Restante la sfarsit de an

marți, 30 decembrie 2014

Pe repede inainte, ca vine noul an peste mine si ma prinde fara o postare de aproape 2 saptamani.

1. Chateau La Pirouette 2010 (Medoc)
- In jur de 40 lei initial, gasit cu mare noroc la 6 lei (Lidl, evident). Un vin excelent din punctul meu de vedere, reusind sa reflecte fidel ideea unui Bordeaux clasic. Nasul nu arunca in fata un amalgam de fructe, ci arome secundare de tip floral, pamant reavan, tutun si o puternica doza care aminteste de mina de creion. Dupa o aerare sustinuta, fructul pur iese la lumina (visine proaspete, cirese negre, mure si prune). Gustativ, este exact ceea ce caut intr-un Bordeaux old school: textura eleganta, aproape feminina, rotunjime perfect exprimata in context, corp usor spre mediu, fruct suculent si proaspat. Aciditate medie, tanini fini si un final surprinzator de lung, cu mult fruct rosu care se lipeste de papile si o infuzie de ierburi aromatice. Nu este genul de vin pe care sa-l tii la orizontala cu zecile de ani; ofera placere inca de pe acum si un nivel de integrare excelent pentru o recolta ca 2010. Totusi, nu-l recomand celor care cauta corpolenta si fruct lasciv.




2. Gramma Cuvee Visan 2012
- acelasi Lidl, achizitionat la doar 20 lei. Chiar eram foarte curios cum a evoluat unul dintre albele mele autohtone preferate si nu am fost dezamagit. Ba chiar as putea spune ca mi-a depasit asteptarile. Culoare galben-pai, fara urme de maturitate. Olfactiv, vinul se exprima retinut, cu para bine coapta in prim plan, zarzara, mar galben si aluzii vegetal-minerale. Gustativ, denistatea evidenta a fructului este bine tinuta in frau si frumos rotunjita de o aciditate medie, care isi face treaba cu brio. Finalul mediu si tonic este marcat de note puternic minerale, praf de creta si putin grapefruit. Un vin care inca mai poate duce cativa ani de acum incolo. Totul este inca la nivel primar si cred ca avem loc de imbunatatire. O surpriza foarte placuta si gustoasa.


3. Monte Plogar Gran Reserva 2007
- despre Reserva aceluiasi producator am scris in trecut, fiind un vin care mi-a placut foarte mult, mai ales la banii lui. Si mai sus amintita Gran Reserva s-a vandut initial la un banal pret de 12 lei, dupa care am insfacat-o la 6 lei. La acesti bani, nu prea ai ce sa comentezi, mai ales cand un spaniol este implicat in ecuatie. Daca vrei sa mergi la sigur in aceasta categorie de pret, Spania este un pariu pe care se intampla foarte rar sa-l pierzi. Nu are complexitata unei Gran Reserva riojane, de exemplu, dar nici nu se face de ras. Este fix ceea ce cautam: un vin usor de baut, inca tanar daca e sa ma intrebati; prezinta arome clasice de fruct rosu, condimente uscate si lemn, plus o latura pamantoasa care-l scoate putin din anonimat. In rest, are suculenta, corpolenta si aciditate medii, plus o structura taninoasa inca prezenta la datorie. Final mediu, destul de persistent, cu fructe rosii si condimente. Este clar ca vinul afiseaza o seriozitate peste nivelul umilde pret, mai ales in ultima parte a evolutiei sale.


Va urez un an nou fericit, cu cele mai bune vinuri pe care vi le puteti permite!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp