Un Bordeaux ca la carte: Chateau Le Monteil D'Arsac 2011 Haut-Medoc

marți, 19 ianuarie 2016

Cu siguranta, acesta a fost unul dintre cele mai reusite vinuri pe care le-a avut Lidl in portofoliu pana acum. Mai ales daca luam in ecuatie si recolta 2011, una ok per total, dar in nici un caz excelenta. Am reusit sa-l achizitionez la vreo 20 lei, de la un pret initial de vreo 45 lei, daca mai tin bine minte. In viziunea mea, se califica fara probleme si la 45 lei, asta daca sunteti in cautarea unui cru bourgeois clasic si de incredere.

Povestea din spatele vinului este una destul de interesanta. Acesta este produs de aceeasi echipa care activeaza pentru mult mai cunoscutul Chateau D'Arsac, din Margaux. Probabil ca multi il considera un vin secundar dar nu este chiar asa. Se bucura de o apelatiune diferita (Haut-Medoc) si este un cru bourgeois de sine statator, fara legaturi directe cu proprietatea mama. Chiar si istoria Chateau D'Arsac este una zbuciumata, raporatat la denumirea de origine. Avand ghinionul de a detine plantatii care se intind atat in comuna Margaux cat si in Haut-Medoc, proprietatea a fost plimbata ca o minge de ping-pong intre cele doua apelatiuni. Multa vreme a avut denumire de origine Haut-Medoc pentru ca, in cele din urma, sa-i fie recunoscuta apartenenta la Margaux. Batalia pentru denumirea de origine care sa apara pe eticheta a fost una logica: daca apartii de Margaux, este evident ca vei putea cere bani mai multi pentru produsul tau. Prestigiul zonei este mult mai mare decat cel al unui umil Haut-Medoc. Totusi, chiar si in aceste conditii, Arsac reprezinta una dintre valorile indiscutabile in regiune, asta sub raport calitate-pret.

Intorcandu-ne la musteriul nostru din Lidl, am avut parte de un Bordeaux ca la carte, ba chiar surprinzator de eficient la toate capitolele. Nas de intensitate medie, cu fruct rosu proaspat, aluzii florale si tuse mineral-pamantoase foarte placute. Gustativ, fructul este bine copt, fara nici o impresie de "verde" si are o prezenta persistenta in mijloc. De ce am zis Bordeaux ca la carte? Ca de obicei, cand judec un Bordeaux, ma aplec in primul rand asupra texturii pe care o afiseaza. Iar la acest capitol, totul este regulamentar: suplete, eleganta, corpolenta medie, prospetime si echilibru. Nimic nu iese in fata, toate elementele se incheaga asa cum trebuie formand un ansamblu coerent. Structura sanatoasa si un final curat, persistent.

Pentru un 2011, vinul de fata este o reusita. Daca va plac bombele de fruct supra copt, puteti sa spuneti pas. Oricum nu cred ca mai poate fi gasit in Lidl, doar daca nu s-a ratacit vreo sticla pe un raft prafuit.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp