind "cel mai bun", pentru ca exista o gramada de factori subiectivi intr-o astfel de analiza. Dupa cum vom vedea ceva mai incolo, exista insa si doua elemente-cheie care au dus la o asemenea concluzie a diversilor analisti. Dar, mai intai, sa ne intoarcem putin in timp...

Scurta istorie

Inceputurile acestui chateau pot fi plasate undeva prin secolul al XIV-lea si, cum era de asteptat, sunt sinonime cu prezenta celebrului turn care a devenit o adevarata emblema pentru Latour. Nu voi insista asupra acestor inceputuri destul de tulburi; voi aminti doar faptul ca acest turn a avut un rol destul de important in cadrul Razboiului de 100 de ani si ca, ceea ce putem admira astazi, nu este acelasi edificiu construit in anul 1331. Oricum, cei mai multi sunt de parere ca actualul turn a fost construit folosindu-se materiale din cel original.

La inceputul sec. al XVII-lea, Latour isi crease deja o reputatie in lumea vinurilor fine, mai ales pe piata din Anglia. Acest succes rapid nu a trecut neobservat. Alexandre de Segur, unul dintre cei mai mari proprietari de pamanturi din Medoc, s-a casatorit cu Marie-Thérèse de Clauzel si a adaugat Latour la zestrea sa deja de invidiat (acesta detinea si Chateau Lafite, printre altele). La moartea lui Alexandre in 1716, proprietatea a trecut in mainile fiului sau, Marquis Nicolas-Alexandre de Ségur, cunoscut si drept Prince des Vignes (Printul Viilor). Cu toate ca Latour nu s-a bucurat de un "management" grozav in aceasta perioada, vinul casei era exportat la scara larga, in special in Anglia; deasemenea, s-a bucurat si de aprecierea unui celebru iubitor de vinuri - Thomas Jefferson, pe atunci ambasadorul Statelor Unite in Franta.

Secolul al XIX-lea a reprezentat o perioada revolutionara dar si dezastru pentru regiunea Bordeaux. Practicile in viticultura s-au imbunatatit dar, in acelasi timp, au aparut si diversi factori destructivi pentru vita-de-vie: boli, mana si, desigur, Phylloxera. S-a trecut la o selectie mai atenta a butasilor, iar soiurile mai slab calitative au fost eliminate pentru a domina Cabernet Sauvignon-ul. Au fost si cateva incercari timpurii de imbuteliere la proprietate. Vinurile au castigat o reputatie superioara, au fost vandute la preturi bune si, in consecinta, Chateau Latour a fost ridicat la rangul de premier grand cru classe in urma clasificarii din 1855. Aceasta perioada de evolutie in plan calitativ a fost intrerupta de aparitia Phylloxerei, cu care Chateau Latour s-a confruntat pentru prima oara in 1880. Abia dupa anul 1920, intreaga podgorie a fost replantata. In ciuda acestor factori negativi, este laudabil faptul ca s-a raportat o mentinere a calitatii vinului in perioada mai sus amintita.

Abia in anul 1962, familiile Beaumont si Courtrivon au vandut o mare parte din actiunile proprietatii catre Pearson & Sons si catre comerciantii Harvey's din Bristol. Aceasta miscare a deschis o noua era pentru Latour, marcata de cercetare si investitii prin numirea ca manageri a lui Henri Martin (de la Chateau Gloria) si a lui Jean-Paul Gardère. Plantatia de vie a fost extinsa, inlocuita pe alocuri si au fost achizitionate noi cuve de inox cu temperatura controlata. In ciuda investitiilor considerabile, Chateau Latour a nimerit in mainile lui Allied Lyons in 1989, iar in 1993 a trecut sub managementul miliardarului francez François Pinault. Avand drept proprietar unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Latour a beneficiat in mod natural de avantajele uneu asemenea situatii, mai ales in termeni de investitii financiare. Pinault l-a incredintat pe Frederic Engerer cu managementul de zi cu zi al proprietatii; acest duo dedicat este responsabil pentru imbunatatirile continue care au loc la Chateau Latour si se afla printre numele cele mai respectate in regiune.

Vinul

Plantatiile cu vie ale Chateau Latour acopera o suprafata de circa 78 de hectare, in comuna Pauillac din Bordeaux. Cum este de asteptat in aceasta zona, soiul Cabernet Sauvignon este dominant (80%); Merlot-ul detine 18% din totalul plantatiilor si poate fi gasit acolo unde predomina solul argilos; soiurile Cabernet Franc si Petit Verdot detin si ele in jur de 2%.

Dupa ce are loc o selectie extrem de riguroasa a strugurilor, este produs asa numitul grand vin - Chateau Latour. Acesta reprezinta un cupaj de circa 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, iar restul Petit Verdot si Cabernet Franc. Oricum, procentele de mai sus pot varia destul de mult, in functie de anul de recolta. Se produc anual in jur de 18 000 de cutii de grand vin (din nou, un numar destul de variabil). Urmatorul vin din gama Latour este Les Forts de Latour, introdus in anul 1966, un cupaj tipic de 70% Cabernet Sauvignon si 30% Merlot; circa 11 000 de cutii din acest vin sunt produse anual. Desi este considerat un vin secundar, aceasta descriere nu este in intregime corecta. Strugurii folositi pentru producerea Les Forts de Latour sunt recoltati in fiecare an, din aceleasi zone al podgoriei; rezulta astfel un vin distinct, obtinut dintr-un set delimitat de butuci tineri si un terroir specific, nefiind un banal recipient pentru fructul respins pe motive de calitate inferioara. Exista un al treilea vin produs aici si vandut sub numele generic de Pauillac de Latour; acesta este obtinut din vite tinere aflate in afara L'Enclos (zona de plantatii din jurul chateau-ului).

Dupa selectie, vinurile sunt cupajate inainte de fi invechite in baricuri de stejar, pentru o perioada d 18 luni. Pentru Latour sunt folosite doar baricuri noi, iar pentru Les Forts se foloseste un amestec 50/50 de baric nou si vechi de un an de zile.

Pentru multi, Chateau Latour este liderul celor mai cunoscute vinuri din Bordeaux si chiar ale lumii. De unde aceasta concluzie care ar parea, la prima vedere, una extrem de subiectiva? Ei bine, totul tine de constanta in calitate a proprietatii in cauza. Punctul forte al lui Chateau Latour sta in capacitatea sa de a produce vinuri foarte bune si in ani de recolta mediocri. Acesta este un avantaj mai ales pentru iubitorii vinului, care nu au posibilitatea financiara de a achizitiona un Latour produs in ani foarte buni. Daca nu ma credeti, dat un search pe gugal si minunati-va la ce tarife se poate cumpara un Latour din 1982, 1990, 2000 sau 2005. Chiar si Les Forts de Latour este o solutie, tinand cont ca in anii foarte buni poate depasi multe vinuri cru classe mult mai bine vazute decat acesta. Chateau Latour este cunoscut si ca un vin cu o capacitate fenomenala de invechire; multi degustatori au remarcat starea excelenta in care se afla inca vinuri produse in 1899, 1900, 1928 sau legendarul 1945. Toate aceste elemente vin sa indice Latour, intr-adevar, ca fiind "cel mai bun" vin din lume. Dar, trecand peste aspectele de mai sus, aceasta sintagma este putin fortata. Fiecare dintre noi are propria viziune despre cum arata "cel mai bun" vin si tine mai mult de gusturile personale.

Din pacate, nu am avut inca placerea sa degust vreo recolta de Chateau Latour. Alaturi de Chateau Lafite, acestea sunt singurele premier grand cru classe de care nu m-am "impiedicat" pana acum. Oricum, sper ca aceasta situatie sa se schimbe cat mai curand, mai ales datorita avantajelor descrise mai sus. Sunt foarte putine vinuri in lume care se pot lauda cu performanta de a pastra o calitate ridicata si atunci cand conditiile naturale sunt potrivnice. Iar acest aspect nu poate fi decat un avantaj pentru amatorii de vinuri bune si care nu urmaresc castiguri financiare speculand principiul "anu' bun si vinu' scump".

2 comentarii:

Razvan spunea...

Felicitari, Maestre!

Exceptional materialul, foarte bine documentat si extrem de bine scris! Dupa cum observai in postarea pe blogul meu, Latour 1975 a trecut cu brio atat proba timpului cat a si confirmat reputatia de performanta in ani mai putin favorabili.

Ma bucur sa intalnesc un pasionat de vin atat de serios si de la care cu siguranta am multe de invatat, deci tinem legatura!

Cu respect,

Razvan Jurca

Ciprian spunea...

Multumesc mult pentru aprecieri, Razvan!

Si eu ma bucur sa descopar tot mai multi iubitori de vin de pe la noi.

Tinem legatura, fara indoiala!

Cu stima,
Ciprian

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp