Robert Parker vs. Wine Advocate

vineri, 23 martie 2012

Acest scurt articol se doreste a fi o doar o atentionare asupra modului in care foarte multi confunda Wine Advocate cu Robert Parker. Si ma refer aici la formula "x puncte Parker".

Bineinteles ca Parker este mai marele Wine Advocate dar, oameni buni, trebuie sa realizati odata ca la acest e-zine contribuie si alti indivizi. Fiecare dintre acestia are alocata o regiune sau mai multe, inclusiv Parker. Astfel ca, atunci cand vad in stanga si in dreapta, in fata sau in spate,"x, y, z puncte Parker", indiferent de regiunea din care provin vinurile respective, mi se urca la cap numaidecat.

Un ultim exemplu vine de la Halewood, care se lauda ca, citez: "Vina Concha y Toro obtine cele mai mari punctaje din partea prestigiosului critic de vinuri Robert Parker". Vinurile acestui producator sunt importate de firma respectiva, de aici si laudele. Trecand peste acest aspect, mi se pare ca cititorii sunt indusi in eroare, voit sau nu. Dragii mei, va aduc la cunostinta ca vinurile chiliene impricinate au fost degustate de Jay Miller, nu de Parker. Cum primul nu mai activeaza la WA, Chile va fi radiografiata de Neal Martin, de acum incolo. Intre noi fie vorba, la cum il stiu pe Neal, cred ca chilienele nu vor mai beneficia de astfel de punctaje uriase. Oricum, intorcandu-ne la problema noastra, exista o mica diferenta intre "puncte Parker" si "puncte Wine Advocate". Ca sa fim cinstiti cu publicul pana la capat, a doua formulare este mult mai nimerita. Dar deh, prima da mai bine, nu?

Carmin de Peumo Carmenere - 95 pct Wine Advocate pentru versiunea 2008; 88 puncte de la Richard Jennings, dar ce mai conteaza?



8 comentarii:

Berbecutio spunea...

Ne bagam la un interviu cand e vreun loc disponibil la WA? Dau 84 lui Theia, da' daca zice RP pe neck-hanger...ce mai conteaza?

Ciprian spunea...

Inca mai am principii :))

Dan spunea...

Asta cu RP este deja un brand sau certificat, un fel de TUV: nu conteaza cine degusta vinul, scriem PR pe el.
E ca si cum as zice eu dupa ce imi iau Logan, ca am de fapt Renault..:) si in unele tari, chiasr scrie Renault pe masini..deci sunt Renault sau nu? :))

Ciprian spunea...

Scrie Renault, pt ca asta e decizia firmei. Dar aici, confuzia e facuta de altii, cred ca in unele cazuri cat se poate de voit

Radu Ionescu spunea...

Din cate vad eu pe site-ul Halewood nici nu sunt o parte buna din vinurile laudate ca fiind bine punctate. Poate le importa si nu sunt pe site, dar daca nu le importa pe alea mi se pare aiurea genul asta de publicitate, un producator poate avea multe categorii de vinuri, faptul ca unul are 90+ nu spune neaparat ceva de altele.

Ciprian spunea...

@Radu,

Multam pentru comentariu. Sa stii ca mi-a trecut si asta prin cap, dar am zis ca nu are rost sa mai semnalez si aspectul asta. Corect, dintre cele "mari", doar Don Melchor este adus de Halewood. Asta e, oamenii profita de orice ocazie, dar mai sunt unii care isi folosesc si sinapsele :)

Mihnea Mironescu spunea...

Mie mi se pare ca punctele RP se refera mai mult la metodologia de cotare (evaluare) a lui Parker, si nu la autorul evaluarii. Stii foarte bine ca sistemul de notare de 100 de puncte este folosit in varii feluri in functie de criteriile pe care le folosesti in evaluare si de importanta lor relativa (pondere). Si in general magazinele online serioase scriu si cine a facut evaluarea, fie de la RP, WA sau WS.

Ciprian spunea...

Mihnea, eu stiu dar altii pot fi indusi in eroare :) Daca cineva care a auzit doar de Parker vede scris x pct Parker, nu se gandeste automat ca avocatul a dat nota? Eu cred ca da...

In aceeasi ordine de idei, WS este mult mai fair, nu ai sa vezi scris pe undeva 90 pct Suckling

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp