Weihenstephaner Hefe Weissbier (Germania)

miercuri, 25 aprilie 2012

Trebuia ca virusul berii sa atinga inca un blogger de vin :)) Ce-i drept, mi-am schimbat de ceva vreme optica asupra acestei lumi, cel putin la fel de diversa ca cea a vinului. Mai exact, dupa ce am incercat niste minunatii in barul "100 de beri", din Bucuresti. Despre berea din titlu, puteti citi o opinie mult mai avizata la George.

Din pacate, bautorul autohton de bere nu este obisnuit cu lichide ceva mai deosebite, piata fiind invadata de exemple care merg la sigur, de tipul clasic "pils". De aceea, dupa intalnirea cu o bere din grau, de exemplu, s-ar putea sa nu fii foarte impresionat, mai ales ca intalnesti ceva mai "altfel". Pe la noi, singurii care au incercat sa mai schimbe ceva au fost, culmea, cei de la Bergenbier, cu a lor bere din grau nefiltrata, plus ceva coriandru prin ea. Nu o fi ea cel mai reusit exemplu, dar este ceva diferit si, cand am ocazia, o incerc cu placere. Nu mai spun de berile brune, in afara de Ursus si Silva nu mai cunosc un alt producator care sa produca asa ceva. Dar destul cu angoasele personale, sa trecem la impresiile lasate de Weihenstephaner, considerata a fi una dintre cele mai bune beri din lume. Printre altele, e si cea mai veche berarie din lume, infiintata pe la 1040!


Culoare galbena spre portocaliu, usor tulbure. Nu ma pricep prea bine la analiza spumei sau a bulelor, asa ca va rog sa scuzati limbajul oarecum neadecvat (imi inchipui). Spuma este cremoasa si persistenta, bulele mici si rare. Nasul este dominat de note puternice de drojdii, mar, malt, grau si un iz de banana. Gustul este surprinzator de cremos, echilibrat, elegant si fin, fara agresivitatea unei beri pils. Este ca un vin bun ajuns la maturitate, totul se imbina perfect. Nuante de banana, grau, citrice, malt si condimente uscate. Maica-mea a avut o reactie interesanta: "imi aminteste de iarba uscata" :) Aciditatea este medie si perfect integrata. Post-gust persistent si fin. Echilibrul acestei beri este fantastic.

O puteti gasi in hypermarket-uri de genul Real sau Billa, in jur de 8 lei/sticla.


12 comentarii:

Dan spunea...

Deci eu va banuiesc pe amandoi ca v-ati "apucat" de bere in scopul cresterii audientei ..:))

Ciprian spunea...

:)) Clar, atacam toate nisele :))

newyorkescu spunea...

nu stiu cum se traduce "ale" in romaneste, dar asta-iarna cand am fost in tara am vrut sa beau "belgian ale", si nu am gasit nimiccc...am fost prin ceva baruri de specialitate si mi s-a explicat ca ar fi prea scumpe pentru piata romaneasca...interesant e ca atunci cand vin straini in tara sunt incantati de berea noastra desi nu sunt sigur daca e vorba de calitate sau de pretul mic

Ciprian spunea...

Nu cred ca are o traducere anume in romaneste :) E bere din malt de orz, fermentata la cald. Asa este, piata noastra duce o lipsa crasa de beri mai speciale. Si in Bucuresti am aflat de barul cu pricina datorita unui amic blogger de-al nostru. Nu stiu cat de scumpe ar fi, odata ce una dintre cele mai bune beri din lume, cum e considerata cea de mai sus, costa 8 lei. Cu belgienele nu prea ma impac, in afara de Leffe :D

Cat priveste strainii, cred ca sunt incantati mai mult de pret; oricum, putem spune si ca stam destul de onorabil la calitatea berii pils...

George Mitea spunea...

Sa-ti fie de bine, Ciprian. Cele mai scumpe beri pot ajunge la cateva sute de mii sticla(uneori de 33), dar oricum e ok, daca faci comparatie cu vinuri de top-class.
Cat despre acesta bere, am descoperit-o oarecum intamplator, la cumparaturi in Real. In pahar m-a socat faptul ca nu puteai spune nimic rau de ea, era echilibrata, aromata, etc. M-am gandit ca principiul echilibrului se aplica si aici: cu cat e licoarea mai echilibrata cu atat e mai buna.
"Ale"- diferenta specifica ar fi utilizarea hameiului, dar si provenienta anglo-saxona. Practic azi foarte multe din berile pe care le bem contin hamei, pe langa faptul ca sunt fermentate "la cald". Totusi, cred ca termenul descrie mai degraba un tip de gust- de tipul guiness sau berile trapiste, din randul carora se gasesc la noi La Trappe si Chimay. In fine, poate lucrurile stau cu totul altfel, abia descoperim acest vast teritoriu neexplorat:)

Ciprian spunea...

Multam, George! Daca mai tii minte, vorbisem acum cateva luni sa facem o "verticala" de beri. Ar trebui sa punem in aplicare planul :)

Intr-adevar, Marea Britanie e patria ale-ului. Si eu cred ca desemneaza un tip special de gust, care nu are nici o legatura cu ce se face la noi

newyorkescu spunea...

George, cand spui "sute de mii" la ce moneda te referi? Cea mai scumpa bere pe care am baut-o e pe undeva pe la 35$, belgiana si pot spune ca a meritat fiecare cent

Ciprian spunea...

Cred ca George s-a referit la lei vechi...

Anonim spunea...

Va salut si ii multumesc lui George pentru Weihenstephaner. Chiar acum degust una - dintr-un pahar de Chimay :)) Nu sunt foarte prins de nemtesti, cu toate ca unele sunt deosebite. Pentru mine Belgia e Tara Fagaduintei, Gradina Desfatarilor, Paradisul Pierdut (si periodic regasit) :) E o diversitate acolo si o staruinta in traditie comparabile cu Franta vinurilor... As indrazni sa va recomand cateva dintre preferatele mele: Kwak, Tongerlo, Floreffe (cea neagra), St. Bernardus (Abt.12), Delirium Tremens, iar dintre trapiste Westmalle (cea blonda) si Rochefort (10). Din ce se gaseste prin supermarketurile noastre, Duvel este mereu delicioasa...

Tiberiu

Ciprian spunea...

@Tiberiu, multam mult pentru vizita si comentariu! Si multumiri pentru recomandari, s-au notat :D

Catalin spunea...

Chiar ieri am baut aceasta bere .... este o bere foarte buna dupa mine.

Dar nici Silva nu este mai prejos (+ Bergenbeer nefiltrata de grau :P)

Ciprian spunea...

Catalin, multumesc pentru vizita si comentariu! Este buna, ce sa mai :) Buna si Silva. Mie, de exemplu, de la noi mi-a placut dintotdeauna Ciuc :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp